2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Hiller: Március 15-e egy nemzet ünnepe

Fotó: Gordon Eszter
"Mindaz, amit ez a nap jelent, a gondolatok sokszínűsége és azok megvalósításának akarata és tehetsége, összeköt bennünket, erőt ad és példát mutat nekünk" - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter március 15-e, az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából az Iparművészeti Múzeumban tartott szombati ünnepségen, ahol állami kitüntetéseket és művészeti díjakat adott át az oktatás és a kultúra területén kimagasló munkát végzőknek.
2009. március 14.

Elhunyt Bacsó Péter

Bacsó Péter
Életének 82. életévében elhunyt Bacsó Péter, Kossuth-díjas filmrendező és forgatókönyvíró. A művészt az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
2009. március 11.

Az OKM közleménye a folyamatban lévő vizsgálatokról

Az Oktatási és Kulturális Minisztériumnál jelenleg folyamatban lévő - a Katapult Mentorprogram támogatási forrásainak szabálytalan felhasználása összefüggésében közérdekű bejelentésre indított - vizsgálatokról az alábbi tájékoztatást adjuk.
2009. március 10.

Elhunyt Horváth Teri

Életének 80. évében, pénteken elhunyt Horváth Teri Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész.
2009. március 9.

Állami fenntartású iskolák: igen a diákszervezetek részéről is

Fotó: Gordon Eszter
Az Országos Diákjogi Tanács és a Diákközéletért Alapítvány támogatja Hiller István oktatási és kulturális miniszter javaslatát az állami fenntartású iskolák létrehozásáról. Pénteken folytatódott a javaslat szakmai egyeztetése.
2009. március 6.

Robert Capa, a legendás fotóművész képei Magyarországon - tehetség és kalandvágy egy pillanatban

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint a Robert Capa hagyaték megvásárlása a mai Magyarországon egy kivételes összefogás eredménye. Ezt a tárcavezető akkor hangsúlyozta, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel megnyitotta a legendás fotóművész alkotásaiból rendezett ELŐ/KÉP című kiállítást csütörtökön, a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2009. március 5.

Folytatódik a mentorprogram

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája aláírta a mentorprogram folytatásáról szóló szándéknyilatkozatot.
2009. március 5.

A szülői szervezetek is támogatják Hiller István állami fenntartású iskolák létrehozásáról szóló javaslatát

Fotó: Gordon Eszter
Folytatódik az állami fenntartású iskolákról szóló javaslat szakmai egyeztetése. Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán a szülői szervezetekkel tárgyalt. A szülői szervezetek támogatják az állami fenntartású iskolák létrehozását.
2009. március 4.

Megkezdődtek az egyeztetések az állami fenntartású iskolákról

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a közoktatási szakszervezetekkel tárgyalt az állami fenntartású iskolákról szóló javaslatáról. Az egyeztetésen résztvevő szakszervezetek döntő többsége támogatásáról biztosította a kezdeményezést.
2009. március 3.

Hiller István: meg kell újítani a természettudományos oktatást

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a magyarországi természettudományos oktatás megújításának és modernizálásának szükségességét hangsúlyozta pénteken a Magyar Innovációs Szövetség 2008. évi rendes közgyűlésén.
2009. február 27.

Hiller István: az Elektronikus Információszolgáltatás értéket képvisel, az összefogás jelentőségét hangsúlyozza

eisz_090225_01
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) Nemzeti Program nem csak egy programról szól, hanem annál többről: értéket képvisel olyan időszakban, amikor az együttműködés és az összefogás különösen nagy jelentőséggel bír.
2009. február 25.

Bérkiegészítés a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekkel foglalkozó pedagógusoknak

Az Új Tudás Programban meghirdetett, a HHH gyermekeket oktató-nevelő pedagógusok többlet-teljesítményét 2009-ben 3,8 milliárd forintos pluszforrás beépítésével támogatja az oktatási tárca. Az összeg a költségvetésben az Önkormányzati Minisztérium és az Oktatási és Kulturális Minisztérium fejezeteiben található meg
2009. február 19.

A Capa-gyűjtemény megvásárlása egy példaértékű együttműködés első eredménye

Fotó: Gordon Eszter
"Ez a gyűjtemény a magyar kulturális örökség és kincs olyan rendkívüli gyarapítása, amelyre érdemes időt, energiát és pénzt fordítani" - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden, a Magyar Nemzeti Múzeumban azon a sajtótájékoztatón, ahol először mutatták be a közelmúltban megvásárolt Robert Capa-anyagot. A kormány 2008-ban 300 millió forinttal támogatta a csaknem 1000 darabból álló gyűjtemény megvásárlását, valamint az azt bemutató első magyarországi kiállítások megrendezését.
2009. február 17.

Magyarország először vesz részt a Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvvásáron

Vasárnap délután nyílt meg a Jeruzsálemi Nemzetközi Könyvvásár, amelyen Magyarország első alkalommal állít nemzeti standot. A február 15. és 20. között megrendezendő programot az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) támogatta, míg szakmai kérdésekben és a magyar könyvtermés bemutatójának összeállításában a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) nyújtott segítséget.
2009. február 16.

Az OKM közleménye a Magyar Nemzetben megjelent, Arany János Programmal kapcsolatos cikke kapcsán

Mint azt hétfőn kérdésre válaszolva a Magyar Nemzetnek is megírtuk, szó sincs be nem tartott ígéretről. Az oktatási és kulturális miniszter az Arany János programban részt vevő intézmények vezetőivel és a Program szakmai tanácsadó testületével történt egyeztetés megállapodásai szerint járt el.
2009. február 10.

Hatalmas sikert aratott Palya Bea Washingtonban

Extremely Hungary
New York után Washingtonban is elkápráztatta koncerjével az amerikai közönséget Palya Bea. A New York-i Magyar Kulturális Évad keretében, a Kennedy Center Millenium Stage-én megrendezett vasárnapi koncerten Hiller István oktatási és kulturális miniszter is részt vett. Az amerikai fővárosban és New Yorkban zajló rendezvénysorozat 10 hónapja alatt - 2009 januárjától 2009 novemberéig - több száz magyar művész több mint 120 eseményen mutatkozik be.
2009. február 9.

Washingtonban is nagy sikerrel indult az Extremely Hungary

MTI fotó: Hofer László
Kurtág György történelmi jelentőségű koncertjével szombat este Washingtonban is kezdetét vette az Extremely Hungary című magyar kulturális évad Hiller István oktatási és kulturális miniszter jelenlétében. Az amerikai fővárosban és New Yorkban zajló rendezvénysorozat 10 hónapja alatt - 2009 januárjától 2009 novemberéig - több száz magyar művész több mint 120 eseményen mutatkozik be.
2009. február 8.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium eddigi intézkedései az iskolai erőszak ellen

Az oktatási és kulturális miniszter által létrehozott "Az Iskola Biztonságáért Bizottság" 2009. február 6-i ülésén megvitatta a nevelési-oktatási intézményekben megjelenő erőszakos magatartásformákkal kapcsolatban a Bizottság által elfogadott állásfoglalás és javaslatok alapján az Oktatási és Kulturális Minisztérium által tett intézkedéseket.
2009. február 6.

A Kultúra Magyar Városa 2009

Fotó: Gordon Eszter
Szombathely és Balatonfüred nyerte el a Kultúra Magyar Városa 2009 címet. Az elismerést olyan városok önkormányzatai kaphatják meg, melyek a kulturális, művészeti életüket kiemelkedően fejlesztik, támogatják, kulturális értékeiket példaértékűen mutatják be. A városok képviselői a kitüntető címet csütörtökön vették át Schneider Márta kulturális szakállamtitkártól és Kovács Miklóstól, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkárától Budapesten.
2009. február 5.

Húszmilliárd az alapkészségek fejlesztésére európai uniós forrásból 2009-ben

Az Új Tudás Program 2009-ben több mint 20 milliárd forintot biztosít az alapkészségek megerősítésére. A Magyar Nemzet szerdai számában megjelentekkel ellentétben Hiller István oktatási és kulturális miniszter 2009. február 2-án Nyíregyházán úgy nyilatkozott, hogy a 20 milliárd forintot európai uniós forrásokból biztosítja a kormány és nem a napilap által állított központi költségvetésből.
2009. február 4.

Nagyszerű sikereket értek el a magyar diákolimpikonok

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint nagyszerű, hogy a magyar diákok a nemzetközi diákolimpiákon 5 arany-, 13 ezüst-, és 6 bronzérmet szereztek. Ez azt bizonyítja, hogy a magyar tehetségek nemcsak országos, hanem nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. A tárcavezető ezt a nemzetközi diákolimpiákon részt vett magyar diákok köszöntése alkalmából rendezett ünnepségen mondta a Parlamentben.
2009. február 3.

Hivatalosan is megkezdődött a New York-i Magyar Kulturális Évad

Fotó: Shan Jayakumar
A Budapesti Fesztiválzenekar Carnegie Hall-beli koncertjével szombaton hivatalosan is megkezdődött az "Extremely Hungary" ("Csordultig magyar") New York-i Magyar Kulturális Évad. Fischer Iván világhírű karmestert és zenekarát többször is visszatapsolta a közönség. Hiller István oktatási és kulturális miniszter a koncertet követő ünnepségen külön köszönetet mondott Soros Györgynek, Charles Simonyinak és Kati Martonnak az évad megvalósításában való közreműködésükért. Kati Marton és Tompa Gábor ezen az estén vehette át A Magyar Kultúra Követe címet a tárcavezetőtől.
2009. január 25.

Elhunyt Baross Gábor

Életének 79. évében elhunyt Baross Gábor Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló művész karnagy, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bartók Béla Énekkara és Koncertzenekara dirigense. Baross Gábort az Oktatási és Kulturális Minisztérium saját halottjának tekinti.
2009. január 24.

Hiller István megnyitotta New Yorkban a Zsolnay-kiállítást

Fotó: Shan Jayakumar / Extremely Hungary
Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg péntek este a New York-i Forbes Galleryben a Zsolnay-kiállítást és a Nancy Goodman Brinker gyűjteményéből válogatott magyar képzőművészeti tárlatot. Az esemény a New York-i Magyar Kulturális Évadhoz ("Extremely Hungary" - "Csordultig magyar") kötődik, amely hivatalosan ma veszi kezdetét a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjével a Carnegie Hallban.
2009. január 24.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter kitüntetéseket adott át a Magyar Kultúra Napja alkalmából

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Magyar Kultúra Napja alkalmából kitüntetéseket adott át csütörtökön Budapesten az Iparművészeti Múzeumban.
2009. január 22.

Hiller István a Reneszánsz Év zárónapján Bonfini-szobrot avatott

Fotó: Gordon Eszter
Hiller István oktatási és kulturális miniszter, valamint Horváth Csaba főpolgármester-helyettes a Reneszánsz Év zárónapján, január 21-én avatta fel a Budavári Palota Oroszlános udvarába vezető kapu mellett, a János-hegy felőli területen felállított Bonfini-szobrot. Az ünnepségen jelen volt Andrea Maria Antonini, Ascoli város kultúráért felelős polgármester-helyettese.
2009. január 21.

Hiller István átadta A Magyar Kultúra Követe címeket

A Magyar Kultúra Követei 2009-ben: Fischer Ádám karmester, Konrád György író, Kurtág György zeneszerző, Kati Marton magyar-amerikai író, Tompa Gábor rendező, Vásáry Tamás zongoraművész, Zób Kati divattervező.
2009. január 20.

Magyar kulturális évad New Yorkban és Washingtonban 2009-ben

"Az évad programja káprázatos" - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Extremely Hungary című rendezvénysorozatról szóló sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten. Az évad 10 hónapja alatt - 2009 januárjától 2009 novemberéig - több száz magyar művész több mint 120 eseményen mutatkozik be New Yorkban és Washingtonban.
2009. január 19.

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok