2023. október 3.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Jövő hét végén Diákparlament!

Jövő hét végén, október 28-án kezdődik és 3 napig ülésezik Zánkán a 2007. évi Országos Diákparlament. A most sorra kerülő lesz a hatodik a magyarországi diákönkormányzatok képviselőiből álló országos tanácskozások sorában.
2007. október 19.

Mentori ismeretek számonkérése – országos körút indult

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által létrehozott Katapult Mentorprogram október 18-án országos körutat indított a programba idén bekerült mentorok ismereteinek felmérése céljából. A körút első, budapesti állomásán Szegedi Dezső, az OKM Roma Integrációs Titkárságának szakértője is meghallgatta a mentorokat.
2007. október 19.

Október 19-én megkezdődik a 2007. őszi érettségi vizsgaidőszak

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom, valamint a nemzetiségi nyelvi vizsgatárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődnek a 2007. október-novemberi érettségi vizsgák.
2007. október 18.

Az oktatási tárca válasza a HÖOK javaslataira

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) nyitott arra, hogy az elmúlt hónapokban megszokott formában, a Felsőoktatási Kerekasztal valamennyi résztvevőjével közösen tárgyaljanak a HÖOK által kidolgozott alternatív tandíj javaslatról, amelyet azonban jelenlegi formájában nem tart bevezethetőnek a tárca.
2007. október 17.

Fókuszban a kutatás-fejlesztés és az innováció - 85 milliárd forintos uniós támogatás

A kutatás-fejlesztésre és az innovációra összpontosítanak az Új Magyarország Fejlesztési Terv október 17-én megjelenő felsőoktatási infrastrukturális és innovációs pályázatai.
2007. október 16.

Megjelent a 2008 februárjában induló képzéseket tartalmazó felsőoktatási felvételi tájékoztató

Országszerte 50 felsőoktatási intézmény hirdette meg képzéseit 175 szakon - ebből 83 alapképzés, 58 felsőfokú szakképzés, 34 pedig - már diplomával rendelkezők számára - mesterképzés. A februárban induló képzésekre a jelentkezési határidő 2007. november 15.
2007. október 15.

Az OKM megállapodást írt alá a tehetségsegítő szervezetekkel

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Nemzeti Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége együttműködési megállapodását írta alá Arató Gergely államtitkár és Sulyok Katalin, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének elnökségi tagja. Az aláírásra a Kutató Tanárok II. Tudományos Konferenciáján, Győrben került sor.
2007. október 12.

A tanoda nem iskola - az OKM közleménye

Az október 3-án, a Magyar Nemzetben a tomori tanoda működéséről megjelent cikk súlyos szakmai hibákat tartalmaz. Ezzel rontja a tanoda-program hitelességét, amely egy pártfüggetlen, mindenki által támogatott, a hátrányos helyzetű és roma gyerekek iskolai eredményességét növelő program.
2007. október 3.

Közlemény fejlesztési részhozzájárulásról

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a közelmúltban többször is kibővítette azoknak a körét, akik mentesülnek a fejlesztési részhozzájárulás fizetése alól. Nem kell tandíjat fizetniük a hátrányos helyzetű hallgatóknak, a GYES-en, GYED-en lévő jelentkezőknek, a doktoranduszoknak, és természetesen a költségtérítéses hallgatóknak sem. Ezen kívül a tárcánál előterjesztés készül arról, hogy a jól teljesítő hallgatók felső 15 százalékának az intézmények kötelesek legyenek mentességet biztosítani. Ez eddig csak lehetőségként állt fenn.
2007. október 2.

Az OKM közleménye Gaál István halála alkalmából

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium fájdalommal tudatja, hogy életének 75. esztendejében elhunyt Gaál István Kossuth-díjas filmrendező, "képíró", a magyar filmművészet egyik megújítója.
2007. szeptember 26.

Az OECD szakpolitikai ajánlásai az oktatási esélyegyenlőség megteremtéséhez

Tíz fő szakpolitikai javaslatot terjeszt elő az októberben megjelenő "Ne legyen több iskolai kudarc! - Tíz lépés az oktatási esélyegyenlőség felé" ("No More Failures - Ten steps to equity in education") című 2007-ben készült OECD-jelentéshez. Az Equity-projekt jelentése amellett érvel, hogy az oktatási rendszereknek igazságosnak és befogadónak kell lenniük felépítésükben, gyakorlataikban és az erőforrás-elosztásban.
2007. szeptember 26.

Magyar-spanyol államközi kulturális és oktatási együttműködés

Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár és D. Alfons Martinell Sempere, a spanyol Külügy-és Együttműködési Minisztérium főigazgatója a 2007-2010-es évekre szóló magyar-spanyol Oktatási, Kulturális és Tudományos Együttműködési Programot írt alá 2007. szeptember 25-én Budapesten.
2007. szeptember 25.

Az idei tanévtől a felsőoktatásban tanuló rászoruló hallgatók már az első félévben kaphatnak támogatást

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szerint a Fidelitas félrevezeti a közvéleményt, amikor azt állítja, hogy megszűnik több hallgatói kedvezmény. A felsőoktatásban tanulók továbbra is kaphatnak egyebek mellett lakhatási, tankönyv- és jegyzettámogatást, mint ahogy szociális ösztöndíj is megilleti a rossz körülmények között élő diákokat.
2007. szeptember 24.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium pályázattal támogatja a kárpát-medencei szórványoktatást

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium - az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően - idén is nyílt pályázati keretek között nyújt segítséget a kárpát-medencei szórvány magyarság közoktatásában tanuló diákok és tanáraik munkájához.
2007. szeptember 21.

Egyházi intézményekben is népszerűsíti magát a Magyar Gárda – az OKM reagálása

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium közleményt adott ki a hírre reagálva. Az MTI megkeresésére Csepregi András, az Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője is nyilatkozott.
2007. szeptember 13.

A hónap végéig lehet pályázni a Kultúra Magyar Városa 2008 címre

Szeptember 30-ig lehet pályázni a Kultúra Magyar Városa 2008 cím elnyerésére az Oktatási és Kulturális Minisztériumnál. A díj olyan városi helyi önkormányzat elismerése, mely a kulturális, művészeti életét kiemelkedően fejleszti, támogatja és kulturális értékeit példaértékűen mutatja be.
2007. szeptember 6.

Elhunyt Néray Katalin

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy 2007. szeptember 5-én, életének 66. évében súlyos betegség után elhunyt Néray Katalin Széchenyi-díjas művészettörténész, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója. Néray Katalint az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Ludwig Múzeum saját halottjának tekinti.
2007. szeptember 5.

Az OKM közleménye a mátraszőlősi iskola megszüntetéséről

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szükségesnek tartja, hogy törvényes, gyors, a gyermekek érdekeit szem előtt tartó megoldás szülessen Mátraszőlősön. Sajnálatos, hogy az önkormányzat későn, csak augusztus 28-án döntött az iskola további sorsáról.
2007. szeptember 4.

Megoldódott a csörögi gyermekek iskolai elhelyezése

Megoldódott a csörögi gyermekek iskolai elhelyezése, az érintett tanulók meg tudják kezdeni a tanévet 2007. szeptember 1-jén.
2007. augusztus 31.

Az OKM-nek sem az iskolák, sem a kiadók nem jeleztek tankönyvhiányt

A minisztérium közleménye a tankönyvhiánnyal kapcsolatos hírekkel kapcsolatban.
2007. augusztus 29.

Hiller István a Magyar Gárdától való elhatárolódásra szólította fel a három történelmi egyházat

A szombaton megalakult Magyar Gárda eszmeiségével való szembenállás kinyilvánítására és a gárda zászlaját megáldó három egyházi képviselőtől történő hivatalos elhatárolódásra szólította fel Hiller István oktatási és kulturális miniszter az érintett történelmi egyházak vezetőit.
2007. augusztus 27.

MetróGaléria

2007. augusztus 23.

Többet ésszel! - Az OKM a Sziget Fesztiválon

"Többet kapsz, mint gondolnád!" - ezzel a mottóval várják az érdeklődőket naponta 10 és 19 óra között az OKM sátrában a Civil Szigeten. A vendégek nemcsak a Honfoglaló nevű műveltségi játékban vehetnek részt, hanem egy rövid tájékoztatót is meghallgathatnak az őket érintő és érdeklő oktatási kérdésekről. A sátorban ezen kívül bemutatkozik az Ungarischer Akzent, a németországi magyar kulturális évad, valamint az OKM kulturális megaportálja, a www.kultura.hu is.
2007. augusztus 7.

"Szabadság, szerelem"

Magyar kultúra Kínában a magyar évad keretében 2007/2008
2007. július 25.

Jogerősen pert nyert az OKM a PDSZ-szel szemben

Elvesztette a pert a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Miniszterelnöki Hivatallal és az Oktatási és Kulturális Minisztériummal szemben. A PDSZ a perben a 2006. júliusi sztrájkkal kapcsolatos kormányzati kötelezettségek elmaradását kifogásolta, mert szerinte a MEH nem jelölte ki az egyeztetésben résztvevő képviselőjét, az OKM pedig nem folytatta le az egyeztető eljárást.
2007. július 18.

Új vezetőket nevezett ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter három külföldi magyar intézet élére

A Balassi Intézet május 30-án hirdette meg a pályázatot a Római Magyar Akadémia, a Berlini Collegium Hungaricum és a Kairói Magyar Intézet vezetésére. A vártnál jóval több pályázat érkezett: Berlinbe 15 pályázó jelentkezett, Róma 7 pályázót vonzott és Kairóba is hatan jelentkeztek.
2007. július 16.

Hiller István a Nemzeti művészeivel egyeztetett

A Nemzeti Színház jövőjéről tárgyalt Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Jordán Tamás, az intézmény december végén távozó vezetője és a társulat több tagja.
2007. július 2.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok