2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bogyay Katalin: sikk lett a magyar kultúrát ismerni Londonban

2006. december 6.
Sikk lett a magyar kultúrát ismerni Londonban, ez az elmúlt hét év és a megelőző fél évtizedes kapcsolatépítés eredménye - mondta az MTI-nek Bogyay Katalin, a londoni Magyar Kulturális Központ (HCC) alapító-vezetője, aki szerdán este a brit fővárosban, a hagyományos karácsonyi koncerten köszön el az intézmény támogatóitól és barátaitól.
"Átmentünk az érdektelenség falán, úrrá lettünk prekoncepciókon, felhívtuk magunkra a figyelmet" - összegezte az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi ügyekért felelős szakállamtitkára, aki útközben, Londonba tartva nyilatkozott az MTI-nek.

Bogyay Katalin az esti koncerten adja át a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét a magyar kultúráért végzett munkájáért Richard R. Berrynek, a glasgowi egyetem, és George Kolankiewicznek, a UCL Egyetem professzorának.

A szakállamtitkár elmondta, volt jelentősége annak, hogy 1999-ben megtalálta Magyar Kulturális Központ otthonát a Maiden Lane-en, a brit főváros szívében. Szimbolikus értékű, mert a Covent Garden negyed a világ kulturális életének egyik központja, tehát itt megjelenni önmagában presztizs értékű.

Londoni modell - így nevezik ma már azt a szisztémát, amely követendő példává vált a többi külföldön dolgozó magyar intézet számára. Lényege, hogy a három síkon folyik a munka. Az első szint a központ, amely szalonszerűen, találkozóhelyként működik. Különböző kultúrák, és azok megszemélyesítői találkozhatnak, egymástól egészen eltérő eszmerendszerű emberek kerülhetnek kapcsolatba, alkothatnak hálózatot.

Hamar népszerűek lettek a ház állandó sorozatai, a hétfő esti muzsika, a péntek esti dzsessz, a csütörtöki filmklub, valamint a könyvbemutatók, a felolvasó színházi események, és egyéb, a magyar kultúrából ízelítőt adó események.

"Ha ezen a szűrőn átment egy program, akkor kezdtünk el azon gondolkodni, hogyan visszük ki a házból - ez a munka második síkja. Hét év alatt elértük, hogy ma a legrangosabb londoni intézményrendszert vehetjük igénye, természetesen kizárólag együttműködési formában. Így a Wigmor Halltól a South Bankig, a Christie,s től a Sommerset House-ig, a Royal Academytől a British Museumig bármely híres külső helyszíneken megjelenhet a magyar kultúra" - emlékeztetett Bogyay Katalin.

Bekapcsolódtak brit művészeti fesztiválokba, hagyomány például, hogy megrendezik a zsidó kulturális napokat, vagy az etnikai kultúrákban páratlanul gazdag városban a magyar roma folklórnak meghatározó szerepet szereztek. Kialakult az úgynevezett trade mark: a Hungary in Focus, amely a Magyar Magicben teljesedett ki. Tevékenységük harmadik síkja, amikor impresszárióként "eladják" a magyar művészeket. Ma már nem kerül pénzbe valamilyen fesztiválon felléptetni egy szólistát, vagy együttest, olyan híres fesztiválok, mint például az edinburghi a HCC szakmai ajánlására hívnak meg magyar közreműködőket.

"Egyik szint sincs a másik nélkül. London olyan város, ahonnan divatok indulnak el. Számomra az volt a kérdés, hogyan lehet itt a magyar kultúrát divatossá tenni" - mondta Bogyay Katalin.

"Ahogy egy brit külügyi tisztviselő fogalmazott: sikerült ellopnunk a rivaldafényt" - tette hozzá.

Alapelvük: amit, vagy akit kínálnak, hordozzon valami eredetiséget, képviselje egyszerre a magyar kultúra tradicionális értékeit és a modernitást, és azt, amitől más, mint a nemzetközi versenytársak. Másik alapelv, hogy csak magas minőségű produkcióval állhattak elő. A gyorsaság, pontosság, megbízhatóság ugyancsak alapfeltétel, hiszen Nagy-Britanniában az adott szó ér annyit, mint az írott szerződés.

"Korábban én kopogtattam minden ajtón" - mondta a szakállamtitkár. Hozzátette: "Ma szinte nincs olyan nap, hogy ne kopogtatnának be szakmai tanácsért a HCC-be. Kép nappal ezelőtt a Királyi Operaház kérte a központot, legyen együttműködő partnere egy készülő estnél. Az újonnan alakuló londoni kulturális intézetek is éltek a tapasztalatainkkal."

A HCC és a British Council kapcsolata élénk, ennek előnyeit a magyar közönség élvezi, hiszen a londoni események mindig generálnak valamilyen budapestit. A szakállamtitkár reméli, hogy januárban már átadhatja a központ vezetését. Utódjának egyik konkrét feladata lesz, hogy a felépített szakmai kapcsolatrendszert ápolja. Bogyay Katalin rengeteg lehetőséget lát a felsőoktatási és tudományos kapcsolatok erősítésében, ennek a közös minisztérium létrejöttével véleménye szerint jó a háttere.

Mint mondta, Londonban kiválóan működik a művészeti menedzselés, az arts and business hálózat, a magántőke kulturális támogatói rendszere, ezt Magyarországon meg kell ismertetni. Az új igazgató feladata lesz, hogy a londoni Magyar Kulturális Központot az EU-s kulturális piac hálózatába kapcsolja. Továbbá megőrizze a jövő szempontjából meghatározó team-munka értékeit, amelyről a Covent Garden Magazin azt írta: a legjobb csapat Puskás óta.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium november elején írt ki pályázatot a Londoni Magyar Kulturális Központ vezetői tisztségére, a beadványokat a tárca november 20-ig várta. Az igazgató személyéről korábbi közlés szerint 30 napon belül döntenek, az új vezető várhatóan 2007 januárjától töltheti be a posztot.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok