2023. október 4.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Schneider Márta átadta az Aase-díjat

2007. december 11.
Átadták az Aase-díjakat; a Gobbi Hilda által alapított elismerést az idén Tanai Bella, Fekete Györgyi, Mihály Pál és Lugosi György színművész vehette át kedden Budapesten.
Gobbi Hilda színművész végakaratának megfelelően évente adják át az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, az epizodisták számára alapított díjat, amelyet minden esztendőben négyen kaphatnak meg.

MTI Fotó: Bruzák Noémi
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a Bajor Gizi Színészmúzeumban tartott ünnepségen Gobbi Hilda alakját felidézve köszönetet mondott neki azért, hogy gondolt a színészekre.

Nemcsak gondolt rájuk, hanem sok mindent tett is a színészekért - hangsúlyozta a szakállamtitkár, példaként említve a Gobbi Hilda által alapított színészházat és idős színészek otthonát. Felidézte, hogy Gobbi Hilda szívügyének tekintette az új Nemzeti Színház felépítését, és olyan művészeti és társadalmi mozgalmat indított, amely a Nemzeti Színház gondolata mögé állt.

Schneider Márta Gobbi Hilda hagyatékaként említette az 55 éve működő Bajor Gizi Színészmúzeumot, valamint az Aase-díjat is, amelyet 19 év alatt összesen 76 színész vehetett át.

Az elismerést odaítélő kuratórium nevében Molnár Piroska színművésznő köszöntötte a díjazottakat. Mint mondta, Gobbi Hilda olyan művészeknek szánta a díjat, akik színészetük nagy részét nem sztárszerepekben töltik, hanem úgy vesszük őket észre, és úgy tarjtuk meg őket az emlékezetünkben, hogy a színpadon, ha rövidebb ideig is, de mindig hihetetlen erővel vannak jelen.

A díj elnevezése Henrik Ibsen Peer Gynt című drámai költeményéből származik; az elismerés alapítójának egyik felejthetetlen epizódalakítása volt ugyanis Aase, a főhős édesanyjának szerepe.

Gobbi Hilda a díj alapító okiratában úgy fogalmaz: "színész pályafutásom során számos kiemelkedő színészegyéniséget ismerhettem meg, egy-egy alakításukat ma is őrzöm, gazdagabb vagyok általuk. Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot".

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az idei Aase-díjasok közül Tanai Bella a Vígszínház színésznője. A szecsuáni jóember, a Kaukázusi krétakör és a Kék madár című előadásokban játszott legutóbbi szerepei mellett talán az egyik legemlékezetesebb alakítása a Padlás című musicalben "Mamóka" szerepének megformálása.

Fekete Györgyi, az egri Gárdonyi Géza Színház tagja. Zenés és prózai darabokban egyaránt megmutatta már komikai karakterét, Feydeau A hülyéje című előadásában például Mme Pinchard-ként láthatta a közönség. Színészi feladatai mellett tervezéssel is foglalkozik, a tavalyi évadban az Equus című előadás díszlet- és jelmeztervezője volt.

Mihály Pál, a Pesti Magyar Színház művésze, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja. A Magyar Színházban jelenleg a My fair Lady, az István, a király, a Macskafogó, az Ábel, valamint a Becket, vagy Isten becsülete című előadásokban látható.

Lugosi György, a kaposvári Csiky Gergely Színház színésze; a kaposvári színház legendás időszakának aktív szereplője és azóta is a társulat meghatározó tagja. Többek között a Bánk bán Ottójaként, a Csárdáskirálynő Miska főpincéreként és a Csak egy szög című előadás polgármestereként nyújtott emlékezetes alakítást. Színpadi szerepei mellett mozgástervezőként is részt vesz a társulat munkájában.

Az Aase-díj kuratóriumát öt színművész alkotja: 2005-től a testület tagja Molnár Piroska, Felföldi Anikó, Csikos Sándor, Epres Attila és Őze Áron.

(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok