2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Pro Cultura Hungarica kitüntetés három izraeli személyiségnek

2010. február 2.
Szalai Anna, a jeruzsálemi Héber Egyetem magyar tanára, Nurit Tinari Modai, az izraeli külügyminisztérium osztályvezetője és Ofer Vardi újságíró Pro Cultura Hungarica kitüntetést vehetett át vasárnap a tel-avivi magyar nagyköveti rezidencián Arató Gergelytől, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkárától.
Mint azt Lányi Eszter, az izraeli magyar nagykövetség kulturális szakdiplomatája az MTI-nek hétfőn elmondta, Szalai Anna professzor hosszú éveken át oktatta a magyar nyelvet a Héber Egyetemen, most egy magyar-héber szótár összeállításán dolgozik, és sokat tett a magyar irodalom és nyelvészet megismertetéséért Izraelben, ezért kapta az elismerést.
 
Nurit Tinari Modai az izraeli külügyminisztériumban a kulturális együttműködésért felelős osztály vezetője, és a magyar-izraeli diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 20. évfordulójára sok, Izraelben megrendezett program létrejöttében nyújtott segítséget. Ofer Vardi újságíró az izraeli sajtóban Magyarország megismertetéséért végzett munkájáért, valamint a Gulash lagolesh (Gulyás-szörföző) című magyar szakácskönyvéért kapta az elismerést - tette hozzá Lányi Eszter.
 
Vardi, aki a Jediót Ahronót és az Izrael Ha Jom című napilap újságírója, az MTI-nek hétfőn elmondta: négy évvel ezelőtt kezdett heti rendszerességgel blogot írni a neten magyar nagymamája étel- és süteményreceptjeiből.A "nagyi" 1957-ben ment gyerekei után Izraelbe, ő főzött a családra és vigyázott az unokára, így Ofer kisfiúként sok időt töltött a konyhában a nagymamával, tőle tanult meg magyarul is. Az újságíró nagyanyja halála után kezdte összegyűjteni, s a neten közzétenni a recepteket, majd tavaly nyomtatott formában is megjelentek az étel- és süteményleírások, és szinte azonnal a legnépszerűbb kiadványok Top 5 listájára került a Gulash lagolesh.A különálló lapokra nyomtatott, s egy dobozban közreadott receptekhez Ofer Vardi kis kultúrtörténeti leírásokat is mellékelt: a Jókai-bableves kapcsán a szakácskönyv olvasói például a híres magyar íróval is megismerkedhetnek.
 
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok