2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

"Nagy Rajzolás" a múzeumokban

Múzeumok Őszi Fesztiválja
A Múzeumok Őszi Fesztiválján az ország összes régiójából mintegy százhatvan múzeum szervez a nagyközönségnek szóló rendezvényeket hét témakörbe csoportosítva, hat héten át. A rendezvénysorozat egyik kiemelt eseménye "A Nagy Rajzolás", amelyre október 10-én várják a vállalkozó kedvű résztvevőket.
2009. október 8.

Elhunyt Paizs László képzőművész

A Munkácsy- és Kossuth-díjas Érdemes Művészt az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti. Temetése 2009. október 16-án lesz a Farkasréti temetőben.
2009. október 8.

Hiller István hivatalában fogadta Elliot Aronson professzort

Elliot Aronson
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán hivatalában fogadta Elliot Aronson szociálpszichológust. A professzor szerzőtársa, Carol Tavris szociálpszichológus kíséretében érkezett Magyarországra az Ab Ovo Kiadó meghívására.
2009. október 7.

Elhunyt Árok Antal

Életének 67. évében, október 6-án elhunyt Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének korábbi elnöke, alelnöke, a Pedagógusok Lapja főszerkesztője.
2009. október 7.

OKM: A közoktatásról szóló törvény rendelkezik a diákok közösségben való megjelenéséről

A közösségben való megjelenés szabályozható az iskolai és a kollégiumi házirendben, mivel a közoktatásról szóló törvény felhatalmazása alapján a tanulói jogok gyakorlásának kérdéseit ebben a szabályzatban meg lehet határozni.
2009. október 5.

Az UNESCO szellemi örökség listáján a mohácsi busójárás

A magyar delegáció köszönetnyilvánítása az UNESCO ülésén
Felvették a mohácsi busójárást az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Az UNESCO a 2009. szeptember 28. és október 2. között tartott kormányközi bizottsági ülésén a világ minden tájáról érkezett 111 jelölésről döntött a mai napon, köztük a Mohácsi busójárásról is.
2009. szeptember 30.

Az OKM közleménye a Magyar Nemzet cikkére reagálva

A Magyar Nemzet mai számában megjelent cikk és annak szinte valamennyi állítása nevetséges. A legalapvetőbb ismereteket is nélkülözik azok a "víziók", amelyeket a Magyar Nemzet közölt.
2009. szeptember 29.

Az újszerű múzeumpedagógiai kezdeményezések elismerésével vette kezdetét a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Múzeumpedagógiai Évnyitóval kezdődött el az immár negyedik Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelynek keretében az ország összes régiójából mintegy százhatvan múzeum szervez a nagyközönségnek szóló rendezvényeket hét témakörbe csoportosítva, hat héten át. A Magyar Nemzeti Galériában rendezett évnyitón átadták a Múzeumpedagógiai Nívódíjat is.
2009. szeptember 29.

Az OKM közleménye az Esélyegyenlőségi Főigazgatósággal kapcsolatban lefolytatott vizsgálatról

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium lezárta a 2006-2008. évi nemzetiségi, kisebbségi és integrációs programok és az Útravaló ösztöndíjprogramok előirányzata felhasználásának rendszer- és szabályszerűségi ellenőrzését.
2009. szeptember 28.

Hiller István megnyitotta a Költők Világkongresszusát

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a XXIX. Költők Világkongresszusán hétfőn megnyitó beszédében azt hangsúlyozta, hogy Magyarország a kulturális sokszínűség híve, a sokszínűség erő, megértése mások elfogadására tanít, míg az uniformizálás az emberi természet ellen hat.
2009. szeptember 28.

125 éves az Operaház

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint nem lehet szavakba foglalni azt a csodát, amit az Operaház rejt: csodát, örömöket, titkot ad. Ezt a tárcavezető vasárnap a 125 éves az Operaház című kiállítás megnyitóján hangsúlyozta.
2009. szeptember 28.

Kezdődik a Kínai Kulturális Fesztivál


 
A kürt hangjaRangos kínai produkciók mutatkoznak be az elkövetkező hetekben Magyarországon – jelentette ki Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára a Kínai Kulturális Fesztivál programjait ismertető sajtótájékoztatón pénteken Budapesten. A fesztivált a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel 60. évfordulója alkalmából rendezik meg szeptember 13. és október 25. között.
2009. szeptember 25.

Hiller István tehetséggondozásért járó miniszteri elismerő oklevelet adott át

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter miniszteri elismerő oklevelet adományozott az Alsóbélatelepi II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon és Általános Iskolának, a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskolának, a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégiumnak, valamint a Miskolci Teleki Tehetséggondozó Kollégiumnak a tehetséggondozás területén végzett kiemelkedő munkájukért. A tárcavezető az elismeréseket a Magyar Tehetséggondozó Társaság 20 éves jubileumi szakmai konferenciáján adta át.
2009. szeptember 25.

Hiller István: a szlovák nyelvtörvény Európa sokszínűségét károsítja

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Nyelv Napján azt hangsúlyozta, hogy a nyelvek ápolása Európa sokszínűségét, gondolkodását, mentalitását fejezi ki; a szlovák nyelvtörvény Európa sokszínűségét károsítja, a közös európai tudatot gyengíti.
2009. szeptember 25.

Roma-szlovák kulturális nap Karancsságon

A salgótarjáni – többszörösen hátrányos helyzetű – kistérségben élő nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrájának közös bemutatása és egymás kölcsönös megbecsülésének, a toleranciának az elmélyítése érdekében szerveznek roma-szlovák kulturális napot Karancsságon szeptember 25-én. Az eseményen köszöntőt mond Kállai Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Esélyegyenlőségi és Kulturális Osztályának vezetője.
2009. szeptember 25.

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2009

Immár negyedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Őszi Fesztiválját, amelynek keretében az ország összes régiójából mintegy százhatvan múzeum szervez a nagyközönségnek szóló rendezvényeket hét témakörbe csoportosítva, hat héten át. A szeptember 28-i múzeumpedagógiai évnyitóval kezdődő programsorozat a szabadtéri múzeumok Márton-napi vigasságaival zárul november közepén.
2009. szeptember 24.

Hiller István főiskolai tanári kinevezéseket adott át

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint a Bologna-rendszernek egy olyan átjárható, európai értelemben vett, egységes felsőoktatási térséget kell létrehoznia, amely a színvonal-centrikus oktatást szolgálja. Ezt a tárcavezető a főiskolai tanári kinevezések átadó-ünnepségén mondta kedden.
2009. szeptember 22.

Iskolahálózat a pénzügyi-gazdasági ismeretek terjesztéséért

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére létrejött Tudatos Pénzügyekért Alapítvány létrehozta a "Pénziránytű iskola" hálózatot. A "Pénziránytű iskola" cím elnyerésére pályázatot írtak ki. A 2009/2010-es tanévben 70 középfokú iskola szerezheti meg az elismerést.
2009. szeptember 16.

10. tanévét kezdi a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programja

A Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjának jubileumi tanévnyitó értekezletén Arató Gergely államtitkár tartott előadást szeptember 11-én, Nyíregyházán.
2009. szeptember 11.

Fontos tudnivalók az új influenzáról felsőoktatási intézmények számára

Hiller István oktatási és kulturális és Székely Tamás egészségügyi miniszter tájékoztató levele az egyetemek, főiskolák vezetői számára.
2009. szeptember 10.

Hiller István a szerb kulturális miniszterrel tárgyalt

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán Budapesten megbeszélést folytatott Nebojsa Bradic szerb kulturális miniszterrel Szerbia és Magyarország kulturális kapcsolatairól, az együttműködési lehetőségek bővítéséről.
2009. szeptember 10.

Az OKM cáfolja a Blikk állításait

A Blikk 2009. szeptember 9-i számában, „Luxusutak a mi pénzünkön” című cikkében valótlan állításokat közölt, és több olyan, az Oktatási és Kulturális Minisztériumra (OKM) vonatkozó állítást tett, amely rossz fényben tünteti fel a minisztériumot.
2009. szeptember 9.

A 2009/2010-es tanév Országos Közoktatási Tanévnyitója

teny_090901_01
Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumában megrendezett Országos Közoktatási Tanévnyitón azt hangsúlyozta, hogy a 2009/2010-es tanév oktatáspolitikájának és egy jól működő oktatási rendszernek a kulcsszavai a tehetség és a színvonal.
2009. szeptember 8.

A Károly Róbert Főiskolában végrehajtott fejlesztések összhangban vannak a magyar felsőoktatási politikával

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolában végrehajtott fejlesztések egybecsengenek a magyar felsőoktatási politikával, amely a színvonalra, a kvalitásra helyezi a hangsúlyt. Ezt a tárcavezető a főiskola keddi tanévnyitó ünnepségén jelentette ki.
2009. szeptember 8.

Egyeztetés a történelmi egyházak vezetőivel

Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedd délután egyeztetést tartott a 2010-es év költségvetésének tervezetéről a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetőivel.
2009. szeptember 8.

Hiller István egy minőségalapú felsőoktatási pályázati rendszer kidolgozását kezdeményezi

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) tanévnyitóján arra kérte a Magyar Rektori Konferencia, a Felsőoktatási Kerekasztal, a szakmai és civil szervezetek tagjait, valamint az érdekképviseleteket, hogy vegyenek részt egy minőségalapú felsőoktatási pályázati rendszer kidolgozásában.
2009. szeptember 7.

Hiller István megnyitotta a XII. Zsidó Nyári Fesztivált

zsnyf_090831_01
Hiller István oktatási és kulturális miniszter vasárnap a budapesti Gozsdu udvarban megnyitotta a toleráns együttélés jegyében megrendezett XII. Zsidó Nyári Fesztivált.
2009. szeptember 7.

Holnaptól látogatható a katalán-magyar kiállítás

katalan_090904_01
A Katalán Autonóm Közösség és Magyarország legnagyobb, legjelentősebb és legátfogóbb kulturális vállalkozása ez – jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken a Nemzeti Múzeumban, a Királylányok messzi földről című kiállítást bemutató sajtótájékoztatón.
2009. szeptember 7.

A magyar felsőoktatás átalakításának középpontjában továbbra is a színvonal áll

A magyar felsőoktatásban véget ért a mennyiségi korszak, a színvonal ideje jött el. Az egész világ a megszerzett és alkalmazható tudásról szól, és ennek teljesítése a mi feladatunk is – jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter az országos felsőoktatási tanévnyitón szombaton, a Szegedi Tudományegyetemen. A szakminiszter a rendezvényen meghirdette a felsőoktatás fejlesztésének új irányát, amelynek célja a hazai kutatóegyetemi hálózat megteremtése.
2009. szeptember 7.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok