2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Rekordszámú látogató a múzeumi nagyrendezvényeken 2009-ben

Idén is több százezren vettek részt az Oktatási és Kulturális Minisztérium múzeumi nagyrendezvényein. A Múzeumok Éjszakája, a Múzeumok Őszi Fesztiválja és az idén első alkalommal megrendezett Múzeumok Őszi Éjszakája együtt több mint 600 ezer vendéget vonzott közgyűjteményeink falai közé.
2009. december 30.

Világörökségi törvény - plusz források a világörökségi területekkel kapcsolatos feladatok ellátására

A várhatóan 2010 közepén életbe lépő világörökségi törvény megteremti a világörökségi területek védelmével kapcsolatos feladatok ellátásához szükséges anyagi forrásokat. Az állam a világörökségi területekkel kapcsolatos feladatok ellátására évi 400 millió forintot fordít, s ezt hazai és európai uniós pályázati források egészíthetik ki. A szükséges költségvetési források a hatályba lépés után azonnal igénybe vehetők.
2009. december 29.

Változások és kihívások a magyar felsőoktatásban

Idén 10 ponttal nőtt a felsőoktatási intézményekbe felvettek által elért átlagpontszám, eredményes volt a képzési területeken a keretszámok feltöltése, valamint kiteljesedett a többciklusú képzés második ciklusa, a mesterképzés.
2009. december 28.

Beke Kata temetése

A volt oktatási államtitkár kegyeleti búcsúztatása 2010. január 8-án, pénteken 15 órakor lesz Budapesten, az Angyalföldi Szent Mihály plébánián (1131 Budapest, Babér u. 17/b.). Beke Katát az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
2009. december 18.

Hiller István Gábor Dénes-díjakat adott át

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter Gábor Dénes-díjat adott át dr. Trampus Péter gépészmérnöknek és dr. Székely Vladimír villamosmérnöknek csütörtökön Budapesten.
2009. december 17.

Átadták a 2009-es Aase-díjakat

Koós Olga (Radnóti Miklós Színház), Császár Gyöngyi (Szolnoki Szigligeti Színház), Kun Vilmos (Katona József Színház) és Wellmann György (Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház) nyerte el idén az Aase-díjat, amelyet Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára adott át csütörtökön a Bajor Gizi Színészmúzeumban Budapesten.
2009. december 17.

Hiller István kinevezte Harsányi Lászlót az NKA elnökének

Hiller István oktatási és kulturális miniszter 2010. január 1-jétől 2010. december 31-ig kinevezte Harsányi Lászlót a Nemzeti Kulturális Alap elnökének.
2009. december 17.

Őze Áron a Magyar Színház új igazgatója

Őze Áron
Hiller István oktatási és kulturális miniszter döntött a Pesti Magyar Színház vezetői posztjára kiírt pályázat nyerteséről. A tárca vezetőjének döntése értelmében Őze Áron vezetheti a színházat öt éven át. Hiller István a bíráló bizottság javaslatát figyelembe véve hozta meg döntését.
2009. december 14.

Hiller István a Magyar Köztársaság Középkeresztjével tüntette ki Radnóti Miklósnét

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter – a köztársasági elnök megbízásából – a kormány nevében a Magyar Köztársaság Középkeresztje kitüntetést adta át a 98 éves Radnóti Miklósné Gyarmati Fanninak.
2009. december 10.

Péntekig lehet jelentkezni a középfokú továbbtanulás központi írásbeli felvételi vizsgáira

Az általános iskolai tanulóknak 2009. december 11-éig, péntekig kell jelentkezniük a középfokú továbbtanulásuk felvételi vizsgájához tartozó központi írásbeli vizsgákra.
2009. december 9.

Az Extremely Hungary számos kulturális kapcsolatot indukált

NY-i_evad_logo
Hiller István a New Yorkban és Washingtonban rendezett magyar kulturális évad záró sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, az Extremely Hungary-vel a magyar kultúra nemcsak hódított, hanem cölöpöt vert; az évad maradandó nyomot hagyott.
2009. december 8.

Elhunyt Beke Kata

Életének 73. esztendejében elhunyt Beke Kata író, publicista, tanár, volt oktatási államtitkár. Beke Katalint az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

2009. december 3.

Idén kétszer annyian jelentkeztek a keresztféléves felsőoktatási képzésre, mint tavaly

Lezárult a 2010. februárban induló képzésekre vonatkozó keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás során beérkezett felvételi jelentkezési lapok feldolgozása: 5758 fő összesen 12 169 jelentkezést adott be a november 15-i határidőre. A jelentkezők száma több mint kétszerese a tavalyinak.
2009. december 2.

Az OKM gyorssegélyben részesíti a pécsi lövöldözés áldozatának családját és a sérülteket

A Pécsi Tudományegyetemen történt lövöldözés során elhunyt egyetemi hallgatót saját halottjának tekinti az Oktatási és Kulturális Minisztérium, Pécs Város Önkormányzata és az egyetem. Az oktatási tárca a temetéssel kapcsolatban a szükséges intézkedéseket azonnal megtette.
2009. november 27.

Elhunyt Melis György Kossuth-díjas operaénekes

Elhunyt Melis György Kossuth-díjas operaénekes - MTI fotó: Szigetváry Zsolt (2008. december 5.)
Életének 87. évében elhunyt Melis György Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas, Kiváló művész, a Magyar Állami Operaház mesterművésze. Melis Györgyöt az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.
2009. november 27.

Lövöldözés a Pécsi Tudományegyetemen

Hiller István oktatási és kulturális miniszter mély megdöbbenéssel értesült a Pécsi Tudományegyetemen történt lövöldözésről. A miniszter azonnal tájékozódott a sérültek állapotáról, és hivatalos programját megszakítva a helyszínre indult. Hiller István részvétét fejezi ki az elhunyt egyetemi hallgató hozzátartozóinak.
2009. november 26.

Sikeresen zárult a New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad

Hétvégén világzenei rendezvényekkel zárult az Extremely Hungary – Csordultig magyar – elnevezésű New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad. A fesztiválsorozat 10 hónapja alatt 38 helyszínen 135 esemény zajlott 490 fellépő közreműködésével. A New York-i záróeseményeken Hiller István oktatási és kulturális miniszter is részt vett.
2009. november 23.

Átadták a Fraknói Vilmos-díjakat

Dr. Kovács Imre Endre, Bíróczi István és Dr. Legeza László kapta az idei Fraknói Vilmos-díjakat. Az elismeréseket Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője adta át 2009. november 20-án, Fraknói Vilmos halálának évfordulóján.
2009. november 20.

Megegyezés Szlovákia és Magyarország között a felsőoktatásban való együttműködés folytatásáról

A Szlovák és a Magyar Köztársaság Oktatási, Tudományos, Sport és Ifjúsági Vegyes Bizottsága ülésén megegyezés született a tanárképzésben és továbbképzésben, a felsőoktatásban való együttműködés folytatásáról, valamint a magyarországi szlovák és szlovákiai magyar kisebbség anyanyelvi oktatásának további támogatásáról.
2009. november 20.

Magyar szobor díszíti a tokiói Aoyama sugárutat 2010-től

A Japán-Magyar Jubileumi Év keretében Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára pénteken szándéknyilatkozatot írt alá Masaaki Takeivel, Tokió Minato kerületének polgármesterével egy, az Aoyama sugárúton felállítandó magyar szoborról. A Magyarország és Japán közötti diplomáciai kapcsolatok létesítésének 140. és újrafelvételének 50. évfordulója kapcsán kiemelt kulturális eseménysorozat zajlik - "Csak tiszta forrásból" elnevezéssel - a távol-keleti országban.
2009. november 20.

Arató Gergely: A magyar oktatás készen áll a fejlesztések fogadására

Fotó: Nagy Gergely
Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára az érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola felújítás utáni szerdai átadó ünnepségén azt hangsúlyozta, Magyarország európai uniós forrásokból az elmúlt ötven év legátfogóbb iskolafelújítási programját indította el. Az uniós források jelentős része az intézmények fejlesztésére fordítható, a sikeres beruházások, helyi összefogások pedig azt mutatják, a magyar oktatás készen áll a fejlesztések fogadására.
2009. november 19.

Roma és fekete világzenével zárul a New York-i Magyar Kulturális Évad

Az Extremely Hungary – Csordultig magyar – elnevezésű New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad záró hetén új kiállítással, különleges kabaréval, tudományos tanácskozással és világzenével ünneplik a magyar kultúrát New Yorkban. Az eseményeken Hiller István oktatási és kulturális miniszter is részt vesz.
2009. november 18.

Magyar filmhét kezdődött Dél-Koreában

A magyar-koreai diplomáciai kapcsolatok 20. évfordulója alkalmából kedden magyar filmhét kezdődött a szöuli Korean Foundation Cultural Centerben az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Balassi Intézet támogatásával. Nyitófilmként Pálffy György Hukkle című alkotását vetítették. A következő napokban Mundruczó Kornél Deltáját, Goda Krisztina Kaméleonját, M. Tóth Géza Maestro című animációját, valamint Sas Tamás 9 és fél randi című nagyjátékfilmjét is láthatja a dél-koreai közönség.
2009. november 17.

Adókedvezmény az előadó-művészeti szervezetek támogatóinak

Újabb forrással bővülhet az előadó-művészeti szervezetek költségvetése, ugyanis az Európai Bizottság határozata, amely november 12-én lépett hatályba, jelentősen megkönnyíti támogatók bevonását az érintett szervezetek finanszírozásába.
2009. november 16.

A magyar kormány több mint 12,5 millió forinttal támogatja Kapisztrán Szent János olaszországi szülőházának felújítását

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a magyar kormány nevében 46 500 eurót (több mint 12,5 millió forint) ajánlott fel Kapisztrán Szent János Capestrano-ban található szülőházának felújításához. Az épület renoválásának összköltsége: 56 497 euró (mintegy 15,3 millió Ft). A tárcavezető a felajánlásról szóló nyilatkozatot ünnepélyes keretek között pénteken adta át az olasz kisváros polgármesterének, Antonio D’Alfonso-nak.
2009. november 13.

Európa elismerte, hogy Pécs felkészült a 2010-es kulturális főváros megrendezésére

Fotó: Gordon Eszter
A Melina Mercouri-díjjal az Európai Unió elismerte, hogy Pécs városa felkészült a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatra – hangsúlyozta Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) nemzetközi szakállamtitkára Pécs Megyei Jogú Város, valamint a szaktárca közös sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.
2009. november 12.

Schneider Márta: Hangulatos, ízes, színes rendezvény lesz a Múzeumok Őszi Éjszakája

Fotó: Gordon Eszter
Hagyományteremtő szándékkal szerveztük meg ezt a programot is – jelentette ki Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára az első Múzeumok Őszi Éjszakája programjait bemutató sajtótájékoztatón szerdán, a Néprajzi Múzeumban.
2009. november 11.

Szóbeli vizsgákkal folytatódik holnap az őszi érettségi

Október 30-án befejeződött a 2009. évi őszi érettségi írásbeli vizsgáinak időszaka. Az érettségi lebonyolítását érdemben megzavaró esemény nem történt, a több mint 15 ezer vizsgázó zavartalanul vizsgázhatott 14 napon keresztül. A diákok szerdától szóban folytathatják az őszi érettségit.
2009. november 10.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok