2023. október 3.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Az OKM közleménye: Nem késnek ősszel a felsőoktatásban résztvevő hallgatók ösztöndíjai

Alaptalanok a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának aggodalmai a hallgatói ösztöndíjak őszi kifizetésével kapcsolatban. A hallgatói juttatások és térítések új rendjéről szóló kormányrendeletet még márciusban kihirdetik, így a felsőoktatási intézményeknek egy hónapja lesz felkészülni az őszi félév kifizetéseire.
2007. március 8.

Új lehetőséggel bővül a nemzetiségi nevelés, oktatás támogatása

Március 20-ig nyújthatják be támogatási kérelmüket a nemzetiségi intézményfenntartók (helyi önkormányzatok, országos kisebbségi önkormányzatok, egyházi és alapítványi intézményfenntartók) az alább felsorolt nemzetiségi nevelést, oktatást érintő feladatok ellátásához.
2007. március 2.

A tavalyihoz hasonló az érdeklődés az egyetemi, főiskolai felvételik iránt

Várhatóan csaknem 126 ezren jelentkeznek idén a felsőoktatási intézményekbe. Az Országos Felsőoktatási Információs Központ előzetes adatai szerint 120 ezren adták be jelentkezési lapjukat a felsőoktatási intézményekbe. Mint ismert, a jelentkezők február 15-ig küldhették be dokumentumaikat, illetve használhatták ki az elektronikus jelentkezési lehetőséget.
2007. február 22.

Az OKM és a British Council közös szándéknyilatkozata

Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár és David Green, a British Council vezérigazgatója szándéknyilatkozatot írt alá az oktatás és kultúra területén történő együttműködés előmozdítása érdekében 2007. február 19-én Londonban.
2007. február 19.

Nem kell képzési hozzájárulást fizetniük a kismamáknak

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a 2007. évi felvételi eljárás megindulása előtt döntést hozott a felsőfokú tanulmányokra készülő kismamák helyzetének megkönnyítésére.
2007. február 12.

Hiller István és Giuseppe Fioroni miniszterek találkozója Budapesten

A közoktatás területén folytatandó együttműködésről szóló magyar-olasz közös szándéknyilatkozatot írt alá Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Giuseppe Fioroni olasz közoktatási miniszter 2007. február 8-án, majd együtt megnyitották a Gyermekkor - Az emberi élet első szakasza című kiállítást a Nemzeti Múzeumban.
2007. február 8.

Többletpontok a felsőoktatási felvételi során

Az oktatási tárca egyik fontos céljának tekinti a hátrányos helyzetűek támogatását az egyetemi, főiskolai felvételi során.
2007. január 31.

Pro Cultura Hungarica-emlékplakett a távozó kínai nagykövetnek

Pro Cultura Hungarica-emlékplakettet vett át Zushou Zhu (Cu Sou-csu), a Kínai Népköztársaság hazatérő nagykövete Bogyay Katalintól, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkárától.
2007. január 26.

Tényfeltáró vizsgálatot indít az OKM a Közlekedési Múzeumban

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tényfeltáró vizsgálatot indított a Közlekedési Múzeumban, amely 2007. január elsejével került a tárcához.
2007. január 26.

Ülésezett a Vatikáni-Magyar Vegyes Bizottság

Fotó: Gordon Eszter
A Magyar Köztársaság Kormánya és az Apostoli Szentszék delegáltjaiból álló egyeztető bizottság alakuló ülést tartott 2007. január 25-én az Oktatási és Kulturális Minisztériumban.
2007. január 25.

Helyreigazítás

2007. január 24.

Svájci támogatás a magyar oktatásnak és kultúrának

A svájci állam 8.5 millió svájci frank, vagyis több mint egymilliárd háromszázmillió forint értékű támogatást nyújt Magyarországnak az elkövetkező öt évben oktatási és kulturális programok elindításához vagy folytatásához. Erről Hiller István oktatási és kulturális miniszter állapodott meg Charles Kleiber államtitkárral, aki a svájci belügyminisztériumban az oktatási és kulturális ügyeket irányítja.
2007. január 19.

Az OKM közleménye az éves képzési hozzájárulás mértékéről

A felsőoktatási intézményektől eddig beérkezett adatok azt támasztják alá, hogy az intézmények elfogadják a Magyar Rektori Konferencia ajánlását, és nem kívánnak eltérni az éves tandíj megajánlott mértékétől, amely így a 2008/2009-es tanévben alapképzésben 105.000 forint, mesterképzésben 150.000 forint lesz.
2007. január 15.

Sajtóközlemény a V4 országok kulturális miniszterinek 2007 január 11-12-én Budapesten megrendezett 16. találkozójáról

A Visegrádi Országok kulturális miniszterei közös tervek megvalósításáról határoztak mai találkozójukon Budapesten.
2007. január 13.

Essener Lichtwochen "magyar hangsúllyal"

Schneider Márta kulturális szakállamtitkár jelenlétében zárul az 57. Essener Lichtwochen, amelyen idén Magyarország volt a díszvendég. A rendezvénysorozat a németországi magyar kulturális évad, az Ungarischer Akzent kiemelt őszi-téli eseménye volt.
2007. január 13.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium állásfoglalása a tankönyvellátási rendszer Állami Számvevőszéki ellenőrzésével kapcsolatban

Az Állami Számvevőszék megállapításaival az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyetért, elfogadjuk az ajánlásban tett javaslatokat.
2007. január 9.

Sikeres a Szemünk Fénye Program

A 2005-ben indult Szemünk Fénye Program célja, a rossz minőségű, és pazarló világítási és fűtési rendszerek felváltása szabvány szerinti minőségű és alacsony működési költségű rendszerekkel. A korszerűsítésnek mind az egészségügyi, mind az energetikai, mind a környezetszennyezés-csökkentési hatásai jelentősek.
2007. január 2.

Szigorodó feltételek a felsőoktatási akkreditációs rendszerben - a cél a képzés színvonalának emelése

A felsőoktatási reform első szakaszában megnégyszereződött a hallgató létszáma, bevezettük a bolognai rendszert, nyitott és átjárható lett a képzési rendszer. Csökkent viszont az oktatás színvonala, már van olyan intézmény, amelynek diplomáját alig fogadják el a munkaadók. Ezért a reform következő szakaszában a legfontosabb cél a képzés színvonalának emelése, a valódi minőség biztosítása.
2007. január 2.

Külföldi magyar kulturális intézetek

Több mint 2200 programra - köztük száz '56-os rendezvényre - 1250 művész utazott ki a 18 külföldi magyar kulturális intézet szervezésében 2006-ban - összefoglaló a tavalyi évről.
2007. január 2.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok