2024. április 14.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Átadták a Pulitzer Szülővárosa Díjat Makón

2008. október 29.
Hrabovszki Rita és Nagy Zsófia kapta a Pulitzer Szülővárosa Díjat, a makói önkormányzat és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) alapította elismerést szerdán adták át a Maros-parti városban. A minisztérium díját Arató Gergely, a tárca államtitkára adta át.
A 18 év alatti, ifjúsági kategóriában a makói Pulitzer József-szobor kicsinyített mását - Kis Jenő alkotását -, továbbá az Oktatási és Kulturális Minisztérium 500 ezer forintos elismerését a békéscsabai Hrabovszki Rita, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) elsőéves szociológus hallgatója vehette át, aki egy újságíró-iskolában is tanul.

Felnőtt kategóriában az elismerést és a minisztériumi pályadíjat Nagy Zsófia, a Nyíregyházi Főiskola hallgatója érdemelte ki, aki negyedéves a kommunikáció-magyar, és másodéves a szociálpszichológia szakon.

Arató Gergely, az OKM államtitkára és Dr. Buzás Péter polgármester átadja az elismerét Nagy Zsófiának
Arató Gergely, az OKM államtitkára és Dr. Buzás Péter polgármester átadja az elismerét Nagy Zsófiának

A Pulitzer Emlékbizottság különdíjjal jutalmazta Matey Istvánt, aki az idén végzett Nyíregyházi Főiskolán kommunikáció-művelődésszervezés szakon.

A makói önkormányzat és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége második alkalommal írt ki tehetségkutató pályázatot 14 és 25 év közötti fiataloknak. Az országos megmérettetésre csaknem félszáz diák több mint kétszázötven pályamunkát adott be.

Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke elmondta, a beérkezett pályaművek nyelvi minősége jobb volt, mint amilyen a mai országos terjesztésű napilapok átlaga. Az írásokból hiányzott a jelenkor újságírására jellemző nyegleség, ugyanakkor nagyon erős társadalmi és szociális érzékenység volt jellemző rájuk.

A makói születésű Pulitzer József 1863-ban, 16 évesen hajófűtőként vándorolt ki Amerikába, ahol részt vett a polgárháborúban, később újságíró lett. 1869-ben megkapta az amerikai állampolgárságot, és hamarosan St. Louis legnagyobb lapkiadója lett. 1883-ban New Yorkban megvásárolta a csőd szélén álló The World című újságot, amelyet rövid idő alatt a legnépszerűbb és legjövedelmezőbb napilappá tett. Joseph Pulitzer volt az amerikai kongresszus első magyar származású tagja. Ő alapította az újságíróknak adható legnagyobb nemzetközi szakmai kitüntetést.

Baló György, Eötvös Pál MÚOSZ-elnök, Arató Gergely államtitkár és Dr. Buzás Péter, Makó polgármestere a díjátadón
Baló György, Eötvös Pál MÚOSZ-elnök, Arató Gergely államtitkár és Dr. Buzás Péter, Makó polgármestere a díjátadón

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok