2023. szeptember 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átadták a magyar kultúra követe címeket

2007. január 23.
Lady Valerie Solti, Fehér László, Fischer Iván, Kertész Imre, Kocsis Zoltán és Sebestyén Márta kapta első alkalommal a magyar kultúra követe címet. Az oktatási és kulturális miniszter által alapított elismerést kedden adták át Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia székházában.
Hiller István az ünnepségen elmondta: ezentúl évente, a magyar kultúra napja alkalmából adományozzák a címet azoknak a kimagasló tehetségű embereknek, akik a magyar kultúrát, Magyarországot képviselik külföldön.

Mint hozzátette, ezentúl minden évben felkérnek néhány nemzetközi jelentőségű, köztiszteletnek örvendő személyiséget a cím viselésére, arra, hogy egyfajta küldetésként segítsék a magyar szellemi, kulturális kincsek külföldi megismertetését.

A miniszter arra kérte az ünnepelteket, hogy a jövőben a magyar kultúra követeként "tegyék azt, amit eddig is tettek".

Az elismerést, amely nem jár pénzjutalommal, évente legfeljebb heten kaphatják meg.

A kitüntetettek (Fotó: Gordon Eszter)
A kitüntetettek (Fotó: Gordon Eszter)

Az oklevelet, az emlékplakettet és a jelvényt - az átadás sorrendjében - Lady Valerie Solti, Solti György karmester özvegye, Fehér László festőművész, Fischer Iván karmester, Kocsis Zoltán zongoraművész, zeneszerző és karmester, valamint Sebestyén Márta előadóművész kapta meg a kulturális minisztertől. Az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre betegsége miatt nem lehetett jelen az ünnepségen.

Hiller István elmondta: Lady Solti, a Liszt Academy Network és a Solti Alapítvány létrehozója, hosszú ideje rendkívül sokat tesz a magyar kultúra nemzetközi megismertetéséért. Lady Solti kiemelte, hogy az elismerő címet nem csak önmaga nevében veszi át, hanem férje, a világhírű karmester nevében is.

A miniszter Fehér László Kossuth-díjas festőművész munkáját méltatva rámutatott arra, hogy a kortárs magyar képzőművészet egyik legmeghatározóbb egyéniségének számtalan művét őrzik nagy, nemzetközi köz- és magángyűjtemények, például New Yorkban, Torontóban és Aachenben. A festőművész azt mondta: személyes kapcsolata a magyar kultúrával egyebek között Kölcsey Ferenc Himnuszán alapul.

Fischer Iván Kossuth-díjas karmestert Hiller István a világ legújítóbb, legsikeresebb zenekarvezetői egyikének nevezte. Mint mondta, a művész Budapesti Fesztiválzenekarral jelentős nemzetközi sikereket könyvelhet el. Fischer Iván azt hangsúlyozta, hogy Magyarország kulturális nagyhatalom, "a zenei kultúra olyan érték, amelyért érdemes itt élni, és amely méltó a támogatásra".
A tárcavezető Kertész Imre Nobel-díjas író tevékenységét méltatva elmondta: a szerző műveit több mint 25 nyelven olvassák, munkásságát és személyét nemzetközi tisztelet övezi.

Hiller István kiemelte, hogy Kocsis Zoltán, kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző és karmester a Nemzeti Filharmonikusokkal együtt és szólistaként Európa számos országában és más kontinenseken is kimagasló szakmai és közönségsikereket arat.

Kocsis Zoltán hangsúlyozta: hihetetlen hatalom van a muzsikusok kezében, akik a pódiumon sikerrel szállnak szembe minden előítélettel.

A miniszter Sebestyén Márta Kossuth-díjas népdalénekest Magyarország egyik legnépszerűbb előadóművészének, a népzenei örökség terjesztőjének nevezte. A művész a cím átvételét követően a címről szólva úgy fogalmazott: "felelősségteljes küldetés, hiszen mi mindig mindenhol Magyarországot képviseljük".


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok