2021. január 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átadták a Nagy Tibor Gyula-díjat

2009. március 9.
Nagy Tibor Gyula-díjat kapott az oktatás területén az európai jogharmonizációért és a közigazgatás korszerűsítéséért végzett kimagasló tevékenységéért Müller György egyetemi oktató és Szövényi Zsolt, a szaktárca főosztályvezetője. Az elismeréseket Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár adta át hétfőn Budapesten.
Müller György, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar megbízott oktatója, a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar egyetemi docense 1985-től dolgozott a Minisztertanács Hivatalában, 1990 és 2006 között pedig a kormányirodát vezette a Miniszterelnöki Hivatalban. Ennek révén több mint másfél évtizeden át közreműködött a kormányzati jogalkotásban, részt vett a magyar állami struktúra és jogrendszer 1990 utáni átalakításában, az európai uniós csatlakozásra való felkészülésben.

E munkája mellett Müller György 2004-ig az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi docense is volt, 2004-től kezdve pedig az ELTE címzetes egyetemi tanáraként vesz részt a jogászképzésben.

Szövényi Zsolt, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Felsőoktatási Főosztályának vezetője 1968-ban az ELTE pedagógia és biológia szakos tanáraként kapott diplomát.

A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen oktatott pedagógiát, didaktika témakörben pedig kutatásokat végzett. 1971-től a Művelődési és Közoktatási Minisztérium, majd a jogutód minisztérium munkatársa.

A pedagógusképzés elméleti és gyakorlati irányításával, a tudományos diákkörökkel, továbbá felsőoktatási igazgatási és gazdasági kérdésekkel, irányítással, a képzési szintekkel, az intézményrendszerrel foglalkozik. A felsőoktatási törvény átdolgozásával segíti az európai jogharmonizációt.

Nagy Tibor Gyula az Oktatási Minisztérium Magyar Ekvivalencia és Információs Központ vezetője és az Európai Unió országaiban működő hasonló központok által létrehozott Európai Nemzetközi Információs Központ elnöke volt. Utolsó kiemelkedő nemzetközi tevékenysége a közel 40 ország által aláírt, az oklevelek kölcsönös elismeréséhez kapcsolódó ún. lisszaboni egyezmény megszövegezésében való részvétele volt.

Az ő emlékére, halálának 5. évfordulója alkalmából, 2003-ban alapította az oktatási miniszter a Nagy Tibor Gyula-díjat, amelyet a szakmai kuratórium javaslata alapján évente két olyan személy kap meg, aki "az oktatás területén az európai jogharmonizációért és a közigazgatás korszerűsítéséért kimagasló tevékenységet" folytat.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok