2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulós kulturális eseményei Észtországban

2006. október 16.
Az észt közszolgálati rádió október 12-én mintegy félórás műsort sugárzott a Tallinni Magyar Intézetből. Az adásban dr. Dávid Gyula igazgató az 50 évvel ezelőtti esemény máig érvényes üzenetéről, a magyarországi megemlékezések és kulturális események soráról beszélt. A beszélgetés nagyobbik részében az Intézet által Észtországban szervezett évfordulós rendezvények kerültek szóba.
A tallinni Okkupációs Múzeumban már látható az a kiállítás, amelyet a Külügyminisztérium készített a Magyar Nemzeti Múzeum fényképtára és az MTI archívumában fellelhető fotók anyagából. A szabadság reménye című kiállítás tablóinak szövegét az Intézet észt nyelvre fordíttatta, az eseményt Mohácsi István nagykövet és Enn Tarto nyitotta meg. Utóbbit 1956-ban, tartui egyetemistaként a magyarországi forradalom ügye melletti bátor kiállásáért ötévi büntetőtáborban letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

Az Észtországban népszerű tudományos folyóirat, a Horisont magazin tizenhatoldalas különszámot szentel a forradalom emlékének. A füzetben található írások egy részét az Intézet ajánlotta a szerkesztők figyelmébe, némelyikük fordításában pedig közre is működött.

Október 20-án kezdődik az észt főváros legnagyobb art-mozijában az 56-os filmek fesztiválja. A Miniszterelnöki Hivatal támogatásának jóvoltából valamennyi filmhez az Intézet észt feliratokat tudott készíttetni. A filmhéten Szabó Istvántól az Apa, Bacsó Pétertől A tanú, Bereményi Gézától az Eldorádó, Mészáros Mártától A temetetlen halott, Makk Károlytól az Egymásra nézve című filmeket vetítik. A fesztivál október 25-én zár Jancsó Miklós: Szegénylegények című filmjével. Bár a film egy másik korban játszódik, messze túlmutat a történelmi állapotokon: az egyén és a terror mindenkori viszonyáról fest drámai erejű képet.

Ugyancsak a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával valósul meg a tartui városi múzeumban október 21-én rendezendő konferencia, amelyen neves történészek értékelik az 1956-os magyarországi események balti fogadtatását, illetve cserélnek eszmét a diktatúrák természetrajzáról.

A Tallinni Egyetem Akadémiai Könyvtárában az Észtországban megjelent, a forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos kiadványok láthatók. A tárlaton kiállításra kerülnek a legfrissebb magyar nyelvű könyvek is.

A Tallinni Magyar Intézet legnagyobb szabású rendezvénye az idei Bartók-évfordulóhoz és a történelmi nap megünnepléséhez méltóan a nagy zeneszerző operájának, A kékszakállú herceg várának bemutatása lesz. Az Intézet grandiózus vállalkozásához partnert talált a magyar nagykövetségben, a Pärnui Városi Zenekarban. Velük együttműködve és helyi szponzorok egész sorát megszerezve sikerül színpadra vinni a művet, amelyet Selmeczi György rendez és vezényel, és amelynek szólistái Meláth Andrea és Kovács István lesznek. Az október 22-i pärnui előadást követően az október 23-i ünnepi előadás helyszíne az Estonia Nemzeti Operaház lesz. A fővárosban tartandó programon részt vesz az észt kormány több tagja, a politikai, a gazdasági és kulturális élet reprezentánsai.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok