2024. április 17.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Váltogató

2003. április 11.
A program átfogó célja, hogy olyan fejlesztéseket támogasson a közoktatási intézményekben, amelyek lehetővé teszik, hogy a jelenleg idegen nyelven történő oktatást nem biztosító iskolák legalább részben be tudják vezetni egy vagy több általuk választott közismereti tárgy oktatásában az idegen nyelv használatát. A tanulási folyamat ezáltal újszerű, készségfejlesztésen és önálló információkeresésen alapuló elemekkel bővülhet (pl. idegen nyelvű anyagok olvasása, vagy ezek keresése az Interneten).

Ezáltal a program az alábbi célokat hivatott elősegíteni:

  • Az általános és a tantárgyhoz kötődő nyelvtudás és képességek fejlesztése mind a tanárok, mind pedig a tanulók körében.
  • A nem nyelvszakos tanárok felkészítése tantárgyuk idegen nyelven történő oktatására, valamint a külföldön hatékonyan alkalmazott tananyagok és osztálytermi eljárások megismerésére.
  • A tanárok és tanulók megtanítása arra, hogy az idegen nyelvet valós élethelyzetekben, az ismeretszerzés és a kommunikáció eszközeként alkalmazzák.
  • Az idegen nyelven történő oktatáshoz szükséges módszertani eljárások és segédletek kidolgozása (pl. nyomtatott és elektronikus tananyagok és segédanyagok).
  • A nyelvoktatás megújítása és hatékonyabbá tétele a tartalomalapú oktatás bevezetése által.
  • A nyelv- és nem nyelvszakos tanárok együttműködésének fokozása.

Pályázati típusok

2.1. Tanárképzés: Nem nyelvszakos, de tanárszakos hallgatók képzése szaktárgyuk idegen nyelven való tanítására
2.2. Oktatási segédanyagok előállítása
2.3. Kísérleti oktatási projekt: A tartalomalapú nyelvoktatás előkészítése
2.4. Tanártovábbképzésen való részvétel: Európai kulturális ismeretek idegen nyelven történő oktatása
2.5. Tanártovábbképzés szervezése:

2.5.1: Nem nyelvszakos tanárok általános nyelvi továbbképzése egyik szaktárgyuk idegen nyelven való tanítására;
2.5.2: Nem nyelvszakos és nyelv-egyéb szakos tanárok szaknyelvi-módszertani továbbképzése egyik szaktárgyuk idegen nyelven való tanítására;
2.5.3: Európai kulturális ismeretek idegen nyelven történő oktatása.


2.1 Tanárképzés: Nem nyelvszakos, de tanárszakos hallgatók képzése szaktárgyuk idegen nyelven való tanítására

A program keretében nem nyelvszakos, de tanárszakos hallgatók a szaktárgyukhoz kötődő nyelvi és módszertani ismeretek fejlesztését szolgáló külföldi részképzés támogatásra pályázhatnak. A hallgatók a részképzés keretében elméletben vagy gyakorlatban felkészülnek (valamelyik) szaktárgyuk idegen nyelven történő oktatására.

A 2003/2004-es tanév során megvalósítandó külföldi részképzés két lehetséges, de egymással nem keverhető formája:

  • a pedagógiai képzéshez szorosan kapcsolódó áthallgatás vagy
  • egy külföldi közoktatási intézményben végzett tanítási gyakorlat.

A részképzés helyszínéül a világ bármely országa választható, de előnyt jelent, ha hivatalos nyelve megegyezik a tervezett idegen nyelven történő oktatás nyelvével. Az áthallgatás időtartama minimum 3 hónap, maximum 1 tanév, a külföldi közoktatási intézményben végzett tanítási gyakorlaté egy vagy két iskolai félév.


A pályázásra jogosultak köre

Azok a nem nyelvszakos, de tanárszakos hallgatók, akik

  • a külföldi részképzés időtartama alatt beiratkozott hallgatói egy Magyarországon akkreditált felsőoktatási tanárképző intézménynek;
  • a 2002/2003-as tanévben az utolsó vagy az utolsó előtti évfolyam hallgatói;
  • abból az idegen nyelvből, amelyen oktatni kívánnak, legalább középfokú "C" típusú nyelvvizsgával rendelkeznek;
  • a Világ - Nyelv ösztöndíjjal egy időben CEEPUS, Socrates/Erasmus, Socrates/Comenius 2.2b, illetve más, külföldi tanulmányokra vagy gyakorlatra vonatkozó ösztöndíj támogatásban nem részesülnek.

A támogatás mértéke és felhasználásának módja

A támogatás két részből áll:

  • Utazási költségtérítés. A program a külföldi intézményhez történő egyszeri oda- és visszautazás költségeihez a tényleges költségeknek megfelelően, de egységesen maximum 75 000 Ft-tal járul hozzá.
  • Havi ösztöndíj. A részképzésen részt vevő hallgató a kinntartózkodás költségeinek fedezésére havi ösztöndíjban részesül. Az ösztöndíj teljes összege a havi ösztöndíjösszegekből adódik össze, amit legfeljebb annyi hónapig lehet igénybe venni, ameddig a hallgató a külföldi részképzésen részt vesz. A havi ösztöndíj összege nem haladhatja meg az alábbi táblázatban felsorolt összegeket. Az itt fel nem sorolt országokban adható havi ösztöndíj nagysága egyéni elbírálás alá esik, de nem haladhatja meg a havi 200 000 forintot.

Ország

Ft / hó

Ország

Ft / hó

Ausztria

160 000

Lettország

100 000

Belgium

160 000

Liechtenstein

185 000

Bulgária

110 000

Litvánia

110 000

Ciprus

140 000

Luxemburg

160 000

Csehország

110 000

Málta

140 000

Dánia

200 000

Németország

185 000

Egyesült Királyság

200 000

Norvégia

200 000

Észtország

110 000

Olaszország

160 000

Finnország

185 000

Portugália

125 000

Franciaország

180 000

Románia

110 000

Görögország

140 000

Spanyolország

140 000

Hollandia

160 000

Szlovákia

110 000

Írország

200 000

Szlovénia

140 000

Izland

185 000

Svédország

200 000

Lengyelország

100 000

   

A pályázás módja

A pályázat megvalósítási időszaka: 2003. augusztus 1 – 2004. június 30.
A pályázás általános feltételeit és határidejét ld. az Általános tudnivalók alatt.

A pályázás további feltételei:

A fogadó intézménnyel a hallgató veszi fel a kapcsolatot és megszerzi visszaigazolását arról, hogy az mennyi időre és milyen feltételekkel kész fogadni őt.

A pályázathoz csatolandó dokumentumok

  • az államilag elismert "C" típusú legalább középfokú nyelvvizsga másolata;
  • a hallgató leckekönyvének másolata;
  • a hallgató tanulmányi/munkaterve a részképzés időszakára vonatkozóan;
  • amennyiben a fogadó intézményben folytatott részképzés tandíjköteles, nyilatkozat arról, hogy a hallgató a tandíjat képes más forrásból fedezni;
  • a fogadó intézmény igazolása arról, hogy fogadja a hallgatót és hozzájárul a mellékelt tanulmányi/munkaterv végrehajtásához;
  • amennyiben a küldő intézmény a külföldi részképzés során elvégzett tanegységeket vagy a külföldi tanítási gyakorlatot beszámítja a hallgató itthoni tanulmányaiba, a küldő intézmény erre vonatkozó nyilatkozatát is mellékelni kell.

2.2 Váltogató oktatási segédanyagok előállítása

A pályázattípus általános célja olyan magas színvonalú szaknyelvi és módszertani anyagok létrehozása, amelyek alapul szolgálnak a Váltogató kísérleti oktatási projektek keretében az angol, német vagy francia nyelv használatának bevezetéséhez az ének-zene, történelem, matematika, biológia, földrajz, fizika vagy kémia szaktárgyak tanításában. A kidolgozott oktatási segédanyagokat és módszereket legalább egy általános vagy középiskolában tesztelni és az eredmények alapján értékelni kell.


A pályázásra jogosultak köre

Oktatással vagy oktatáskutatással foglalkozó és a témában kiemelkedő szakértelemmel rendelkező természetes vagy jogi személyek, illetve ezek konzorciumai.

A támogatás mértéke és felhasználásának módja

A konzorcium által maximálisan megpályázható támogatás összege 2 millió Ft, amely a szaknyelvi és módszertani segédanyagok előállításhoz kapcsolódó személyi és dologi költségekre fordítható. A támogatás nagysága függ attól, hogy a segédanyagot hány tantárgyra vonatkozóan dolgozzák ki.

A pályázó intézmény vállalja egy vagy több tárgy idegen nyelvi elemeket tartalmazó oktatásához szükséges segédanyagok előállítását. A segédanyagnak be kell mutatnia a tartalomalapú nyelvoktatás bevált gyakorlattal alátámasztott módszertanát, valamint tartalmaznia kell egy, a tárgyak tananyagához kapcsolódó multimédiás dokumentumtárat, amelyből a szaktanárok az angol, francia és a német nyelv tanórai használatához szükséges autentikus anyagokat meríthetik.

A dokumentumtárnak az általános iskola felső tagozata, valamint a középiskolai évfolyamok oktatásához szükséges mellékleteket kell tartalmaznia, amely nyelvenként és tárgyanként legalább 50 elemből épül fel.

A pályázás módja

A pályázat megvalósítási időszaka: 2003. augusztus 1 – október 31.
A pályázás általános feltételeit és határidejét ld. az Általános tudnivalók alatt.

A pályázás további feltételei:

A pályázati támogatásból elkészített oktatási segédanyagra, mint szerzői műre a szerző nem kizárólagos felhasználási jogot enged az Oktatási Minisztérium részére 8 évre, területi, alkalom- és példányszámbeli korlátozás nélkül valamennyi ismert felhasználási módra nézve, így különösen: többszörözés – beleértve az elektronikus adathordozóra vagy számítógéppel történő másolást és a kép- vagy hangfelvételen történő rögzítést is – , a többszörözött példányok terjesztése, bármilyen ismert módos nyilvánossághoz közvetítés – ideértve az Interneten történő felhasználást is. Az Oktatási Minisztérium a segédanyagon, annak elfogadását követően a szerző előzetes írásbeli engedélyével – de külön díjazása nélkül – változtathat, illetve azt átdolgozhatja. Az Oktatási Minisztérium a fenti felhasználási jogot részben vagy egészben a szerző értesítésével, de külön engedélye és díjazása nélkül átengedheti harmadik személy részére.

A pályázathoz csatolandó dokumentumok

  • a konzorcium tagjainak szándéknyilatkozata;
  • a partnerek tevékenységi körének az intézményvezető aláírásával ellátott ismertetése és a projekt témájához kapcsolódó tapasztalataik, referenciamunkáik felsorolása.

2.3 Váltogató kísérleti oktatási projektek

A kísérleti oktatási projektek átfogó célja az egész tanévre kiterjedő új idegennyelv-oktatási program szakmai és tárgyi előfeltételeinek biztosítása.

A projektek 2003. január 1 – 2004. június 15. között valósulnak meg, és az alábbi négy tevékenységet kell magukban foglalniuk:

  1. tárgyi feltételek fejlesztése,
  2. kísérleti oktatás,
  3. tanártovábbképzés és
  4. értékelés.

A kísérleti projektek során az előzőleg a Váltogató alprogramban az oktatási segédanyagok előállítására irányuló projektek keretében létrehozott termékeket kell felhasználni.

1. Tárgyi feltételek fejlesztése

A Kísérleti oktatási projekt keretében a tartalomalapú nyelvoktatás bevezetéséhez támogatás igényelhető az oktatáshoz szükséges tankönyvek, az Európai Nyelvtanulási Napló, autentikus idegen nyelvi anyagok, szakkönyvek és tárgyi eszközök beszerzésére.

2. Kísérleti oktatás

Az egy félévre kiterjedő kísérleti oktatást egyszerre lehetőség szerint több tanulócsoporttal, a választott tantárgy tanóráinak keretében kell lefolytatnia minden tanárnak, aki a bel- és külföldi továbbképzésen, és a későbbiekben bevezetendő tartalomalapú nyelvoktatásban részt kíván venni. A kísérleti oktatást végző tanárok közösen tervezik meg a tanóra szaknyelvi komponensét, lehetőség szerint részt vesznek egymás óráján, és közösen értékelik az alkalmazott módszereket.

3. Tanártovábbképzés

A Váltogató kísérleti oktatási projektekben részt vevő nyelvegyéb és nem nyelvszakos tanárok a projekt keretében bel- és külföldi továbbképzéseken vesznek részt. A belföldi továbbképzések a 2003-as Világ - Nyelv Kurzuskatalógusban kerülnek meghirdetésre, amelyekre közvetlenül a szervezőknél kell jelentkezni. A Világ - Nyelv Kurzuskatalógusban a jelenleg akkreditáció alatt álló tanfolyamokra is lehet jelentkezni, a részvétel támogatásának előfeltétele azonban, hogy a kurzusok akkreditációja 2003. november 1-ig lezáruljon. Amennyiben egy Kísérleti oktatási projektben betervezett tanártovábbképzés elvégzése az akkreditáció hiányában nem válik támogathatóvá, az intézménynek lehetősége van a Világ - Nyelv Kurzuskatalógusból utólagosan más továbbképzést választania.

A fő cél a tanárok nyelvi és szaktárgyi tudásának és készségeinek elméleti és gyakorlati fejlesztése, illetve az idegen nyelvű oktatási elemek használatához kötődő módszertani ismeretek elsajátításának biztosítása.

A továbbképzések további célja, hogy

  • a tanárok képessé váljanak az idegennyelvtudást a mindennapi kommunikáció és ismeretszerzés eszközeként alkalmazni a tanórán;
  • a nem-nyelvszakos tanárok is megismerjék a külföldön hatékonyan alkalmazott tananyagokat és osztálytermi eljárásokat.

Nem nyelvszakos és nyelv-egyéb szakos tanárok képzése szaktárgyuk idegen nyelven való tanítására

A program lehetőséget nyújt arra, hogy az intézményben főállásban dolgozó pedagógusok közül egy vagy több nyelv-egyéb szakos vagy nem nyelvszakos tanár nyelvileg és módszertanilag is felkészüljön a matematika, ének-zene, történelem, biológia, földrajz, fizika vagy kémia szaktárgyának részben angol, német vagy francia nyelven való tanítására.

Az alábbi típusú továbbképzések támogathatók:

  • A nem nyelvszakos tanárok először egy 60 órás általános angol, francia vagy német nyelvi képzésen vehetnek részt egy, a 2001/101 Felnőttképzési törvény szerint akkreditált képzőintézményeknél, amely az oktatandó idegen nyelvre vonatkozóan akkreditált programmal rendelkezik. A 60 órás általános nyelvi képzés egy főre jutó összege nem haladhatja meg a 35 000 Ft-ot.
  • Ezt követően az általános nyelvi képzést elvégzett nem nyelvszakos tanárok, valamint a nyelv-egyéb szakos tanárok egy 30 órás, a szaktárgyukhoz kötődő szakmai nyelvi és módszertani továbbképzésen vesznek részt. A nyelv-egyéb szakos tanárok csak ez utóbbi szaknyelvi és módszertani továbbképzésen vehetnek részt.
  • A két belföldi tanfolyam sikeres elvégzését követően a tanárok egy, a szaktárgyukhoz kötődő 2-4 hetes külföldi módszertani továbbképzésen vesznek részt.
  • A helyettesítő órák költsége a támogatásból elszámolható.

A továbbképzésen történő részvétel feltételei:

  • A továbbképzésen részt vevő pedagógusok legalább egy éves (heti legalább 6 órás) tanítási tapasztalattal kell, hogy rendelkezzenek abból a tárgyból, amelyet a jövőben részben idegen nyelven kívánnak oktatni.
  • A nem nyelvszakos tanárok legalább középfokú "C" típusú nyelvvizsgával kell, hogy rendelkezzenek abból az idegen nyelvből, amelyen oktatni kívánnak.
  • A nyelv-egyéb szakos tanárok esetében az idegen nyelven történő oktatás nyelvének meg kell egyeznie azzal a nyelvvel, amelyből az illető pedagógus tanári diplomával rendelkezik.

Egy intézményből több tanár is részt vehet továbbképzésen. A külföldi továbbképzés kiválasztásához segítséget nyújt a Tempus Közalapítvány honlapja, amelyen a tartalomalapú oktatásra felkészítő továbbképzéseket is tartalmazó adatbázisok találhatók.

4. Értékelés

A Váltogató kísérleti oktatási projektnek a kidolgozott tanmenetek és módszerek, a továbbképzés, valamint a kísérleti oktatási modul eredményeinek értékelésével kell zárulnia.


A pályázásra jogosultak köre

Általános és középiskolák, kivéve szakképző intézmények, amelyekben jelenleg nem folyik kéttannyelvű vagy nemzetiségi nyelvű oktatás, és amelyek a 2004/2005-ös tanévben egy vagy több évfolyamon a matematika, ének-zene, történelem, biológia, földrajz, fizika vagy kémia tantárgyak valamelyikében, a tanórák minimum 30%-ában az angol, francia vagy német nyelv használatának bevezetését tervezik.

A támogatás mértéke és felhasználásának módja

A maximálisan igényelhető támogatás összege 2,5 millió Ft, amely a következő tételek között oszlik meg:

  • Eszközbeszerzés. Maximum 500 000 Ft a tartalomalapú oktatáshoz szükséges oktatási segédanyagok, például tankönyvek, az Európai Nyelvtanulási Napló, illetve autentikus tananyagok, videó- és hangkazetták, CD ROM-ok, DVD-k és – amennyiben az iskola ilyennel nem rendelkezik –, az ezek használatához szükséges megfelelő informatikai eszközök (videólejátszó, DVD-lejátszó vagy projektor) beszerzésére;
  • Szakértői díjak. Maximum 150 000 Ft a tanmenetek megtervezéséhez és értékeléséhez kapcsolódó személyi költségekre és járulékaikra;
  • Belföldi továbbképzés díja. A belföldi továbbképzés egy főre eső részvételi díja általános nyelvi képzés esetében és szaknyelvi-módszertani továbbképzés esetében is maximum 35 000 Ft lehet;
  • Külföldi továbbképzés költségei. A külföldi továbbképzés témája szorosan kapcsolódik a tartalomalapú oktatáshoz és összköltsége tanáronként nem haladhatja meg a 750 000 Ft-ot, amely az alábbi tételek között oszlik meg:
    • Tanfolyami díjra maximum 180 000 Ft;
    • A célintézményhez történő menettérti utazás költségeire a tényleges költségek szerint, de maximum 120 000 Ft;
    • A kinntartózkodás idejére vonatkozóan napidíj az intézménynél szokásos szabályozás szerint, de maximum hetente 150 000 Ft;
    • Szállásra éjszakánként maximum 20 000 Ft.
  • Helyettesítési díjak, belföldi utazás. A program a felmerülő helyettesítő órák költségeihez, valamint a tanárok belföldi képzéséhez kapcsolódó utazás költségeihez a ténylegesen felmerülő költségek szerint, de együttesen az összes, a kísérleti oktatásban részt vevő tanár képzésére vonatkozóan maximum 100 000 Ft-tal járul hozzá.

A pályázás módja

A pályázat megvalósítási időszaka: 2004. január 1 – 2004. június 15.
A pályázás általános feltételeit és határidejét ld. az Általános tudnivalók alatt.


A pályázás további feltételei:

  • A pályázatnak tartalmaznia kell egy olyan, a fenntartó által támogatott és a helyi tantervvel összhangban lévő fejlesztési tervet, amely részletezi az intézményben és a pedagógiai programban végrehajtandó változtatásokat, a tartalomalapú nyelvoktatás bevezetésének ütemtervét, illetve ennek személyi és tárgyi költségvonzatát. A fejlesztési tervnek ki kell térnie arra is, hogy az intézmény milyen módon kívánja a tartalomalapú nyelvoktatással járó változásokról tájékoztatni az érintetteket és biztosítani az informatikai eszközöknek a tartalomalapú nyelvoktatásban történő hatékony alkalmazását.
  • A pályázó iskola vállalja, hogy a támogatás elnyerése esetében a tartalomalapú nyelvoktatást legalább 4 évfolyamon keresztül fenntartja.
  • Előnyt jelent, ha iskolánként több tanár vesz részt a kísérleti oktatásban és a továbbképzésen.

A pályázathoz csatolandó dokumentumok

  • az idegennyelvi oktatási program helyi tanterve;
  • a pályázó intézmény hivatalos képviselőjének, valamint fenntartójának nyilatkozata arról, hogy az intézményen belül bizonyos tantárgyak idegen nyelvű oktatásának részben vagy egészben történő bevezetését tervezik, az érintett pedagógusok bel- és külföldi továbbképzésével egyetértenek és helyettesítésüket biztosítják;
  • a bel- és külföldi módszertani továbbképzés szervezőjének visszaigazolása arról, hogy a tartalomalapú nyelvoktatásban részt venni kívánó pedagógus előzetes jelentkezését elfogadta;
  • a külföldi továbbképzés részletes bemutatása.

2.4 Tanártovábbképzésen való részvétel: Európai kulturális ismeretek idegen nyelven történő oktatása

A 30 órás akkreditált továbbképzésekre középiskolai nyelvtanárok nyújthatnak be egyéni pályázatot. A továbbképzések elsősorban európai kulturális és ezen felül az EU-ról szóló ismereteket nyújtanak, amelyeket a tanárok felhasználhatnak a nyelvórákon a középiskolák 11-12. évfolyamán a diákok multikulturális kompetenciájának fejlesztésére. A kurzusok az EU 11 hivatalos nyelvének valamelyikén folynak.

A pályázásra jogosultak köre

A középiskolák 11-12. évfolyamán oktató nyelvtanárok.

A pályázás módja

A pályázat megvalósítási időszaka: 2003. szeptember 1 – 2004. május 31.
A pályázás általános feltételeit és határidejét ld. az Általános tudnivalók alatt.

A támogatás mértéke és felhasználásának módja

A támogatás a tanfolyam részvételi díját fedezi, amely nem haladhatja meg a 40 000 Ft-ot. Az eredmény nélkül, vagyis a továbbképzés sikeres elvégzését igazoló tanúsítvány megszerzése nélkül záruló tanfolyamok részvételi díja visszatérítendő.


2.5 Tanártovábbképzés szervezése:

2.5.1 Nem nyelvszakos és nyelv-egyéb szakos tanárok szaknyelvi-módszertani továbbképzése egyik szaktárgyuk idegen nyelven való tanítására;

2.5.2 Európai kulturális ismeretek idegen nyelven történő oktatása.

Jelen pályázattípusban a továbbképző intézmények továbbképzésüknek a 2003-as Világ - Nyelv Kurzuskatalógusba történő felvételére pályázhatnak. Várhatólag évente lehet majd pályázni a Kurzuskatalógusba történő felvétel megújítására.

A Kurzuskatalógusba a 185/1999. (XII.13.) Kormányrendelettel módosított – 277/1997. (XII.22.) számú Kormányrendelet alapján előkészített, akkreditált és indítási engedéllyel rendelkező kurzusok, valamint az akkreditáció alatt álló továbbképzések kerülhetnek be.

A Világ - Nyelv Kurzuskatalógusba való felvétel

  • nem helyettesíti a kötelező akkreditációt;
  • önmagában nem biztosítja, hogy az elindításhoz elegendő számú pedagógus jelentkezik a továbbképzésre.

A továbbképzéseket 2003. szeptember 1 – 2004. május 31. között legalább két időpontban kell meghirdetni. A Kísérleti oktatási projektek keretében történő akkreditált tanártovábbképzések 2004. január 1 – május 31. között valósíthatóak meg.

A tanárok részvétele csak azokon a továbbképzéseken támogatható, amelyek akkreditációja legkésőbb 2003. szeptember 1-ig lezárul. A Kísérleti oktatási projektek keretében történő tanártovábbképzések akkreditációjának legkésőbb 2003. november 1-ig kell lezárulnia.

A Váltogató alprogram keretében az alábbi témákban szervezhetők továbbképzések:


2.5.1 Nem nyelvszakos és nyelv-egyéb szakos tanárok szaknyelvi-módszertani továbbképzése szaktárgyuk idegen nyelven való tanítására

A Váltogató kísérleti oktatási projektben részt vevő, a 60 órás nyelvi továbbképzést elvégzett nem nyelvszakos, valamint a nyelv-egyéb szakos tanárok részt vesznek egy 30 órás, szaknyelvi és módszertani továbbképzésen, amely felkészítést nyújt a nem nyelvi szaktárgyuk idegen nyelven történő oktatására. A kurzusokon a 2003/2004-es tanévben a nyelvi képzést elvégzett nem nyelvszakos tanárok, valamint angol, német vagy francia nyelv-egyéb szakos tanárok vehetnek részt, akiknek másik szaktárgya matematika, ének-zene, történelem, biológia, földrajz, fizika vagy kémia lehet.

A szaknyelvi és módszertani továbbképzés egy főre eső részvételi díja nem haladhatja meg a 35 000 Ft-ot.

A pályázásra jogosultak köre

Az indítandó továbbképzés témájában kiemelkedő szakértelemmel rendelkező természetes vagy jogi személyek.

A pályázás módja

A pályázat megvalósítási időszaka: 2003. szeptember 1 – 2004. május 31.
A pályázás általános feltételeit és határidejét ld. az Általános tudnivalók alatt.

A támogatás mértéke és felhasználásának módja

A tanártovábbképzés szervezője nem részesül közvetlenül támogatásban, a tanfolyam költségeit a tanárok részvételi díjából kell fedezni.
A tanártovábbképzést úgy kell megtervezni, hogy az minél jobban igazodjon a résztvevők időbeosztásához.

A pályázathoz csatolandó dokumentumok

  • akkreditációt igazoló oklevél / akkreditációra való kérelem beérkezésének igazolása;
  • akkreditáció alatt álló továbbképzések esetében az Alapítási és Indítási Engedélyek kiadásához benyújtott kérelmek másolata;
  • a továbbképzési programról készített szakértői vélemény;
  • ha a továbbképzést nemzeti, etnikai kisebbségek iskolai nevelésében és oktatásában résztvevők részére kívánják indítani, az érintett országos kisebbségi önkormányzat véleménye;
  • ha a továbbképzést szakmai elméleti, szakmai előkészítő tantárgyat oktató pedagógusok, gyakorlati képzést végző pedagógusok részére kívánják indítani, a szakképesítésért felelős miniszter által irányított minisztérium szakvéleménye.

2.5.2 Európai kulturális ismeretek idegen nyelven történő oktatása

Ez a pályázattípus középiskolai nyelvtanárok 30 órás továbbképzését támogatja, amelynek során a résztvevők elsősorban európai kulturális és ezen felül az EU-val kapcsolatos ismereteket sajátíthatnak el, amelyeket felhasználhatnak a nyelvórákon a középiskolák 11-12. évfolyamán a diákok multikulturális kompetenciájának fejlesztésére. A kurzusok az EU 11 hivatalos nyelvének valamelyikén folynak. Az egy főre eső részvételi díj nem haladhatja meg a 40 000 Ft-ot.

A pályázásra jogosultak köre

Az indítandó továbbképzés témájában kiemelkedő szakértelemmel rendelkező természetes vagy jogi személyek.

A pályázás módja

A pályázat megvalósítási időszaka: 2003. szeptember 1 – 2004. május 31.
A pályázás általános feltételeit és határidejét ld. az Általános tudnivalók alatt.

A támogatás mértéke és felhasználásának módja

A tanártovábbképzés szervezője nem részesül közvetlenül támogatásban, a tanfolyam költségeit a tanárok részvételi díjából kell fedezni.
A tanártovábbképzést úgy kell megtervezni, hogy az minél jobban igazodjon a résztvevők időbeosztásához.

A pályázathoz csatolandó dokumentumok

  • akkreditációt igazoló oklevél / akkreditációra való kérelem beérkezésének igazolása;
  • akkreditáció alatt álló továbbképzések esetében az Alapítási és Indítási Engedélyek kiadásához benyújtott kérelmek másolata;
  • a továbbképzési programról készített szakértői vélemény;
  • ha a továbbképzést nemzeti, etnikai kisebbségek iskolai nevelésében és oktatásában résztvevők részére kívánják indítani, az érintett országos kisebbségi önkormányzat véleménye;
  • ha a továbbképzést szakmai elméleti, szakmai előkészítő tantárgyat oktató pedagógusok, gyakorlati képzést végző pedagógusok részére kívánják indítani, a szakképesítésért felelős miniszter által irányított minisztérium szakvéleménye.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok