2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ha a gyermekek után járó kedvezményt évközben szeretnénk igénybe venni, azt mielőbb jelezzük a munkáltatónál

2011. január 11.
Azoknak a munkavállalóknak, akik már január hónapban érvényesíteni kívánják a gyermekek után járó adóalapot csökkentő kedvezményt, érdemes azt munkáltatójuknál minél előbb jelezni, mert anélkül a kedvezmény nem érvényesíthető. A nyilatkozat bármilyen írásos formában megtehető, ugyanakkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is készített adóelőleg‑nyilatkozat mintát, amely a NAV (APEH) honlapjáról tölthető le.
A nyilatkozat a soron következő havi bérszámfejtést megelőzően bármikor megtehető. A munkáltató az abban foglaltakat a következő kifizetéstől kezdve veszi figyelembe mindaddig, amíg a magánszemély nyilatkozatát vissza nem vonja, vagy nem módosítja.
 
Visszamenőlegesen év közben nem lehet érvényesíteni a kedvezményt. Tehát ha valaki nem igényli a kedvezményt a januári fizetésének bérszámfejtését megelőzően, az erre a hónapra járó kedvezményt csak az adóbevallásában, munkáltatói adó megállapításában tudja majd érvényesíteni.
 
Ha az igénylő párkapcsolatban él, különösen fontos, hogy a benyújtott nyilatkozat csak akkor érvényes, ha azt a házastárs vagy élettárs munkáltatója is aláírja (IV. pont).
 
A 2011. január 1-jétől hatályos új adótörvény szerint az egy vagy két gyermeket nevelők gyermekenként 62.500 forinttal csökkenthetik adóalapjukat, míg a három vagy több gyermeket nevelők gyermekenként 206.250 forintot vonhatnak le adóalapjukból. Az egy vagy két gyermekesek esetében ez havonta és gyermekenként 10 ezer forint többletjövedelmet jelenthet a családoknak, míg a három vagy több gyermeket nevelőknek havonta és gyermekenként 33 ezer forintot. Amennyiben mindkét szülő dolgozik, és csak együtt tudnak élni a kedvezménnyel, azt egymás közt megoszthatják.
 
Az igénylés feltételeiről bővebb információ a tárca Családi adókedvezmény című kiadványában olvasható.
 
További kérdéseit felteheti a sajto@nefmi.gov.hu e-mail-címen.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok