2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

56-os megemlékezések Lengyelországban

2006. október 24.
Felállva ünnepelte a közönség az ExperiDance-t a varsói Operában.
Felállva ünnepelte a közönség az ExperiDance-t a varsói Operában
Fotók: Gordon Eszter

Már a hétközi krakkói fellépés sikere is sejtetni engedte, hogy ezen a hét végén - a varsói Magyar Kulturális Intézet szervezésének eredményedképpen - Katowice és Varsó ünnepelt sztárja lesz az ExperiDance együttes. Az 1956-os magyar forradalom lengyelországi megemlékezései közül természetesen a magyar táncegyüttes turnéja ígérkezett a leglátványosabbnak. Az "Ezeregyév" című történelmi szuperprodukció mind Katowicében, mind pedig Varsóban teltházas esemény volt, ami a varsói Teatr Wielki (a lengyel Operaház) mintegy kétezres nézőterét tekintve nem kis teljesítmény, ráadásul a fellépés előtti napokban már nem lehetett belépőhöz jutni.

Varsóban a szakma kiválóságain kívül a politikai és társadalmi élet elitje is képviseltette magát. Az előadáson többek között megjelent Marek Jurek, a lengyel Szejm elnöke, Kazimierz Marcinkiewicz volt miniszterelnök, Varsó polgármestere, Józef Glemp bíboros, lengyel egyházfő, valamint több miniszter és államtitkár, illetve számos nagykövet. Magyar részről Harrach Péter, a Parlament alelnöke mondott ünnepi köszöntőt.

Józef Glemp bíboros, prímás és Győr Mihály nagykövet
Józef Glemp bíboros, prímás és Győr Mihály nagykövet

Az ExperiDance óriási sikerére jellemző, hogy a közönség hosszú ideig nem engedte le a színpadról a művészeket, s felállva, percekig tartó vastapssal köszönte meg teljesítményüket. Mint Gordon István, az Intézet igazgatója több médium kérdésére elmondta: a meglehetősen nagy erőket megmozgató vendégszereplés nem jöhetett volna létre a varsói Nagykövetség és a szponzorok rendkívül hathatós támogatása nélkül. A varsói Magyar Kulturális Intézet fennállásának több mint hetven éve alatt először vállalkozott ilyen nagyszabású országos rendezvény megszervezésére úgy, hogy közben a forradalom 50. évfordulóját csaknem negyedszáz rendezvénnyel ünnepelte rendezőként, illetve társszervezőként.

Pauer-kiállítás - a varsói Magyar Kulturális Intézet új épületének első eseménye

Bár még nem nyitotta meg kapuit a varsói Magyar Kulturális Intézet új épülete, vasárnap délben mégis megtarthatta első rendezvényét. Az új székhely és előterének 56-os környezetbe helyezése tette lehetővé, hogy itt mutassák be Pauer Gyula Tüntetőtáblák című kiállítását, amelyet a hatalom a 70-es években letiltott a kulturális élet porondjáról.

Pauer Gyula és a Tüntetőtáblák
Pauer Gyula és a Tüntetőtáblák

A magyar forradalom 50. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon a művész személyesen megjelent, és köszönetét fejezte ki, hogy a vernisszázson a szokottnál is több érdeklődő jelent meg, akik közül sokan nem csupán elolvasták a tüntetőtáblák kétnyelvű feliratait, de igyekeztek azokat meg is szerezni. A kiállítás színvonalát emelte, hogy azt Andrzej Przewoznik miniszter nyitotta meg.

A kiállításról több TV-társaság is tudósított, a kulturális csatorna pedig interjút készített Pauer Gyulával.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok