2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Domokos Péter professzort a szentpétervári egyetem díszdoktorává avatták

2006. szeptember 26.
2006. szeptember 25-én ünnepélyes külsőségek között a szentpétervári egyetem díszdoktorává avatták dr. Domokos Péter professzort.
 
2006. szeptember 25-én ünnepélyes külsőségek között a szentpétervári egyetem díszdoktorává avatták dr. Domokos Péter professzort. A Nagy Péterről elnevezett teremben tartott ceremóniát Verbickaja Ljudmila Alekszejevna, a szentpétervári egyetem rektora nyitotta meg: meleg szavakkal méltatta Domokos professzor munkásságát, külön kiemelve 1965-1970 közötti éveket, amikor a szentpétervári egyetemen magyar lektorként tanította a finnugor tanszék hallgatóit. Ezt követően Maruszenko Mihail Alekszandrovics dékánhelyettes ismertette a bölcsészettudományi kar tanácsának döntését, amelynek értelmében javasolták az egyetemi tanácsnak, hogy Domokos professzort fogadják az egyetem díszdoktorává.
Válaszbeszédében a magyar professzor köszönetet mondott a megtiszteltetésért, beszédében külön hangsúlyozta a szentpétervári egyetem finnugor tanszékének 81 éves tevékenységét,  majd a hagyományoknak megfelelően, a "gaudeamus igitur" dallamára Domokos professzorra öltötték a díszdoktort megillető palástot és süveget. A köszöntésére összegyűlt mintegy hetven fős  hallgatóság között az egyetem, valamint a Herzen főiskola professzorai, aspiránsai és hallgatói mellett ott voltak az Orosz Tudományos Akadémia nyelvészeti kutatásokkal foglalkozó uralisztikai szekciójának tudományos munkatársai, valamint a sajtó képviselői (érkeztek vendégek Udmurtiából is). Magyar részről Rátkai Ferenc pétervári főkonzul és Horváth Iván, a moszkvai Magyar Kulturális Központ igazgatóhelyettese volt jelen.
Domokos Péter a nemzetközi finnugrisztika elismert művelője: több mint 30 önálló kötete, összeállítása, mintegy 350 cikke, tanulmánya jelent meg. 1960 óta résztvevő és eladó az 5 évente megrendezett Nemzetközi Finnugor Kongresszusokon. Számos hazai és nemzetközi tudományos társaság, bizottság tagja, tisztségviselője. 1989-ben közreműködött a Finnugor Írók Nemzetközi Társasága megalapításában, amelynek éveken át alelnöke, majd elnöke is volt.  Sokat tett a magyar lektorok ügyéért, létrehozta az MTA Uralisztika Komplex Bizottságát.
Számos magas elismerésben részesült mind idehaza, mind a finnugor köztársaságokban és régiókban: a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (1996), az észt elnök Pro terra Mariana Érdemrendje (1999), a finn elnök által adományozott Fehér Rózsa Érdemrend lovagja (2002), a Komi Állami Egyetem kitüntetése (2005), a legmagasabb állami kitüntetésben részesült a Hanti-Manysi Autonóm Körzet kormányzójától és a Mari Köztársaság elnökétől (2006).
  Oktatási tevékenysége is kimagasló:  az ELTE-n kívül éveken át oktatott a JATE-n, az Egri Tanárképző Főiskolán, előadásokat tartott a bécsi, a göttingeni, a hamburgi, a müncheni, a groningeni, az uppsalai, a stockholni, a tallinni, a tartui, a strassburgi, a moszkvai, a szentpétervári, a szaranszki, a joskar-olai, az izsevszki, a sziktivkari, a kolozsvári, a helsinki, a turkui, a jyvaskylai, az oului egyetemeken. Negyvenhat esztendős pedagógiai tevékenység után, Domokos Péter professzor 2006. január 15-én, 70. születésnapján nyugdíjba vonult, de továbbra is részt vesz a doktori képzésben, a finugrisztika nemzetközi rendezvényein. Most, díszdoktori avatása után mindjárt a karéliai fővárosba, Petrozavodszkba indul, hogy részt vegyen a Finnugor írók IX.  Nemzetközi Kongresszusán.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok