2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pro Cultura Hungarica díjak átadása

2006. november 24.
Horvát, szlovák és osztrák intézmények vezetőinek ad át Pro Cultura Hungarica elismeréseket Schneider Márta kulturális szakállamtitkár 2006. november 24-én. Dusan Katuscak, a Szlovák Nemzeti Könyvtár főigazgatója, Josip Stipanov, a Horvát Nemzeti és Egyetemi Könyvtár főigazgatója és Ottrubay István, az Esterházy Privatstiftungen igazgatója évek óta kiváló kapcsolatot tart fenn az Országos Széchényi Könyvtárral.
Együttműködésüknek köszönhetően nyílik meg többek között a Kék vér, fekete tinta arisztokrata könyvgyűjtemények 1500-1700 című kiállítás, amelyen a Frangepán-Zrínyi, a Valvasor, a Bánffy, a Nádasdy, a Batthyány, az Esterházy, Pálffy, a Thurzó-Illésházy és a Révay családok könyvtáraiból mutatnak be válogatást.

A nagyszabású, nemzetközi együttműködéssel megvalósult tárlat egyedülálló alkalmat kínál a gazdag középkori és koraújkori könyvkultúra európai kontextusban történő bemutatására. A kiállítás anyaga Zágráb, Bratislava és Martin után érkezik Budapestre, ezt követően pedig a forchtensteini várba költözik.

E kiállítás megszervezése nem az első közös akciója az intézményeknek és az alapítványnak. A rendszeres dokumentumcsere mellett közös Európai és regionális programokban (a Kárpát-medence régi könyveinek és kéziratainak közös nyilvántartása, közös bibliográfiai munkák, kiállítások, tudományos ülések tervezése) is részt vesz a három nemzeti könyvtár. Tevékenységüknek köszönhetően a könyvtári ágazati együttműködés az érintett országok között mintaértékű. Közösen végezték a felföldi kora újkori nyomtatványok digitalizálását, a zágrábi Zrínyi-könyvtár feldolgozását, a magyarországi Esterházy emlékhelyek fejlesztése pedig részben az Esterházy Privatstiftungen tevékenységének köszönhető.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok