2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Élesztő

2003. április 11.
Új idegennyelv-oktatási program bevezetése





Az európai és regionális együttműködés egyik előfeltétele a kevésbé tanult, illetve elterjedt nyelvek tanulásának támogatása. Az EU és az Európa Tanács ajánlásai Európa nyelvi és kulturális sokszínűségének megőrzését célozzák meg, és arra ösztönzik az európai államokat, hogy teremtsenek kedvező feltételeket a kevésbé elterjedt nyelvek tanulása iránti érdeklődés felkeltésére.

Erre különösen nagy szükség mutatkozik hazánkban, hiszen az 1998/99-es tanév adatai szerint az általános iskolában nyelvet tanulók 95%-a, a középiskolában tanulók 89%-a angolul vagy németül tanul. A maradék 5, illetve 11%-on osztozik a többi nyelv, és a statisztikai mutatók a kevésbé tanult nyelvek további visszaszorulását vetítik előre.

Az Élesztő program célja, hogy felkeltse a tanulók és az iskolák érdeklődését a kevésbé tanult nyelvek iránt. A program támogatja

n minden olyan nyelv oktatását, amelynek statisztikai aránya 20% alatt van a közoktatásban (tehát bármely nyelv az angolon és a németen kívül);

n a szomszédos országok nyelveinek, valamint a nemzetiségi nyelveknek (kivéve a németnek) idegen nyelvként való oktatását.

Pályázati típusok

Új idegennyelv-oktatási program bevezetése

Új idegennyelv-oktatási program bevezetése

Ezen pályázattípus egy kevésbé tanult nyelv legalább egy tanulócsoporton belüli oktatásának bevezetését támogatja.

A támogatást nyert intézmény 2003 augusztusától kezdődően készülhet fel a választott kevésbé beszélt nyelv oktatásának bevezetésére a tanmenetek és segédanyagok kidolgozásával, valamint a szükséges tankönyvek és tanítási segédanyagok beszerzésével.

A bevezetendő nyelvet a választott tanulócsoporton belül egész éven át kell első vagy második nyelvként heti legalább 3 órában oktatni. A tanulócsoport oktatásában részt vevő tanár az általa tanított kevésbé beszélt nyelv ismeretének felfrissítése és elmélyítése érdekében részt vehet egy belföldi vagy külföldi nyelvi képzésen bármikor a projekt időtartama alatt (2003. augusztus 1 – 2004. június 15.).  

A belföldön megvalósuló nyelvi képzést a bevezetendő nyelvet oktató tanár egy, a 2001/101 Felnőttképzési törvény szerint akkreditált képzőintézménynél végezheti el, amely az oktatandó idegen nyelvre vonatkozóan akkreditált programmal rendelkezik. Külföldön megvalósuló nyelvi képzést olyan országban lehet elvégezni, amelynek beszélt nyelve megegyezik a bevezetendő idegen nyelvvel.

A pályázásra jogosultak köre

A támogatásra azok az általános és középiskolák pályázhatnak, amelyek valamely kevésbé tanult idegen nyelv első vagy második idegen nyelvként történő tanításának bevezetését tervezik egy tanulócsoportban.

A két tanítási nyelvű és a nemzetiségi oktatást folytató iskolák kizárólag abban az esetben jogosultak a pályázásra, ha az oktatásban használt idegen nyelv eltér a bevezetendő kevéssé beszélt idegen nyelvtől.   

A támogatás mértéke és felhasználásának módja

A maximálisan igényelhető támogatás összege 2,5 millió Ft, amely a következő tételek között oszlik meg:

n Eszközbeszerzés. Maximum 500 000 Ft a bevezetendő kevésbé beszélt nyelv oktatásához szükséges oktatási segédanyagok, például tankönyvek, az Európai Nyelvtanulási Napló, illetve autentikus tananyagok, videó- és hangkazetták, CD ROM-ok, DVD-k és – amennyiben az iskola ilyennel nem rendelkezik –, az ezek használatához szükséges megfelelő informatikai eszközök (videólejátszó, DVD-lejátszó vagy projektor) beszerzésére;

n Oktatás.   A bevezetendő nyelv oktatását végző tanárok tanóránként a személyi járulékokkal együtt maximum 2 500 Ft támogatásban részesülhetnek.

n Belföldi továbbképzés díja. A maximum 60 órás belföldi nyelvi képzés egy főre eső részvételi díja nem haladhatja meg a 35 000 Ft-ot;

n Külföldi továbbképzés költségei. A külföldi nyelvi képzés összköltsége tanáronként nem haladhatja meg a 750 000 Ft-ot, amely az alábbi tételek között oszlik meg:

                n Tanfolyami díjra maximum 180 000 Ft;

                n A célintézményhez történő menettérti utazás költségeire a tényleges költségek szerint, de maximum   120 000 Ft;

                n A kinntartózkodás idejére vonatkozóan napidíj az intézménynél szokásos szabályozás szerint, de maximum hetente 150 000 Ft;

                n Szállásra éjszakánként maximum 20 000 Ft.

n Helyettesítési díjak, belföldi utazás. A program a felmerülő helyettesítő órák költségeihez, valamint a tanárok belföldi képzéséhez kapcsolódó utazás költségeihez a ténylegesen felmerülő költségek szerint, de együttesen az összes, a kísérleti oktatásban részt vevő tanár képzésére vonatkozóan maximum 100 000 Ft-tal járul hozzá.

 

A pályázás módja

A pályázat megvalósítási időszaka: 2003. augusztus 1 – 2004. május 31.

A pályázás általános feltételeit és határidejét ld. az Általános tudnivalók alatt.

A pályázó iskola vállalja, hogy a bevezetendő idegen nyelv oktatását a választott tanulócsoportban 4 évfolyamon keresztül fenntartja.

A pályázathoz csatolandó dokumentumok

n az idegen nyelvi oktatási program helyi tanterve;

n az intézményvezetőnek a fenntartó által jóváhagyott nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy a bevezetendő nyelv oktatását végző tanár a bevezetendő idegen nyelvnek a megjelölt tanulócsoportban történő oktatásáért más díjazásban nem részesül és a megjelölt tanulócsoportot a kötelező óraszáma felett tanítja;

n legalább 6 tanuló aláírással ellátott jelentkezése a bevezetendő nyelv tanulására a 2003/2004-es tanévtől kezdődően;

n az iskolaszék nyilatkozata arról, hogy támogatja az új idegen nyelv oktatásának bevezetését a megjelölt tanulócsoportban.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok