2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Hiller István: A tudományos diákköri mozgalom a tehetséggondozás egyik legfontosabb fóruma

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Országos Tudományos Diákköri Tanács XXIX. Országos Tudományos Diákköri Konferenciájának keddi ünnepi záróülésén azt hangsúlyozta, a tudományos diákköri mozgalom a tehetséggondozás tehetségfeltárás egyik legfontosabb magyarországi fóruma.
2009. november 10.

Pénziránytű - iskolahálózat a pénzügyi-gazdasági ismeretek terjesztéséért

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Várhegyi Éva, a Tudatos Pénzügyekért alapítvány kuratóriumának elnöke részvételével 61 középfokú iskolának adták át az idén első alkalommal meghirdetett Pénziránytű iskola címet. A Pénziránytű iskolahálózat tagjai kiemelkedően magas színvonalon képviselik a gazdasági nevelés, valamint a pénzügyi ismeretterjesztés értékeit.
2009. november 10.

Csák Ferenc Pro Cultura Hungarica kitüntetést adott át Londonban

Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára vasárnap este a Londoni Magyar Kulturális Központ 10. jubileumi születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen Pro Cultura Hungarica kitüntetést adott át Catherine Portuges egyetemi tanárnak, a Londoni Magyar Filmfesztivál (Check the Gate) kurátorának, John Cunninghamnek, a Sheffield Hallam Egyetem filmes tanszéke oktatójának, a Londoni Magyar Filmfesztivál kurátorának, Tóth Vali újságírónak, valamint Lady Joan Philips-nek, az 56-os menekült diákok "őrangyalának".
2009. november 9.

Példaértékű összefogás Tápiószőlősön - zajlik a Nemzeti Iskolafelújítási Program

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a tápiószőlősi Házi Árpád Általános Iskola felújítás utáni ünnepélyes átadásán, pénteken azt hangsúlyozta, hogy az iskolafelújítás megvalósulása a helyiek összefogásának és kezdeményezőkészségének köszönhető.
2009. november 7.

Az elfogadott költségvetési módosításokkal jobb helyzetbe kerül a közoktatás

A jövő évi költségvetés a válságkezelő intézkedések megőrzését és a tervezett lépések fedezetét garantálja. Hazánknak szigorú költségvetési politikához kell tartania magát, hogy az eddig elért eredmények megszilárdulhassanak, és Magyarország elinduljon egy tartható növekedési pályán.
2009. november 7.

Hiller István Pro Cultura Hungarica díjat adományozott az UNESCO leköszönő főigazgatójának

Hiller István oktatási és kulturális miniszter Pro Cultura Hungarica kitüntetést adományozott Macuura Kóicsirónak, az UNESCO leköszönő főigazgatójának a kulturális sokszínűség, a kulturális párbeszéd érdekében végzett tevékenységéért. A tárcavezető az elismerést a World Science Fórum keretében adta át csütörtökön, a Magyar Tudományos Akadémián
2009. november 5.

Hiller István: Zajlik az elmúlt 50 év legátfogóbb iskolafelújítási programja

A Nemzeti Iskolafelújítási Program az elmúlt 50 év legátfogóbb iskolafelújítási programja, mintegy 105 milliárd forint jut az iskolák megújítására, amiből 365 intézmény újul meg 2013-ig - foglalta össze a program eredményeit Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán Szigethalmon, a Szent István Általános Iskola felújítás utáni átadó ünnepségén. A tárcavezető 5 millió forintot adott az intézménynek a diákok művészeti nevelésére.
2009. november 4.

Átadták az "Év Könyvtára 2009" címet

Fotó: Nagy Gergely
A vasvári dr. Bendefy László Városi Könyvtár nyerte el az "Év Könyvtára 2009”"címet. Az elismerést Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára adta át szerdán az intézmény vezetőjének, Gyöngyösi Zsuzsannának.
2009. november 4.

Hiller István köszöntötte a 40 éves Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karát

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának 40 éves jubileumi ünnepségén azt hangsúlyozta, hogy a karon végzett hallgatók, az intézmény oktatói a magyar gazdaság és társadalom meghatározó alakítói.
2009. november 4.

Elhunyt Lossonczy Tamás festőművész

Elhunyt Lossonczy Tamás festőművész
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium mély megrendüléssel tudatja, hogy Lossonczy Tamás Kossuth-díjas festőművész november 3-án életének 106. évében elhunyt.
2009. november 3.

Ingyenes újinfluenza elleni oltás az iskolaközösségekben

Tekintettel a világjárványt okozó influenza magyarországi terjedésére, november folyamán az oktatási és nevelési intézményekben az új típusú influenza elleni ingyenes védőoltásokra kerül sor a nevelési, oktatási intézményekbe járó 14 éven aluli gyermekek és az oktatási intézmények dolgozói körében. Az erről szóló hivatalos értesítést az Oktatási és Kulturális Minisztérium ma küldte el a közoktatási intézmények vezetőinek.
2009. november 2.

Botticellitől Tizianóig: az itáliai reneszánsz festészet remekművei a Szépművészeti Múzeumban Fotógaléria

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a 'Botticellitől Tizianóig. Az itáliai festészet két évszázadának remekművei’'című tárlat szerdai megnyitó ünnepségén a Szépművészeti Múzeumban azt hangsúlyozta, a most nyíló kiállításon többről van szó, mint festők alkotásainak tematikus egymás mellé rendezéséről, hiszen a tárlat a reneszánsz legjavát öleli fel.
2009. október 28.

Megnyílt Gyöngyösön a Természet­tudományi Pavilon Fotógaléria

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a gyöngyösi Mátra Múzeum Természettudományi Pavilonja kiállításának keddi megnyitó ünnepségén azt hangsúlyozta: mindaz, ami a város közepén létrejött, példaértékű.
2009. október 27.

Kínai-Magyar Rektori Fórum

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter az első alkalommal megrendezett Kínai-Magyar Rektori Fórumon azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt fél évtizedben a Kínai Népköztársaság és Magyarország közötti kapcsolat nemcsak gazdasági, hanem oktatási és kulturális területen is új lehetőségeket nyitott. Ezt a tárcavezető a Budapesti Corvinus Egyetemen mondta hétfőn.
2009. október 26.

Hiller István 200 millió forintot ajánlott fel az Eötvös József Collegium épületének felújítására

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Oktatási és Kulturális Minisztérium jövő évi költségvetéséből 200 millió forintot ajánlott fel az Eötvös József Collegium Ménesi úti épületének felújítására. Ezt a tárcavezető a Borzsák István emlékére létrehozott Borzsák Könyvtár avató ünnepségén jelentette be hétfőn Budapesten.
2009. október 26.

Csák Ferenc megnyitotta a Balázs Béla Filmfesztivált Athénban

Tizenkilenc magyar rövidfilmet mutatnak be a Balázs Béla Filmfesztiválon október 21-24. között Athénban, a Görög Filmarchívum új épületében. A Balázs Béla Filmstúdió fennállásának 50. évfordulójáról is megemlékező rendezvényt Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára nyitotta meg szerdán este.
2009. október 22.

A pedagógusok számának alakulása a 2009/2010-es tanévben: összesen 477 főnek szűnt meg a jogviszonya

A közoktatásban dolgozó mintegy 168 ezer (168 165) pedagógusból 477 főnek szűnt meg a jogviszonya - derül ki az Oktatási Hivatal Közoktatási Információs Iroda október 16-i adataiból.
2009. október 21.

Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program – 700 millió forint tehetséggondozásra

A Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program a közel 700 millió forintot biztosít a magyar tehetséggondozásra. Az Európai Uniós pályázati támogatást a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége nyerte el – számolt be Bajnai Gordon miniszterelnök és Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden az Apáczai Csere János Gimnáziumban a programot ismertető sajtótájékoztatón.
2009. október 20.

Hiller István megnyitotta az Opera Europa konferenciát

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken megnyitotta az Opera Europa konferenciát Budapesten, a Magyar Állami Operaházban. A konferencia az Operaház nemzetközi szakmai elismerésének mérföldköve.
2009. október 16.

Hiller István találkozott Xi Jinpinggel a Kínai Népköztársaság alelnökével

Fotó: Gordon Eszter
Xi Jinping, a Kínai Népköztársaság alelnöke Hiller István Oktatási és Kulturális Miniszter jelenlétében tett látogatást pénteken az immár öt éve működő Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában.
2009. október 16.

Csák Ferenc: Csak a múlttal való szembenézés hozhat igazi harmóniát a jelenünkbe

A határnyitás volt az első impulzus ahhoz, hogy a jelenkor történetét ne kelljen többé kizárólag abszurdokkal leírni – jelentette ki Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára a Német egység a Balatonnál című kiállítás megnyitóján a Collegium Hungaricum Berlinben pénteken. A megnyitón beszédet mondott Matthias Platzeck, Brandenburg tartomány miniszterelnöke és Forgács Péter, a projekt művészeti vezetője is.
2009. október 16.

Csák Ferenc megnyitja a Német egység a Balatonnál című kiállítást

Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára megnyitja a Német egység a Balatonnál című kiállítást a berlini Collegium Hungaricumban ma este. A megnyitón beszédet mond Matthias Platzeck, Brandenburg tartomány miniszterelnöke és Forgács Péter, a projekt művészeti vezetője is.
2009. október 16.

Újabb csúsztatás a Magyar Nemzetben - az OKM közleménye

A Magyar Nemzet mai, október 14-i "Borovszky-ügy: januárig nyomoznak" című cikke ismét nem tájékoztatja hitelesen az olvasókat, és a tényeket elferdítve, rosszhiszeműen informálja a közvéleményt. A napilap - sajnálatosan - most sem vette a fáradtságot, hogy a tények legelemibb ismeretére alapozva alakítsa ki véleményét olvasóinak hiteles tájékoztatása érdekében.
2009. október 14.

Arató Gergely: A művészetek hidat építenek és építettek országaink között

Fotó: Gordon Eszter
Amikor megismerjük egy nép hagyományait, kulturális értékeit erősebbé válunk – jelentette ki Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a Kínai Kulturális Fesztivál kiemelt eseményén, a Kínai Nemzetiségek Ének- és Táncegyüttesének bemutatóján kedden este Budapesten. A fesztivált a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel 60. évfordulója alkalmából rendezik meg szeptember 13. és október 25. között.
2009. október 14.

Arató Gergely: Aki iskolát épít, jövőt épít

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a Szegedi Kistérség Többcélú Társulási Közoktatási Intézménye Szatymazi tagintézményének felújítás utáni ünnepélyes átadásán szombaton azt hangsúlyozta, a Regionális Operatív Program különös hangsúlyt fektet az óvodák, az iskolák és a kollégiumok felújítására.
2009. október 10.

Hiller István: az UNESCO-nak tovább kell erősítenie az ENSZ-ben betöltött szellemi-intellektuális iránymutató szerepét

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint fel kell vázolni azt, milyen jövőképet szánunk az UNESCO-nak a következő években: fontos, hogy a szervezet tovább erősítse az ENSZ-rendszerben betöltött szellemi-intellektuális iránymutató szerepét. Ezt a tárcavezető az UNESCO Általános Konferenciájának 35. ülésszakán mondta csütörtökön Párizsban.
2009. október 8.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok