2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István hivatalában fogadta Elliot Aronson professzort

2009. október 7.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán hivatalában fogadta Elliot Aronson szociálpszichológust. A professzor szerzőtársa, Carol Tavris szociálpszichológus kíséretében érkezett Magyarországra az Ab Ovo Kiadó meghívására.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
Elliot Aronson 1932-ben született, egyike a XX. század 100 legfontosabb pszichológusainak. Ő az egyetlen, aki az Amerikai Pszichológiai Társaság mindhárom - legjobb írói, tanári, kutatói munkásságért járó - díját magáénak tudhatja sok más kitüntetés mellett. 2007-ben életművéért, a tudományos pszichológia fejlődéséhez való hozzájárulásáért elnyerte a William James-díjat.
 
A Massachusettsi Rever városkában nőtt fel a nagy gazdasági világválság idején. Iskoláit a Brandeis (itt Abraham Maslow-val dolgozott) a Wesleyan és a Standford Egyetemeken végezte, ez utóbbin doktorált filozófiából 1959-ben. Tanított a Harvard, a Minnesota, a Texas és a Santa Cruz-i egyetemeken. Ismertségét talán az állami iskolákban végzett előítélet kísérlete (az úgynevezett Jigsaw Classroom), a kognitív disszonancia-kutatásai és a szociálpszichológiai tankönyvei alapozták meg világszerte.
 
Aronson járt már Magyarországon. 1997-ben egy társadalmi célú reklámokkal foglalkozó konferencián tartott előadást az AIDS elleni küzdelem téves - riogatós - módozatairól. A televíziónézők pedig Kepes András Apropó című műsorában láthatták az előítéletekről beszélni, Jane Elliot tanítónő hatvanas évekbeli "Kékszeműek-kísérlete" apropóján. A tanítónő egy alkalommal két részre - kékszeműek és többiek - osztotta osztályát, gallérral meg is különböztette a két csoport tagjait, s megfigyelte a hatást. Le kellet idő előtt állítani a kísérletet, mert a kisgyerekek pusztán egy ilyen megkülönböztetéstől elkezdték csúfolni, kiközösíteni és verni egymást.
 
Elliot Aronson és Carol Tavris
Elliot Aronson és Carol Tavris
 
A tudományos bestseller
Tavaly év végén adták ki újra, átdolgozva A társas lény (The Social Animal) című kötetét is, amelyet akár bestsellernek is tekinthetünk, mivel világszerte több kiadást megért, sokmilliós példányszámban eladott írásról van szó. Legfőbb titka, hogy a "beavatatlanok" számára is többé-kevésbé érthető nyelven beszél az ember és a társadalom, a gazdaság, a technológia és a politika legizgalmasabb kérdéseiről, viszonyrendszeréről. A könyv minden magyar pedagógiai, pszichológiai, szociológiai és egyéb társadalomismereti felsőoktatási kurzuson is kötelező olvasmány.
 
Magyarul megjelent művei:
 
E. Aronson: A társas lény
(ford. Erős Ferenc, 10. kiadás, Budapest, 2008, Akadémia Kiadó)
 
E. Aronson - A. Pratkanis: A rábeszélőgép
(ford. Vámos Miklós, Budapest, 1992, Ab Ovo Kiadó)
 
E. Aronson - C. Tavris: Történtek hibák (de nem én tehetek róluk). Az önigazolás lélektana
(ford. Borbás Mária és Varga Katalin, Budapest, 2009, Ab Ovo Kiadó
 
Legújabb :
 
E. Aronson: Columbine után - Az iskolai erőszak szociálpszichológiája
(ford. Varga Katalin, Budapest, 2009, Ab Ovo Kiadó)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok