2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Hiller István jóváhagyta a Pécs2010 EKF programsorozatot

ekf_090612_01
Hiller István oktatási és kulturális miniszter jóváhagyta a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot. A tárcavezető a dokumentumot - mely szerint az Európa Kulturális Fővárosa projekt programjaira 1 milliárd 850 millió forint áll rendelkezésre - pénteken Pécsett, Páva Zsolt polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón látta el kézjegyével.
2009. június 12.

Közlemény a roma kulturális központ terveiről

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) 2008-ban elkészítette egy országos roma kulturális központ szakmai és funkcionális koncepcióját. A Főváros időközben egy Szentkirály utcai ingatlant ajánlott fel arra, hogy abban alakítsák ki a roma kulturális központot, emiatt újabb egyeztetésekre volt szükség.
2009. június 11.

Ünnepi Könyvhét - Hiller István együttműködést ajánlott a Márai-program megvalósítása érdekében

konyv7_090605_01
Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Ünnepi Könyvhét Szép Magyar Könyv 2008 Verseny elismeréseinek és a minőségi könyvesboltok Hermész-díjának átadó- ünnepségén a Márai-program megvalósítása érdekében együttműködést ajánlott és együttműködést kért a könyves szakma képviselőitől.
2009. június 5.

Megnyílt a IX. Pécsi Országos Színházi Találkozó

poszt2009_bytsd
„A POSZT jó példája a helyi és a központi erők összefogásának” – jelentette ki beszédében Balogh Gyula, az Oktatási és Kulturális Minisztérium koordinációs szakállamtitkára a fesztivál megnyitó ünnepségén csütörtökön, Pécsett. A színházi mustra 10 napja alatt 18 versenyelőadást tekinthetnek meg, és számtalan off-programon vehetnek részt az érdeklődők.
2009. június 5.

Hiller István kitüntetéseket adott át Pedagógus Nap alkalmából

pednap_090504_02
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint nevelni, oktatni, tudást átadni olyan mesterség, amelyben minden változásra fel kell készülni. Ezt a tárcavezető csütörtökön Budapesten a Pedagógus Nap alkalmából történő kitüntetések átadó ünnepségén hangsúlyozta.
2009. június 4.

Hiller István átadta az anyanyelvi pályázat díjait

anyd_090604_01
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint édes anyanyelvünkért összefogni nemes és nagyszerű dolog. Ezt a tárcavezető a magyar nyelv értékeinek feltárására, megóvására és gyarapítására kiírt anyanyelvi pályázat díjátadó ünnepségén hangsúlyozta csütörtökön Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
2009. június 4.

Az OKM nem vált fizetésképtelenné - közlemény

A Magyar Nemzet állításaival ellentétben az Oktatási és Kulturális Minisztérium nem vált fizetésképtelenné. A felsőoktatási intézmények működésére és a hallgatói normatívák kifizetésére szánt források biztosítva vannak.
2009. június 4.

Átadták az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny elismeréseit

Fotó: Gordon Eszter
Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára átadta a 2008/2009. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) díjait. Az idei évben először vehették át a középiskolák a "Kiváló Érettségiztető Vizsgahely" kitüntető címet.
2009. május 29.

Visegrádi Együttműködés

A pénzügyi válság kultúra területén érezhető hatásairól, valamint a finanszírozás új módszereiről és lehetőségeiről tanácskozik Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára, Bogdan Zdrojewski lengyel kulturális miniszter, Petra Smolikova cseh kulturális miniszterhelyettes, Augustin Lang szlovák kulturális államtitkár Varsóban pénteken, a V4-találkozón.
2009. május 29.

Miniszteri megbízott az európai elnökség kulturális programjaira

schiff_090528_01
Hiller István oktatási és kulturális miniszter 2009. június 1-től miniszteri megbízottnak nevezte ki Schiffer Jánost a 2011-es magyar európai uniós elnökség kulturális programjainak koordinálására. Ezt a tárcavezető csütörtökön jelentette be.
2009. május 28.

Megszűnik a kulturális járulék

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) forrását 2010. január 1-től az ötöslottó szerencsejáték játékadójának 90 százaléka képezi majd, a kulturális járulék megszűnik - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden, Budapesten.
2009. május 28.

Rendkívüli látogatórekord a katalán-magyar kiállításon Barcelonában

Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Joan Manuel Tresserras katalán kulturális miniszter május 7-én nyitotta meg a Királylányok messziföldről - Középkori kapcsolatok Katalónia és Magyarország között címet viselő kiállítást Barcelonában. A közös kiállítás tíz nap alatt 10.055 látogatót fogadott, ami rendkívüli a múzeum történetében.
2009. május 19.

Egyezmény a belarusz-magyar kapcsolatok fellendítéséért

A Magyar Köztársaság Kormánya és a Belarusz Köztársaság Kormánya közötti oktatási, tudományos és kulturális egyezményt írt alá Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára és Alena Kupchina nagykövet a gödöllői Grassalkovich Kastélyban csütörtökön, a "May.by - Meetings with Belerus" című belarusz kulturális program keretében.
2009. május 14.

Látogathatóvá vált a Studiolo az esztergomi Vármúzeumban Fotógaléria

Fotó: Gordon Eszter
A nagyközönség is megtekintheti mától a reneszánsz erényeket ábrázoló falképeket és a bizánci művészet hatásait tükröző híres "esztergomi oroszlánokat", az újonnan lefedett Fehér toronyból lepillantva pedig lenyűgöző körpanorámában gyönyörködhetnek a vendégek az esztergomi Vármúzeumban. Az intézmény lakótornyát és kápolnáját Schneider Márta kulturális szakállamtitkár adta át szerdán ünnepélyes keretek között. A "Reneszánsz év 2008" keretében az Oktatási és Kulturális Minisztérium 112 millió forinttal támogatta az épületrészek újjászületését.
2009. május 13.

Megtévesztések az OKM nevében

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tudomására jutott, hogy az utóbbi hetekben idős színészeket, írókat, képzőművészeket kerestek meg ismeretlenek telefonon, és - országos szakmai szervezetekre, illetve olykor a szaktárcára is hivatkozva - arról értesítették őket: több millió forintos pénzjutalommal járó "életműdíjat" vehetnek át.
2009. május 7.

Katalán-magyar történeti kiállítás Barcelonában

Katalán-magyar történeti kiállítás Barcelonában
Hiller István magyar oktatási és kulturális miniszter és Joan Manuel Tresserras katalán kulturális miniszter közösen mutatja be a sajtónak és nyitja meg a Királylányok messziföldről - Középkori kapcsolatok Katalónia és Magyarország között címet viselő kiállítást csütörtökön Barcelonában. A több éves előkészítő munka eredményeként megvalósuló tárlatot csaknem három hónapon keresztül a barcelonai Katalán Történeti Múzeumban, majd szeptembertől szintén három hónapig Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban lehet megtekinteni.
2009. május 6.

Magyar írók emlékeznek a rendszerváltásra New Yorkban

A héten vette kezdetét a május 5-ig tartó PEN World Voices Festival a Nemzetközi Írószövetség szervezésében, New York-ban. A PEN az Extremely Hungary, azaz a New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad szervezőivel szorosan együttműködve alakította ki idei programját, melyben számos magyar vonatkozású esemény is szerepel. A rendezvények közül kiemelkedik a kifejezetten erre az alkalomra szervezett Páneurópai Piknik, mely az 1989-es kelet-európai eseményeknek állít emléket. A rendezvényen részt vesz Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára is.
2009. április 30.

Elhunyt Lászlóffy Aladár

Lászlóffy Aladár József Attila- és Kossuth-díjas költő, író, műfordító, esszéista, az erdélyi irodalom jelese, a Magyar Köztársasági Érdemrend birtokosa életének 72. évében 2009. április 19-én, Budapesten elhunyt.
2009. április 20.

Kibővült és nyilvánossá vált az Írószövetségi Könyvtár

"A bizonytalanságból egy új intézmény született" - jelentette ki Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) kulturális szakállamtitkára az Ex Libris Könyvtár avatóján szerdán. Az intézmény a Postás Könyvtár és a Magyar Írószövetség könyvtárának egyesülésével jött létre egy sikeres együttműködés eredményeként.
2009. április 15.

Hiller: Magyarország a Skanzennel új és jó arcát mutatja

Fotó: Gordon Eszter
A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban ünnepélyesen átadták az európai uniós támogatással megvalósult új bejárati épületet és a Skanzen Vonatot. A Skanzen Örökség Program az első az Új Magyarország Fejlesztési Terv úgynevezett kiemelt kulturális projektjei közül, amely már megvalósult elemeknél tart.
2009. április 7.

Átadták a "Jó tanuló - Jó sportoló" díjakat

Fotó: Gordon Eszter
"A Magyar Köztársaság jó tanulója - jó sportolója" díjakat 148-an vehették át Szüdi Jánostól, az Oktatási és Kulturális Minisztérium közoktatási szakállamtitkárától, a 2007/2008-as tanév tanulmányi és a sportban elért kiemelkedő eredményeik alapján. Az alap- és középfokú oktatási intézmények tanulói közül 135-en, a felsőoktatási intézmények hallgatói közül pedig 13-an kapták meg az elismerő címet.
2009. március 30.

Hiller: "A Szkíta aranykincsek című kiállítás nagy nemzetközi összefogás eredménye"

Fotó: Gordon Eszter
A szkíták mindig benne voltak a magyar történelmi gondolkodásban, tanították, tanulmányozták, ott élt a régész és történész szakmán túl a közérdeklődésben - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Szkíta aranykincsek című kiállítás megnyitó ünnepségén, kedden, a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2009. március 24.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál együttműködést teremt

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István szerint a Budapesti Tavaszi Fesztivál hagyomány, de már nem csak egy város, hanem egy egész ország tekinti magáénak. Sőt, túllépte az országhatárokat is mind programszervezésben, mind együttműködésben. Ezt a tárcavezető a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) megnyitó ünnepségén hangsúlyozta pénteken, a Szépművészeti Múzeumban.
2009. március 20.

Először mutatkozik be magyar szerző a Sanghaji Nemzetközi Irodalmi Fesztiválon

Tóth Krisztina József Attila-díjas író, műfordító és az elmúlt hétvégén a Magyar Köztársaság Babérkoszorújával kitüntetett költő lesz a Sanghaji Nemzetközi Irodalmi Fesztivál vendége március 22-én a Sanghaji Magyar Főkonzulátus és az ott tevékenykedő kulturális szakdiplomata, Hajba Judit szervezésében.
2009. március 20.

Nemzetközi konferencia Berlinben a Berlini Fal leomlásának 20. évfordulóján

Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális ügyekért felelős államtitkára felszólal, és pódiumbeszélgetésen vesz részt a Freiheit im Blick című konferencián Berlinben, csütörtökön.
2009. március 19.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok