2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Nyelv + szakma középfokon

2003. április 11.
A szakképző intézményeknek kiemelt szerep jut abban, hogy a munkaerőpiacon megfelelő képzettségű és képességű munkaerő álljon rendelkezésre. E képességek és képzettségek egyik, egyre nagyobb jelentőségű jellemzője, valamint a munkaerő mobilitás tényleges érvényre juttatásának igen fontos eszköze a megfelelő szintű nyelvtudás, továbbá a szakmához kapcsolódó szaknyelvi ismeretek elsajátítása.





A Nyelv + szakma középfokon programban a legnagyobb hangsúly a szakközépiskolákban, valamint az akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzés keretében történő nyelvoktatáson van. A szakközépiskolák közül a nyelvigényes szakokat oktatókban hagyománya van a szaknyelv bizonyos elemeit tartalmazó, magas szintű nyelvoktatásnak. Ennek kiterjesztése az alprogram pályázatain keresztül a következőképpen történik:

  n A 11-12. évfolyamokon – amennyiben a nyelvórák száma növelhető, vagy a szakmacsoportos alapozó oktatás tanóráinak keretében – megkezdődik bizonyos óraszámban valamely idegen nyelven a szakmacsoporthoz kapcsolódó, tartalomalapú nyelvoktatás.

n A szakképzési (13-14/15.) évfolyamokon pedig a korábban elsajátított nyelvi készségekre alapozva a szakmai kitekintést lehetővé tevő nyelvoktatásnak kell elindulnia, amely magában foglalja a munkavállaláshoz, munkavégzési helyzetekhez kapcsolódó, illetve a szakmai mobilitáshoz szükséges kommunikációs nyelvoktatást.

A Nyelv + szakma középfokon alprogram keretében nem jogosultak pályázásra a szakiskolák, mivel ezen intézmények támogatására az Oktatási Minisztérium külön fejlesztési programot hozott létre. A Szakiskolai Fejlesztési Programról a www.szakma.hu Internet oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Pályázati típusok

7.1 Oktatási segédanyagok előállítása;

7.2 Kísérleti oktatási projekt: Idegen nyelvi készségek fejlesztése a szakközépiskolában és az akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben;

7.3 Tanártovábbképzés szervezése: Csak nyelvszakos, nem nyelvszakos és nyelv-egyéb szakos tanárok szaknyelvi-módszerteni továbbképzése egyik szaktárgyuk idegen nyelven való tanítására;

7.4 Alapfokú nyelvtanfolyam szakképzésben oktató tanárok számára.

7.1 Oktatási segédanyagok előállítása

Ezen pályázattípus célja olyan magas színvonalú szaknyelvi és módszertani anyagok létrehozása, amelyek   alapul szolgálnak a Nyelv + szakma középfokon kísérleti oktatási projektek keretében az angol, német vagy francia nyelvek óráin a tartalomalapú nyelvoktatáshoz, valamint ezen nyelvek használatának bevezetéséhez a szaktárgyak tanításában.         

A kidolgozott oktatási segédanyagokat és módszereket legalább egy közép- vagy felsőfokú szakképző intézményben tesztelni és az eredmények alapján értékelni kell.

A pályázásra jogosultak köre

Oktatással vagy oktatáskutatással foglalkozó és a témában kiemelkedő szakértelemmel rendelkező természetes vagy jogi személyek, illetve ezek konzorciumai.

A támogatás mértéke és felhasználásának módja

A konzorcium által maximálisan megpályázható támogatás összege 2 millió Ft, amely a szaknyelvi és módszertani segédanyagok előállításához kapcsolódó személyi és dologi költségekre fordítható. A támogatás mértéke függ a szaktárgyak számától.

A pályázó intézmény vállalja a választott szaktárgy idegen nyelvi elemeket tartalmazó oktatásához szükséges segédanyagok előállítását. A segédanyagnak be kell mutatnia a tartalomalapú nyelvoktatás bevált gyakorlattal alátámasztott módszertanát, valamint tartalmaznia kell egy, a tárgyak tananyagához kapcsolódó multimédiás dokumentumtárat, amelyből a szaktanárok az angol, francia és a német nyelv tanórai használatához szükséges autentikus anyagokat meríthetik.

A dokumentumtárnak az alapozó és a szakképzési évfolyamok oktatásához szükséges mellékletet kell tartalmaznia, amely nyelvenként és tárgyanként legalább 50 elemből épül fel.

A pályázás módja

A pályázat megvalósítási időszaka: 2003. augusztus 1 – 2004. október 31.

A pályázás általános feltételeit és határidejét ld. az Általános tudnivalók alatt.

A pályázás további feltételei:

A pályázati támogatásból elkészített oktatási segédanyagra, mint szerzői műre a szerző nem kizárólagos felhasználási jogot enged az Oktatási Minisztérium részére 8 évre, területi, alkalom- és példányszámbeli korlátozás nélkül valamennyi ismert felhasználási módra nézve,   így különösen: többszörözés – beleértve az elektronikus adathordozóra vagy számítógéppel történő másolást és a kép- vagy hangfelvételen történő rögzítést is   – , a többszörözött példányok terjesztése, bármilyen ismert módos nyilvánossághoz közvetítés – ideértve az Interneten történő felhasználást is. Az Oktatási Minisztérium a   segédanyagon, annak elfogadását követően a szerző előzetes írásbeli engedélyével – de külön díjazása nélkül – változtathat, illetve azt átdolgozhatja. Az Oktatási Minisztérium a fenti felhasználási jogot részben vagy egészben a szerző értesítésével, de külön engedélye és díjazása nélkül átengedheti harmadik személy részére.

A pályázathoz csatolandó dokumentumok

n a konzorcium tagjainak szándéknyilatkozata;

n a partnerek tevékenységi körének az intézményvezető aláírásával ellátott ismertetése, és a projekt témájához kapcsolódó tapasztalataik, referenciamunkáik felsorolása.

7.2 Kísérleti oktatási projekt: Idegen nyelvi készségek fejlesztése a szakközépiskolában és az akkreditált iskolai rendszerű     felsőfokú szakképzésben

A kísérleti oktatási projektek átfogó célja az egész tanévre kiterjedő új idegennyelv-oktatási program szakmai és tárgyi előfeltételeinek biztosítása.

A projektek 2003. január 1 – 2004. június 15. között valósulnak meg, és az alábbi négy tevékenységet kell magukban foglalniuk:

1.              tárgyi feltételek fejlesztése,

2.              kísérleti oktatás,

3.              tanártovábbképzés és

4.              értékelés.

A kísérleti projektek során az előzőleg a Nyelv + szakma középfokon alprogramban az oktatási segédanyagok előállítására irányuló projektek keretében létrehozott termékeket kell felhasználni.

Ez a pályázattípus lehetővé teszi a szakközépiskolák és a felsőfokú szakképző intézmények számára, hogy a tanulóik és tanáraik általános és szaknyelvi készségeinek fejlesztéséhez szükséges szakmai és tárgyi feltételeket biztosítsák. Az általános és szakmai idegennyelv-ismeret többek között a munkaerőpiacon való helytállást és a munkaerő mobilitását hivatott elősegíteni.







1. Tárgyi feltételek biztosítása

A Kísérleti oktatási projekt keretében a tartalomalapú szaknyelvoktatás bevezetéséhez támogatás igényelhető az oktatáshoz szükséges tankönyvek, autentikus idegen nyelvi anyagok, szakkönyvek és tárgyi eszközök beszerzésére.

2. Kísérleti oktatás

Az egy félévre kiterjedő kísérleti oktatást egyszerre lehetőség szerint több tanulócsoporttal, a választott tantárgyi órák keretében kell lefolytatnia minden tanárnak, aki a bel- és külföldi továbbképzésen, és a későbbiekben bevezetendő tartalomalapú nyelvoktatáson részt kíván venni. A kísérleti oktatást végző tanárok közösen tervezik meg a tanóra szaknyelvi komponensét, lehetőség szerint részt vesznek egymás óráján, és közösen értékelik az alkalmazott módszereket.

3. Tanártovábbképzés

A Nyelv + szakma középfokon kísérleti oktatási projektekben részt vevő csak nyelvszakos, nyelv-egyéb és nem nyelvszakos tanárok a projekt keretében bel- és külföldi továbbképzéseken vesznek részt. A belföldi továbbképzések a 2003-as Világ - Nyelv Kurzuskatalógusban kerülnek meghirdetésre, amelyekre közvetlenül a szervezőknél kell jelentkezni. A Világ - Nyelv Kurzuskatalógusban jelenleg akkreditáció alatt álló tanfolyamokra is lehet jelentkezni, a részvétel támogatásának előfeltétele azonban, hogy a kurzusok akkreditációja 2003. november 1-ig lezáruljon. Amennyiben egy Kísérleti oktatási projektben betervezett tanártovábbképzés elvégzése az akkreditáció hiányában nem válik támogathatóvá, az intézménynek lehetősége van a Világ - Nyelv Kurzuskatalógusból utólagosan más továbbképzést választania.

A továbbképzések célja egy vagy több nem nyelvszakos vagy nyelv-egyéb szakos tanár általános és szaknyelvi, illetve módszertani felkészítése tantárgyuk egyes részeinek idegen nyelven történő oktatására, illetve csak nyelvszakos tanárok továbbképzése a szaknyelv oktatására.

n A nem nyelvszakos tanárok először egy 60 órás általános angol, francia vagy német nyelvi képzésen vesznek részt egy, a 2001/101 Felnőttképzési törvény szerint akkreditált képzőintézménynél, amely az oktatandó idegen nyelvre vonatkozóan akkreditált programmal rendelkezik.

n Ezt követően az általános nyelvi képzést elvégzett nem nyelvszakos tanárok, valamint a csak nyelvszakos és a nyelv-egyéb szakos tanárok egy 30 órás, a szaktárgyukhoz kötődő szakmai nyelvi és módszertani továbbképzésen vesznek részt. A csak nyelvszakos és a nyelv-egyéb szakos tanárok csak ez utóbbi szaknyelvi és módszertani továbbképzésen vehetnek részt.

n A helyettesítő órák költsége a támogatásból elszámolható.

A belföldi szaknyelvi felkészítést követően a tanárok egy 1-6 hetes külföldi tanulmányúton vehetnek részt egy tetszőleges testvérintézménynél, amelynek során előnyt jelent, ha nem csak megfigyelik, de a gyakorlatban is kipróbálják szaktárgyuk idegen nyelven történő oktatását.

Egy intézményből több tanár is részt vehet továbbképzésen. A testvérintézmény kiválasztásához segítséget nyújt a Tempus Közalapítvány honlapja (www.tpf.iif.hu), amelyről elérhető a nemzetközi együttműködéshez partnereket kereső külföldi intézmények adatbázisa.

A továbbképzésen történő részvétel feltételei:

n A továbbképzésen részt vevő oktatóknak legalább egy éves (heti legalább 6 órás) tanítási tapasztalattal kell rendelkezniük abból a tárgyból, amelyet idegen nyelven kívánnak oktatni.

n A nem nyelvszakos tanároknak legalább középfokú “C” típusú nyelvvizsgával kell rendelkezniük abból az idegen nyelvből, amelyen oktatni kívánnak.

 4. Értékelés

A Nyelv + szakma középfokon kísérleti oktatási projektnek a kidolgozott tananyagok és módszerek, a kísérleti oktatási modul, valamint a továbbképzés hatékonyságának értékelésével kell zárulnia.

A pályázásra jogosultak köre

Azok a szakközépiskolák – kivéve szakiskolák – és az akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben részt vevő felsőoktatási intézmények, amelyek vállalják, hogy a pályázat benyújtásától számított legkésőbb második tanévben megkezdik egy vagy több szaktárgy egészben, vagy részben idegen nyelven történő oktatását.

A támogatás mértéke és felhasználásának módja

A maximálisan igényelhető támogatás összege 2,5 millió Ft, amely a következő tételek között oszlik meg:







n
Eszközbeszerzés. Maximum 500 000 Ft a tartalomalapú oktatáshoz szükséges oktatási segédanyagok, például tankönyvek, az Európai Nyelvtanulási Napló, illetve autentikus tananyagok, videó- és hangkazetták, CD ROM-ok, DVD-k és – amennyiben az iskola ilyennel nem rendelkezik –, az ezek használatához szükséges megfelelő informatikai eszközök (videólejátszó, DVD-lejátszó vagy projektor) beszerzésére;

n Szakértői díjak. Maximum 150 000 Ft a tanmenetek megtervezéséhez és értékeléséhez kapcsolódó személyi költségekre és járulékaikra;

n Belföldi továbbképzés díja. A belföldi továbbképzés egy főre eső részvételi díja általános nyelvi képzés esetében és szaknyelvi-módszertani továbbképzés esetében is maximum           35 000 Ft lehet;

n Külföldi továbbképzés költségei. A külföldi továbbképzés témája szorosan kapcsolódik a tartalomalapú oktatáshoz és összköltsége tanáronként nem haladhatja meg a 750 000 Ft-ot, amely az alábbi tételek között oszlik meg:

                n Tanfolyami díjra maximum 180 000 Ft;

                n A célintézményhez történő menettérti utazás költségeire a tényeges költségek szerint, de maximum 120 000 Ft;

                n A kinntartózkodás idejére vonatkozóan napidíj az intézménynél szokásos szabályozás szerint, de maximum hetente 150 000 Ft;

                n Szállásra éjszakánként maximum 20 000 Ft.

n Helyettesítési díjak, belföldi utazás. A program a felmerülő helyettesítő órák költségeihez, valamint a tanárok belföldi képzéséhez kapcsolódó utazás költségeihez a ténylegesen felmerülő költségek szerint, de együttesen az összes, a kísérleti oktatásban részt vevő tanár képzésére vonatkozóan maximum 100 000 Ft-tal járul hozzá.

A pályázás módja

A pályázat megvalósítási időszaka: 2003. január 1 – 2004. június 15.

A pályázás általános feltételeit és határidejét ld. az Általános tudnivalók alatt.

A pályázás további feltételei:

Előnyt élveznek azok az intézmények,

n amelyek olyan képzésben kívánják bevezetni a tartalomalapú nyelvoktatást, amely gazdálkodó szervezetekkel való együttműködésen alapul;

n amelyek felmérésekkel igazolni tudják, hogy az a képzés, amelynek fejlesztéséhez a támogatást kérik, jelentős munkaerő-piaci igénynek felel meg.

 A pályázathoz csatolandó dokumentumok

n az idegen nyelvi oktatási program helyi tanterve;

n a pályázó intézmény hivatalos képviselőjének, valamint fenntartójának nyilatkozata arról, hogy az intézményen belül bizonyos tantárgyak idegen nyelvű oktatásának részben vagy egészben történő bevezetését tervezik, az érintett pedagógusok bel- és külföldi továbbképzésével egyetértenek és helyettesítésüket biztosítják;

n a bel- és/vagy külföldi továbbképzés szervezőjének visszaigazolását arról, hogy a továbbképzésen részt venni kívánó oktató előzetes jelentkezését elfogadta;

n a tanulmányút programjának részletes bemutatása;

n akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzések esetében a szakképzés indítására vonatkozó engedély, illetve az oktatási miniszter által aláírt indítási engedélyről szóló közlemény másolata.

7.3 Tanártovábbképzés szervezése: Csak nyelvszakos, nem nyelvszakos és nyelv-egyéb szakos tanárok szaknyelvi-módszertani továbbképzése egyik szaktárgyuk idegen nyelven való tanítására

Jelen pályázattípusban a továbbképző intézmények továbbképzésüknek a 2003-as Világ - Nyelv Kurzuskatalógusba történő felvételére pályázhatnak. Várhatólag évente lehet majd pályázni a Kurzuskatalógusba történő felvétel megújítására.

A Kurzuskatalógusba a 185/1999. (XII.13.) Kormányrendelettel módosított – 277/1997. (XII.22.) számú Kormányrendelet alapján előkészített, akkreditált és indítási engedéllyel rendelkező kurzusok, valamint az akkreditáció alatt álló továbbképzések kerülhetnek be.

A Világ - Nyelv Kurzuskatalógusba való felvétel

n nem helyettesíti a kötelező akkreditációt;

n önmagában nem biztosítja, hogy az elindításhoz elegendő számú pedagógus jelentkezik a továbbképzésre.

 

A továbbképzéseket 2003. szeptember 1 – 2004. május 31. között legalább két időpontban kell meghirdetni. A Kísérleti oktatási projektek keretében történő akkreditált tanártovábbképzések 2004. január 1 – május 31. között valósíthatóak meg.

A tanárok részvétele csak azokon a továbbképzéseken támogatható, amelyek akkreditációja legkésőbb 2003. szeptember 1-ig lezárul. A Kísérleti oktatási projektek keretében történő tanártovábbképzések akkreditációjának legkésőbb 2003. november 1-ig kell lezárulnia.

A Nyelv + szakma középfokon alprogram keretében szervezhető továbbképzések célja a nyelv-egyéb és a nem nyelvszakos tanárok általános és szakmai nyelvi, illetve módszertani felkészítése tantárgyuk egyes részeinek, moduljainak idegen nyelven történő oktatására, illetve csak nyelvszakos tanárok felkészítése a szaknyelv oktatására.

A kurzusokon a 2003/2004-es tanévben angol, német vagy francia szakos tanárok, valamint angol, német vagy francia nyelv-egyéb szakos és a nyelvi képzést elvégzett nem nyelvszakos szakoktatók vehetnek részt.

A pályázásra jogosultak köre

Az indítandó továbbképzés témájában kiemelkedő szakértelemmel rendelkező természetes vagy jogi személyek.

A támogatás mértéke és felhasználásának módja

A tanártovábbképzés szervezője nem részesül közvetlenül támogatásban, a tanfolyam költségeit a tanárok részvételi díjából kell fedezni.

A 30 órás szaknyelvi-módszertani továbbképzés egy főre eső részvételi díja nem haladhatja meg a 35 000 Ft-ot.

A pályázás módja

A pályázat megvalósítási időszaka: 2003. szeptember 1 – 2004. május 31.

A pályázás általános feltételeit és határidejét ld. az Általános tudnivalók alatt.

A pályázathoz csatolandó dokumentumok

n akkreditációt igazoló oklevél / akkreditációra való kérelem beérkezésének igazolása;

n akkreditáció alatt álló továbbképzés esetében az Alapítási és Indítási Engedélyek kiadásához benyújtott kérelmek másolata;

n a továbbképzési programról készített szakértői vélemény;

n ha a továbbképzést nemzeti, etnikai kisebbségek iskolai nevelésében és oktatásában résztvevők részére kívánják indítani, az érintett országos kisebbségi önkormányzat véleménye;

n ha szakmai elméleti, szakmai előkészítő tantárgyat oktató pedagógusok, gyakorlati képzést végző pedagógusok részére kívánják indítani, a szakképesítésért felelős miniszter által irányított minisztérium szakvéleménye.

7.4 Alapfokú nyelvtanfolyam szakképzésben oktató tanárok számára

Ez a pályázattípus a szakképző intézményekben oktató és nyelvvizsgával nem rendelkező oktatók nyelvtanulását támogatja.

A pályázásra jogosultak köre

Azok a közép- vagy felsőfokú szakképző intézmények – kivéve szakiskolák –, amelyek vállalják, hogy a támogatás elnyerése esetében legalább 5 oktatójukat beiskolázzák egy alapfokú nyelvtanfolyamra egy olyan, a 2001/101. Felnőttképzési törvény szerint akkreditált képző intézményhez, amely az oktatandó idegen nyelv oktatásához akkreditált programmal rendelkezik.

A maximum 6 hónapig tartó, 120 órás nyelvtanfolyamnak maximum 8 fős csoportokban kell megvalósulnia, amelynek során biztosítani kell a tanulók számára az Európai Nyelvtanulási Napló használatát. A résztvevőknek a képzést követően legalább szóbeli alapfokú nyelvvizsgát kell tenniük.  

A támogatás mértéke és felhasználásának módja

Az igényelhető támogatás a tanfolyam részvételi költségét, valamint a nyelvvizsga díját fedezi és egy főre jutó összege nem haladhatja meg a 75 000 Ft-ot.

A pályázás módja

A pályázat megvalósítási időszaka: 2003. augusztus 1 – 2004. május 31.

A pályázás általános feltételeit és határidejét ld. az Általános tudnivalók alatt.

A pályázás további feltételei:

n Kizárólag olyan személyek iskolázhatók be, akik semmilyen nyelvből nem rendelkeznek államilag elismert nyelvvizsgával.

n A pályázó intézmény vállalja, hogy a támogatás elnyerése esetén tanulmányi szerződést köt a beiskolázandó munkavállalókkal. A bírálat során előnyt jelent, ha a tanulmányi szerződés a nyelvvizsga letételét megkönnyítő feltételeket biztosít a nyelvtanulónak.

n A munkáltató a Világ - Nyelv támogatásból befizeti a 120 órás tanfolyam és az alapfokú nyelvvizsga díját, amely összesen – munkavállalónként – nem haladhatja meg a 75 000 Ft-ot.

n Amennyiben a tanfolyam eredménytelenül zárul, vagyis a munkavállaló a legalább alapfokú szóbeli nyelvvizsgát 2004. május 31-ig nem teszi le, a támogatást a munkáltató köteles visszafizetni a Tempus Közalapítvány részére.

A pályázathoz csatolandó dokumentumok

n a beiskolázandó személyek nyilatkozata arról, hogy nem rendelkeznek államilag elismert nyelvvizsgával semmilyen nyelvből és hogy vállalják a nyelvtanfolyamon való részvételt jelen pályázatban foglalt feltételek szerint;

n munkáltatói igazolás arra vonatkozóan, hogy a beiskolázandó személyek határozatlan időre szóló munkaviszonyban állnak a munkáltatóval és a pályázás időpontjában nem állnak felmondás alatt.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok