2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kertész Imre, a magyar kultúra követe

2007. május 4.
A magyar kultúra követe címet adományozta pénteken Berlinben Hiller István oktatási és kulturális miniszter Kertész Imre Nobel-díjas írónak.
A többnyire Németországban tartózkodó magyar író méltatásában egyebek között az szerepelt: az író gondolatain, történelmi tapasztalatain nyugvó bölcselete nemcsak a magyar, hanem az egész világirodalom kincse. Sorstalanság című regénye a holokauszt-irodalom egyik legmegrázóbb alkotása, nemcsak regény, hanem életfilozófia. Kertész Imre regényeit több mint huszonöt nyelven olvassák, munkásságát és személyét nemzetközi tisztelet övezi.

A berlini magyar nagykövetségen tartott ünnepségen Hiller István mindehhez elsősorban azt tette hozzá: nem kitüntetésről, hanem - mint fogalmazott - a köszönet és az elismerés mellett mindenekelőtt "tisztes felkérésről" van szó arra, hogy szolgálják a magyar kultúra népszerűsítését. Magyarországnak nagy szüksége van erre - hangsúlyozta a miniszter.

A 78-ik évében járó író a címet tulajdonképpen idén januárban, a magyar kultúra napja alkalmából kapta, azt azonban akkor betegsége miatt nem tudta átvenni. Hiller István ennek kapcsán külön örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a címet személyesen adhatta át Berlinben a magyar írónak.

A magyar kultúra követe cím a kulturális kormányzat döntése alapján magyar, illetve külföldi személyeknek adományozható, akik munkásságukkal kiemelkedő érdemeket szereztek a magyar kultúra külföldi képviselete terén, illetve tevékenységükkel, kezdeményezéseikkel hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar kultúra szolgálatában állók munkásságát külföldön is megismerjék, illetve elismerjék.

Rövid beszédében Kertész Imre köszönetet mondott a megbízásért. Az MTI-nek ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindez nem változtat eddigi tevékenységén, az írás elkötelezettség, azt - mint hozzáfűzte - saját privát ügyének tekinti, műveivel saját egzisztenciáját kívánja megjeleníteni. Szerencsésnek nevezte ugyanakkor, hogy mindez egybeesik a magyar kultúra érdekeivel. "Jó úton járunk" - tette hozzá.

A 2002-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett, Németországban rendkívüli tekintélynek, illetve elismertségnek örvendő Kertész Imre mellett idén Lady Solti, a világhírű magyar származású karmester, Solti György özvegye, a Solti Alapítvány alapítója, Fehér László Kossuth-díjas festőművész, Fischer Iván ugyancsak Kossuth-díjas karmester, Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző és karmester, valamint Sebestyén Márta előadóművész részesült az elismerésben.

A cím évente legfeljebb hét személynek adományozható.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok