2021. január 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átadták a Károli Gáspár-díjakat

2008. október 30.
Dr. Cserháti Sándor evangélikus lelkész, teológus, Gémes István nyugalmazott evangélikus lelkész, teológus és Dr. Fodorné Dr. Nagy Sarolta református lelkész kapta idén a Károli Gáspár-díjat a szakmai kuratórium javaslata alapján. Az elismeréseket Hiller István miniszter megbízásából Csepregi András, az Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője adta át ma a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
A tárca az 1997-ben alapított Károli Gáspár-díjat minden esztendőben azoknak adományozza, akik a biblikus tudományokban - fordítással, tanulmánnyal - kimagasló eredményeket értek el, vagy kiemelkedőt alkottak a magyar líra és próza nyelvi megújítása területén.

A díjazottak:

Dr. Cserháti Sándor evangélikus lelkész, teológus, az Evangélikus Hittudományi Egyetem emeritus professzora. Több mint három évtizede foglalkozik Pál apostol leveleinek magyarázatával. Kommentárjai eddig hat önálló kötetben láttak napvilágot. Tanulmányírói munkássága is jelentős, és évtizedek óta részt vesz a Magyar Bibliatársulat fordítói munkájában.

Gémes István nyugalmazott evangélikus lelkész, teológus és lapszerkesztő. Több évtizede a Nyugaton élő magyar protestánsok egyházi és kulturális életének kiemelkedő összefogója és szervezője. Szerkesztette az Útitárs című lapot, jelenleg a Koinonia című teológiai lap szerkesztője. Nyugaton elsőnek kezdeményezett kritikai párbeszédet a diakóniai teológiával. Foglalkozott a protestáns peregrináció történetével is. Hat önálló könyv, számos cikk és tanulmány szerzője.

Dr. Fodorné Dr. Nagy Sarolta, református lelkész, teológus, a Károli Gáspár Református Egyetem nagykőrösi székhelyű Tanítóképző Főoskolai Karának tanára. Teológiai érdeklődése középpontjában a posztmodern kor és a keresztyénség viszonyának vizsgálata áll, ezen belül katechétikai és valláspedagógiai munkássága fontos. Hazai viszonylatban mintegy félévszázados kényszerű szünet után úttörő könyvet publikált a katechézis kommunikációs problémaköréről. Jelentős monográfiában teológiai szempontok szerint tárta föl és elemezte az állam és református egyház közötti egyezmény körülményeit és hatását. Számos tanulmánya és cikke jelent meg.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok