2023. december 5.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított nyugdíjsegélyek kifizetéséről és biztonságáról

2011. január 11.
A Kormány az 1159/2010. (VII. 30.) Korm. hat. számú határozatával előírta a Kormány által alapított közalapítványok és alapítványok átfogó felülvizsgálatát, és felkérte a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős, valamint az állami vagyon felügyeletéért felelős minisztereket, hogy vizsgálják felül az alapítványokhoz rendelt feladatok ellátásának hatékonyságát.
A felülvizsgálat megtörtént, a kormány a 1316/2010. (XII. 27.) Korm. határozatával – számos más állami közalapítvány mellett – a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) megszüntetésről döntött.
 
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium prioritásnak tekinti a nyugdíjsegélyek biztonságát. Szeretnénk ezúton is megnyugtatni az érintetteket, hogy egyetlen alkotóművész sem maradhat ellátás nélkül, a nyugdíjsegélyek (a 2010. évi korrekció fedezetéül biztosított plusz támogatással, és a 2011. évi emeléssel) ki lesznek fizetve, de türelmet és megértést kérünk a folyósítások megtörténtéig.
 
A 2011. évi nyugdíjsegélyek kifizetésének feltétele, hogy a MAK kuratóriuma a támogatási szerződés megkötéséhez szükséges, új költségtervet a következő napokban benyújtsa a minisztériumnak. Ezt követően indulhat el a szerződéskötés jogi-pénzügyi folyamata, amelynek ütemezése miatt a januári nyugdíjsegélyeket a MAK csak több hetes csúszással – valószínűleg februárban – fogja tudni kifizetni.
 
A tárca kiemelt célja, hogy a közalapítvány megszüntetését követően is az eddigieknél biztonságosabb és kiszámíthatóbb megoldást találjon a nyugdíjsegélyek kifizetésére, és az eddigi kifogásolható rendszert megváltoztassa annak érdekében, hogy a jövőben a művészek nyugellátását az állami nyugdíjakkal egy időben, rendszeresen és pontosan folyósítsák az érintetteknek.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok