2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A határon túli pedagógusok és oktatók kedvezményeiről

2004. január 22.
A 206/2003. Kormányrendelet (a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény pedagógusokat és oktatókat érintő rendelkezéseinek végrehajtásáról ) rendelkezik a határon túli pedagógusok és oktatók kedvezményeiről.
Ennek értelmében a határon túli pedagógusok és oktatók évenként a költségvetési törvényben kötött felhasználású támogatásként hozzájárulást vehetnek igénybe szakirodalom (könyv, tankönyv, jegyzet, folyóirat, elektronikus ismerethordozók, stb.) vásárlásához.

Kikre vonatkozik a szakkönyvvásárlási kedvezmény?
A Kedvezménytörvény hatálya alá tartozó azon személyekre, akik rendelkeznek Magyar igazolvánnyal vagy Magyar hozzátartozói igazolvánnyal, továbbá pedagógusigazolvánnyal, illetve oktatói kártyával.

Mik a kedvezmény igénybevételének feltételei?
Kizárólag csak azok a pedagógusok és oktatók vehetik igénybe a kedvezményt, akik:
  • kitöltötték az új pedagógusigazolvány, vagy oktatói kártya igénylésére vonatkozó igénylőlapot, melyen nyilatkoztak arról, hogy a kedvezmény igénybevétele céljából a pedagógus-igazolvány, oktatói kártya érvényességi idejének lejártáig hozzájárulnak az igénylőlapon szereplő személyes adataiknak a KELLÓ számára történő továbbításához,
  • akik a már érvénye, 2004-re meghosszabbított pedagógus-igazolvány, illetve oktatói-kártya mellett kitöltöttek egy nyilatkozatot arról, hogy a pedagógus-igazolvány, oktatói kártya érvényességi idejének lejártáig hozzájárulnak az igénylőlapon szereplő személyes adataiknak a KELLÓ számára történő továbbításához, s ezt a nyilatkozatot az OKÉV (Koltai Enikő) címére: 1054 Budapest, Báthory utca 10. (Fax: 36-1-474-7030) maguk postázzák. A nyilatkozatnak az OKÉV-hez történő beérkezésétől számított kb. 2-3 hét után lehet igénybe venni a szakirodalom-vásárlási hozzájárulást.
Hol lehet igényelni az igénylőlapot, illetve a nyilatkozatot?
Az érintett országok Információs Irodáiban, illetve mindezek a nyomtatványok letölthetők az Oktatási Minisztérium honlapjáról is: www.om.hu


Mikortól vehető igénybe a hozzájárulás?
  • A nyilatkozatnak az OKÉV-hez történő beérkezésétől számított kb. 3 hét után
  • Új igazolványt igénylők esetében a pedagógus-igazolvány kézhezvételével egy időben, de legkorábban 2004. január 30-tól.
(Figyelem!!! 2004. február 28-ig a "régi" igénylőlapot kell kitölteni, és ahhoz mellékelni az adatvédelmi nyilatkozatot.)

Hol vehetők át a pedagógusigazolványok, illetve oktatói kártyák?
Az érintett országok magyar külképviseletein, illetve Magyarországon a megyei, illetve fővárosi közigazgatási hivataloknál

Hol vásárolható meg a szakirodalom?
Magyarországon kizárólag a KELLO (Könyvtárellátó Közhasznú Társaság) könyvesboltjaiban:
Budapesten a Kódex Könyváruházban, közel a Parlamenthez, a metró Kossuth téri megállójánál.(Budapest, V. kerület, Honvéd u. 5), nyitva tartás: hétköznap 9-18 óráig. Telefon: 36-1-331-6350. Csoportos utazás esetén, előzetes egyeztetéssel szombati nyitva tartás is lehetséges.
Szegeden a Kazinczy Ferenc Könyvesboltban (Szeged, Jósika u. 34/A), nyitva tartás hétköznap 10-18 óráig. Telefon: 36-62-559-559. További információ kérhető a Könyvtárellátó Kht. központjában levélcím: 1134 Budapest, Váci őút 19, telefon: 36-1-349-2101/102,123, email: legradi@kello.hu

Milyen összegben vásárolhatnak a pedagógusok/oktatók?
2004-ben 14.000 Ft/fő összegben.

Átvihető-e ez a kedvezmény a következő évre, amennyiben idén nem meríti ki keretét a pedagógus-oktató?
Nem.

Egyszerre kell-e levásárolni a rendelkezésre álló összeget?
Nem, többször is lehetséges a vásárlás. A keret-túllépés összegét a helyszínen be kell fizetni.

Mit kell bemutatni a könyvesboltban?
A pedagógus/oktató nevére kiállított magyar igazolványt és/vagy pedagógus igazolványt/oktatói kártyát.

Pénzzel történik-e a vásárlás?
Nem, a lebonyolítás pénzhasználat nélkül úgy történik, hogy a KELLOnyilvántartja a támogatásra jogosultak nevét, magyar igazolványának számát, a jogosultak részére kódszámot állít elő és rögzíti a részükre megállapított kedvezmény mértékét, igazolja a kijelölt könyvesboltnak a pedagógus/oktató jogosultságát és azt, hogy milyen összeg erejéig vásárolhat, illetve milyen összeg erejéig vásárolt. (A KELLO 10-20% árkedvezményt biztosít.)

Kell-e aláírni valamit a vásárláskor?
Igen, a vásárlásról kiállított számlát alá kell írni a könyvesboltban.

Kizárólag személyesen vehető-eigénybe a kedvezmény?
Nem, lehetőség nyílik arra, hogy meghatalmazott vásároljon szakkönyveket 14.000.-Ft összeg erejéig. Egy meghatalmazott legfeljebb két személynek veheti át a kedvezményét.

Mi szükséges a meghatalmazáshoz?
A vásárláskor át kell adni egy Meghatalmazást, melynek formanyomtatványa az Információs Irodákban beszerezhető, illetve letölthető itt (.doc, 19 kB)

Kell-e átadni a meghatalmazáson kívül még valamilyen okiratot, igazolványt a könyvesboltban?
Igen, a meghatalmazó Magyar igazolványát, Magyar hozzátartozói igazolványát, vagy pedagógusigazolványát, illetve azok másolatát is be kell mutatni.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok