2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Hiller István: a Királylányok messzi földről című kiállítás Katalónia és Magyarország legnagyobb kulturális vállalkozása

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint a Királylányok messzi földről – Katalónia és Magyarország a középkorban című kiállítás a Katalán Autonóm Közösség és Magyarország eddigi legnagyobb kulturális vállalkozása. Ezt a tárcavezető a tárlat pénteki megnyitó ünnepségén hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2009. szeptember 7.

Holnaptól látogatható a katalán-magyar kiállítás

Fotó: Nagy Gergely
A Katalán Autonóm Közösség és Magyarország legnagyobb, legjelentősebb és legátfogóbb kulturális vállalkozása ez – jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken a Nemzeti Múzeumban, a Királylányok messzi földről című kiállítást bemutató sajtótájékoztatón.
2009. szeptember 4.

Révész Ágota lett a sanghaji szakdiplomata

Hiller István oktatási és kulturális miniszter Révész Ágotát nevezte ki a sanghaji oktatási-kulturális szakdiplomata posztra. A miniszter a bíráló bizottság javaslatát figyelembe véve hozta meg döntését.
2009. szeptember 4.

Ismét Baán László a Szépművészeti Múzeum főigazgatója

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a főigazgatói pályázat elbírálását követően újabb öt évre kinevezi Baán Lászlót a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának. A miniszter a szakemberekből álló bíráló bizottság javaslatát elfogadva hozta meg döntését, melyet a múzeum közalkalmazotti tanácsa és szakszervezete is támogat.
2009. szeptember 4.

Felsőoktatási Minőségi Díjat kapott a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki Főiskola

Hiller István oktatási és kulturális miniszter döntése alapján a 2009. évi Felsőoktatási Minőségi Díj pályázaton Felsőoktatási Minőségi Díj kitüntetésben részesült felsőoktatási intézmény kategóriában a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki Főiskola; a Budapesti Gazdasági Főiskola Aranyfokozatú Elismerő Oklevelet, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem pedig Bronzfokozatú Elismerő Oklevelet kapott. Szervezeti egység kategóriában Bronzfokozatú Elismerő Oklevélben részesült a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Kara. A díjakat a felsőoktatási intézmények tanévnyitó ünnepségein adják át.
2009. szeptember 3.

Fontos tudnivalók az új influenzáról az iskolák számára

Hiller István oktatási és kulturális és Székely Tamás egészségügyi miniszter tájékoztató levele az iskolák vezetői számára.
2009. szeptember 3.

A 2009/2010-es tanév Országos Közoktatási Tanévnyitója

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumában megrendezett Országos Közoktatási Tanévnyitón azt hangsúlyozta, hogy a 2009/2010-es tanév oktatáspolitikájának és egy jól működő oktatási rendszernek a kulcsszavai a tehetség és a színvonal.
2009. szeptember 1.

Hiller István: a modern szakképzés meghatározó pontja a gazdaságnak

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Országos Szakképzési Tanévnyitón azt hangsúlyozta, a modern szakképzés meghatározó pontja a gazdaságnak, a továbbképzésnek, az egzisztenciális biztonságnak. Ezt a tárcavezető hétfőn, Szentendrén, a magyar Honvédség Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskolában jelentette ki.
2009. augusztus 31.

Hiller István megnyitotta a XII. Zsidó Nyári Fesztivált

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter vasárnap a budapesti Gozsdu udvarban megnyitotta a toleráns együttélés jegyében megrendezett XII. Zsidó Nyári Fesztivált.
2009. augusztus 31.

Csák Ferenc megnyitotta az Izrael 1948 - Robert Capa szemével című kiállítást

Fotó: Gordon Eszter
Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára azt hangsúlyozta a XII. Zsidó Nyári Fesztivál keretében megrendezett Izrael 1948 - Robert Capa szemével című kiállítás megnyitó ünnepségén, hogy a jelen kor politikusainak kötelességük, hogy támogassanak minden olyan színvonalas kulturális rendezvényt, amelynek célja a tolerancia, a párbeszéd megteremtése.
2009. augusztus 31.

Közlemény az esztergomi Szent István Gimnáziumban lefolytatott fegyelmi eljárás kapcsán

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a 2008/2009-es tanév szorgalmi időszakának végén már értesült az esztergomi Szent István Gimnázium egyik tanulóját ért tragédiáról, valamint a pedagógusok közvetlen felelősségét vélelmező fenntartói álláspontról.
2009. augusztus 31.

Indul a 2009/2010-es tanév - folytatódik az Új Tudás program

Indul a 2009/2010-es tanév
Szeptember 1-én megkezdődik a 2009/2010-es tanév, 1.384.490 diák ül az iskolapadba. Hiller István oktatási és kulturális miniszter augusztus 31-én, hétfőn nyitja meg a tanévet a budapesti Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumban.
2009. augusztus 28.

Hiller István megbeszélést folytatott a dél-koreai elnöki különmegbízottal

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter megbeszélést folytatott Park Geun-hye dél-koreai elnöki különmegbízottal Magyarország és Dél-Korea közötti tudományos kulturális együttműködésről, augusztus 25-én, kedden.
2009. augusztus 26.

Pécs2010 EKF: Letették a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont alapkövét

MTI fotó: Kálmándy Ferenc
A Pécsi Konferencia- és Koncertközpont Dél-Dunántúl multifunkcionális hangversenytermeként, kulturális rendezvényhelyszínként és konferenciaközpontként működő középülete lesz. 2010 őszén nyitja meg kapuit.
2009. augusztus 25.

Hiller: Szent István életútja példa lehet Magyarország számára

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából történő díjátadón azt hangsúlyozta: augusztus 20-a ünnep mindenütt, ahol a Földön magyarok élnek, s köszöntik egy ezer évvel ezelőtt élt ember életművét, ünneplik Magyarország születésnapját.
2009. augusztus 19.

Európa Kulturális Fővárosa csak együttműködéssel valósulhat meg

Fotó: Gordon Eszter
Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára az összefogás jelentőségét hangsúlyozta a Pécsi Egyházmegye millenniumi évével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón csütörtökön, Pécsett.
2009. augusztus 14.

Közlemény az esélyegyenlőséget segítő támogatásokról

Az oktatási és kulturális miniszter jóváhagyta a 2009. évi képesség-kibontakoztató, integrációs felkészítésre, óvodai fejlesztő programra valamint az esélykiegyenlítő programokban résztvevő pedagógusoknak juttatható kiegészítő illetmény kifizetésére igényelt támogatásokat.
2009. augusztus 12.

Arató Gergely megnyitotta a Pusztaszeri Természetfilm Fesztivált

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára megnyitotta pénteken az V. Pusztaszeri Természetfilm Fesztivált. Az egymillió forint összdíjazású filmes mustrán három napon keresztül 84 alkotás méretteti meg magát.
2009. augusztus 7.

Arató: 105 milliárd az oktatási intézmények infrastrukturális fejlesztésére

Fotó: Tóth Gabriella
A kormány a Nemzeti Iskolafelújítási Program keretében csaknem 105 milliárd forintot fordít az oktatási intézmények infrastrukturális felújítására – hangsúlyozta Arató Gergely, az OKM államtitkára az Európai Uniós forrásból megújuló velencei Zöldliget Általános Iskola meglátogatásakor tartott sajtótájékoztatón kedden.
2009. augusztus 4.

Elismerés a magyar kultúra csehországi képviselőjének

Fotó: Gordon Eszter
Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára Pro Cultura Hungarica díjat adott át Evzen Gálnak, a budapesti Cseh Centrum távozó igazgatójának hétfőn Budapesten.
2009. július 27.

Doktori kutatói ösztöndíjról szóló szándéknyilatkozatot írt alá az OKM a kanadai Alberta Egyetemmel

alberta_090716_01
Doktori kutatói ösztöndíjról szóló szándéknyilatkozatot írt alá Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára, valamint Dr. Manherz Károly, az OKM felsőoktatási és tudományos szakállamtitkára a kanadai Alberta Egyetem képviselőivel, Dr. Carl G. Amrhein akadémiai ügyekért felelős elnökhelyettessel, illetve Dr. Franz A. J. Szaboval, az Osztrák és Közép-Európai Tanulmányok Wirth Intézetének igazgatójával csütörtökön, Budapesten.
2009. július 16.

Csák Ferenc megnyitotta a Turner és Itália című kiállítást

turner_090715_02
A Szépművészeti Múzeum Turner és Itália című kiállításával ismét olyan képzőművészeti tárlat nyílik meg a magyarországi - és természetesen a hozzánk ellátogató külhoni - publikum előtt, amely tartalmában, mélységében, de puszta megvalósulásával is egészen rendkívüli - hangsúlyozta Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára szerdán, a tárlat megnyitó ünnepségén.
2009. július 15.

Hiller István felavatta Rómában a megújult Borromini-loggiát

Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken, Róma barokk belvárosában felavatta a világon egyedülálló Borromini loggiát, amelynek tetőteraszáról belátni szinte egész Rómát és a Vatikánt: a Szent Péter templomot éppúgy, mint a fenséges Pantheon lyukas kupoláját, vagy a hatalmas Palazzo Farnese-t. Az avató ünnepségen jelen volt Umberto Croppi, a Római Önkormányzat kulturális ügyekért felelős képviselője is.
2009. július 10.

Hiller egyeztetést kezdeményez a magyar felsőoktatás helyzetéről

mfh_090706_02
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a következő tanévben egyeztetésre hívja a magyar felsőoktatás képviselőit egyebek mellett a színvonalas magyar felsőoktatásról, a tudományos továbbképzésről, az innovációról, valamint a kutatás-fejlesztésről. Ezt a tárcavezető hétfőn, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kara Múzeum körút 6-8. szám alatti felújított épületének átadó ünnepségén jelentette be.
2009. július 6.

Stabilizálódik az NKA helyzete 2010-től

kep_090630_01
A Nemzeti Kulturális Alap bevételét 2010. január 1-től az ötös lottó játékadójának 90 százaléka alkotja majd; erről hétfőn döntött a Parlament – jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter Harsányi Lászlóval, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnökével és Garaczi László íróval közösen tartott sajtótájékoztatón.
2009. június 30.

A Szentföld öröksége - Hiller István: a kulturális örökség mindig nyitott és bővül

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint csodálatos érzés, hogy házigazdái lehetünk A Szentföld öröksége című kiállításnak. Ezt a tárcavezető A Szentföld öröksége - Kincsek a jeruzsálemi Izrael Múzeumból című kiállítás megnyitóján mondta kedden, a Szépművészeti Múzeumban.
2009. június 23.

Az OKM sikere: első az állami honlapok közt

Egy felmérés során tárcánk 156 állami intézmény közül a legjobbnak bizonyult az elektronikus információ-szabadság érvényesítése terén.
2009. június 18.

Múzeumok Éjszakája: az idén karszalaggal lehet látogatni a múzeumokat

mzeumok_j
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Múzeumok Éjszakája sajtótájékoztatóján elmondta, a június 20-án tartandó színvonalas, hangulatos kulturális kavalkádon olyan karszalag jeggyel lehet a múzeumokat látogatni, amely a múzeumi buszok mellett érvényes lesz a BKV menetrendszerinti járataira is. A sajtótájékoztatón az oktatási és kulturális miniszter és Majorosi Emese, a Pannon Zrt. kommunikációs igazgatója együttműködési megállapodást írt alá, melynek értelmében a cég a Múzeumok Éjszakája főtámogatója.
2009. június 15.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok