2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nagyszerű sikereket értek el a magyar diákolimpikonok

2009. február 3.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint nagyszerű, hogy a magyar diákok a nemzetközi diákolimpiákon 5 arany-, 13 ezüst-, és 6 bronzérmet szereztek. Ez azt bizonyítja, hogy a magyar tehetségek nemcsak országos, hanem nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. A tárcavezető ezt a nemzetközi diákolimpiákon részt vett magyar diákok köszöntése alkalmából rendezett ünnepségen mondta a Parlamentben.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István hangsúlyozta: a tehetséggel jól élni lehetőség, nagyszerű öröm, ugyanakkor felelősség is. A diákolimpikonokhoz szólva felhívta a figyelmet arra, hogy a siker nemcsak saját, családjuk, iskolájuk dicsősége, hanem Magyarországé is. "Ami a középkorban a föld volt, ami a 19. században a gyárak ereje, az most, a 21. században az információ, a megszerzett tudás" - fogalmazott.

Ha a világ abba az irányba halad, hogy a megszerzett tudás válik fontossá, az Magyarországnak előnyt jelent. Hiszen hazánk nem egyszerűen egy tehetséges nemzet, hanem tudását úgy tudja használni, hogy az az ország előnyére válhat - mutatott rá a szakminiszter.

Hiller István köszönetet mondott a tehetségeket óvó, védő, ápoló szülőknek, az iskolai közösségeknek, a felkészítő csoportoknak és tanároknak.

Gyurcsány Ferenc és Hiller István elismerést és miniszterelnöki ösztöndíjat tanúsító oklevelet adott át a nemzetközi diákolimpiákon eredményesen szereplő tanulóknak és felkészítő tanáraiknak
Gyurcsány Ferenc és Hiller István elismerést és miniszterelnöki ösztöndíjat tanúsító oklevelet adott át a nemzetközi diákolimpiákon eredményesen szereplő tanulóknak és felkészítő tanáraiknak

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszédében kiemelte, hogy a diákolimpikonok példát mutatnak, mi a minőség, mi az elvárás. Amit elértek, nem egyszerűen diákként, szülők okos gyermekeként, hanem magyarként érték el.

A miniszterelnök a diákolimpikonoknak azt kívánta, legalább annyira sikeresek legyenek az élet más területein is, mint a szakmájukban.

A magyar diákok a 2008-as nemzetközi diákolimpiákról 27 érmet és egyéb elismerést hoztak el. A Fizikai Diákolimpián 82 ország, a matematikain 97, a kémiain 66, az informatikai megmérettetésen 78 nemzet szállt ringbe.

1999 óta a mindenkori miniszterelnök és az oktatásért felelős miniszter decemberben vagy januárban a Parlamentben szervezett ünnepély keretében köszönti a diákolimpikonokat, a csapatok vezetőit és a diákok iskolai felkészítő tanárait.


Nemzetközi diákolimpiák 2008-ban

16. Nemzetközi Filozófia Olimpia (2008. május 18-21., Románia, Iasi)
A XVI. IPO címe és a filozófiai műhelymunkák tematikája az interkulturális dialógusra tette a hangsúlyt. A választható esszétémák túlnyomóan társadalomfilozófiaiak voltak: Montesquieu A törvények szelleméről című munkájából szerepelt egy idézet, de Hobbes Leviatánjának egy provokáló mondata ("Ahol nincs közhatalom, ott nincs törvény, ahol nincs törvény, ott nincs igazságtalanság.") is választható volt, valamint szabadság és tolerancia viszonyát lehetett fejtegetni egy gyakorlati probléma kapcsán. Ezeket egészítette ki egy metafizikai jellegű kérdés: Vajon a személy azonos a testével?

39. Nemzetközi Fizikai Diákolimpia (2008. július 20-29., Vietnam, Hanoi)
A magyar csapat egy ezüst és három bronzérmet, valamint egy dicséretet szerzett a 2008-as Nemzetközi Fizikai Diákolimpián Vietnamban, s ezzel a résztvevő 82 ország között az összesített pontversenyben a 28. helyet érte el.
Az 5 órás elméleti fordulóban három feladatot kellett megoldaniuk a diákoknak. Az első feladatban egy vízhajtású rizshántoló mozsár működésével kellett a versenyzőknek foglalkozniuk. A feladat egy valódi eszköz megismerésére épült, azonban a megkövetelt számítások kevésbé fizikai elveket, inkább részletes geometriai és statikai számításokat igényeltek. A második feladat gyűrűs képalkotáson alapuló Cserenkov-számláló részletes vizsgálata volt, ami relativitáselméleti ismereteket is igényelt.
A harmadik probléma meteorológiai jellegű volt, s azzal foglalkozott, hogy alakul a légkör függőleges irányú stabilitása különböző hőmérsékleti viszonyok mellett. Ennek a feladatnak az adott aktualitást, hogy Hanoiban a sok motoros miatt a reggeli órákban nagy a légszennyezettség, amit csak a Vörös folyó felől fújó szél tud enyhíteni.
A kísérleti fordulóra 5 órát kaptak a versenyzők: két különböző mérést kellett elvégezniük, melyek félvezető diódák felhasználásával differenciális hőmérsékletmérési módszeren alapultak. Az első feladat egy kristályos anyag olvadáspontjának meghatározása, míg a második feladat egy napelem hatásfokának megállapítása volt.

49. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia (2008. július 10 - 22., Spanyolország, Madrid)
A versenyen 97 ország 535 diákja vett részt. A verseny mindkét napján négy és fél óra alatt 3-3 feladatot kellett megoldani.

40. Nemzetközi Kémiai Diákolimpia (2008. július 12-20., Magyarország, Budapest)
A versenyre 257 versenyző érkezett 66 országból. Az egy hétig tartó megmérettetésen, melynek az Eötvös Loránd Tudományegyetem adott otthont, az elméleti és gyakorlati feladatok összesített eredményeiért szerezhettek arany-, ezüst- és bronzérmet a középiskolások.
A versenyen 5-5 órás laboratóriumi és elméleti fordulón mérték össze tudásukat a diákok. A laboratóriumi rész három feladatból állt: az első egy szerves preparatív feladat, a második egy mennyiségi meghatározás, a harmadik pedig egy sok alapismeretet, kreativitást, alapos megfigyelést igénylő szervetlen minőségi azonosítás volt. Az elméleti forduló 9 feladatból állt, melyek elsősorban az analitika, a szerves és szervetlen kémia, kristálykémia és kinetika tárgyköreit fedték le. A feladatok nemcsak kreatívak, gondolkodtatóak voltak, hanem egy-egy feladatba sikerült magyar vonatkozást is becsempészni (pl. Cavinton, vagy Oláh-féle karbokation-kémia).
A budapesti Nemzetközi Kémiai Diákolimpia fővédnökei: Oláh György Nobel-díjas kémikus, Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke és Hiller István oktatási és kulturális miniszter. A verseny fő szponzora: az Oktatási és Kulturális Minisztérium.
A diákok a verseny mellett a Magyarország kultúrájával, tájegységeivel is megismerkedtek: a fővárosi programok mellett ellátogattak Gödöllőre, Visegrádra, Egerbe, valamint a Balaton mellé.

20. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (2008. augusztus 16 - 23., Egyiptom, Kairó)
A versenyen 78 ország 283 versenyzője vett részt. Az Európai Unió országai közül Lengyelország mögött a 2. helyezést érte el a magyar csapat.

7. Nemzetközi Földrajzi Diákolimpia (2008. augusztus 7-12., Tunézia, Karthago)
A versenyt a Nemzetközi Földrajzi Unió (IGU), a geográfus szakma csúcsszervezetének védnöksége alatt rendezték meg. Tunéziában 24 nemzet küldöttsége vett részt a világ minden tájáról. Az angol nyelvű, négy fordulóból álló versenyt a 16-19 éves korosztály számára hirdették meg, feladatai között jelentős hangsúllyal szerepeltek a geográfiai ismeretek és készségek gyakorlati alkalmazásának kérdései.
A tunéziai szervezők remek házigazdának bizonyultak: nem csak a verseny feladatai (írásbeli teszt, multimédia kvíz, geomorfológiai és tájhasználati térképezés) vívták ki a szakmai közönség elismerését, hanem a kiegészítő programok is változatosak és sokszínűek voltak: a diákok és tanáraik betekintést nyerhettek az ország mindennapjaiba, földrajzi és turisztikai adottságaiba.

12. Moszkvai Orosz Nyelvi Olimpia (2008. június 22-29., Oroszország, Moszkva)
Az Olimpián 36 ország 306 diákja indult. A megmérettetésen az OKTV döntőjébe jutott négy magyar diák vett rész, akik B2 (az orosz nyelvet második idegen nyelvként tanulók) szinten versenyeztek.
A verseny három zsűri előtt zajlott:
Orosz nyelv - nyelvi ismeretek: kommunikációs feladat, önálló témakifejtés, olvasott szöveg értése (szóbeli)
Ország és kultúra - civilizációs ismeretek (szóbeli)
Esszé - a felkínált témák közül egy kiválasztásával (írásbeli)
Az Olimpiára érkezett vendégeknek moszkvai városnézést, Kreml- és Tretyjakov Képtár-látogatást szerveztek. A verseny előtt konzultációs lehetőséget biztosítottak a diákoknak. A csoportok vezetői "Kerek asztal" találkozón ismerkedhettek egymással.
A szervezők -az elért pontszámok alapján - tíz abszolút győztest hirdettek, akik felvételt nyertek oroszországi egyetemek orosz nyelv és irodalom szakára. Emellett három szinten (I.-II.-III. kategória) lehetett oklevelet szerezni.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok