2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István jelenlétében megnyílt az esseni fényfesztivál

2006. október 30.
Kilencvenötezer apró, piros-fehér-zöld színű, különböző motívumokat alkotó lámpa gyulladt ki vasárnap késő délután a németországi Essen központjában, amikor Hiller István oktatási és kulturális miniszter jelenlétében a Ruhr-vidéki városban megnyílt az idei fényfesztivál.
Az 57. Esseni Fényhetek (Essener Lichtwochen) díszvendége ugyanis ebben az évben Magyarország, amely Olaszországtól vette át a stafétabotot. Az "Európa Essenben" mottó jegyében 2000 óta minden évben más és más ország mutatkozik be a fesztiválon, amely az elmúlt esztendőkben a kontinens egyik legnagyobb és legjelentősebb kulturális rendezvényévé vált. Magyarországot megelőzően Hollandia, Nagy-Britannia, Finnország, Lengyelország és Olaszország volt a fő vendég.

Magyarország épp abban az évben kapott meghívást a díszvendégi szerepvállalásra, amikor Németországban tavasz óta nagy sikerrel zajlik a magyar kulturális évad. Ennek szerves részét jelentik az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójával kapcsolatos megemlékezések.

Az ország meghívásának és egyben az esseni magyar jelenlétnek különös jelentőséget ad az a tény, hogy a német város Péccsel - és Isztambullal - együtt nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet, ily módon a három város 2010-ben együtt lesz a kontinens "kulturális fővárosa".

Ennek jegyében a fesztivál megnyitása előtt a magyar miniszter - akinek kíséretében volt Tasnádi Péter, Pécs polgármestere is - tárgyalásokat folytatott Észak-Rajna-Vesztfália tartomány és a város vezetőivel, köztük Wolfgang Reiniger esseni főpolgármesterrel a lehetséges együttműködésről a kultúra legkülönbözőbb területein.

Az esseni városházán elhangzott ünnepi beszédében Hiller István hangsúlyozta: az idei fényfesztivál Magyarország számára szimbolikus jelentőségű az 1956-os forradalom 50. évfordulójával kapcsolatban is, hisz - mint rámutatott - 1956 "reményteljes fénysugarat" jelentett az ország XX. századi történelmében. A miniszter, aki emlékező bejegyzést írt a kohászati iparáról ismert város "acélkönyvébe", kiemelte a Magyarország és Észak-Rajna-Vesztfália tartomány, továbbá Essen és Pécs közötti hosszú távú együttműködés fontosságát. Utalt arra, hogy ezért is állnak a dél-magyarországi város kulturális és művészeti programjai a január közepéig tartó fesztiválon való magyar részvétel középpontjában.

Kijelentette: nagy megtiszteltetés Magyarország számára, hogy a kultúrán keresztül kerülhet még közelebb a német néphez, illetve Németországhoz. Utalt arra, hogy a fesztivál páratlan lehetőséget nyújt Magyarország bemutatkozására az irodalomtól kezdve az ország zenei életén keresztül egészen az idegenforgalomig, illetve a gasztronómiáig.
Ebből a szempontból kiemelte annak jelentőségét, hogy az idei fesztiválra is több mint 4 millió német, illetve külföldi vendéget várnak.

Ezt követően a tartomány, illetve Essen vezetőinek, illetve a magyar miniszternek a jelenlétében a város Willy Brandt egykori kancellár nevét viselő főterén működésbe léptek a fényberendezések, és hivatalosan is megnyílt az 57. Esseni Fényfesztivál. Ennek keretében az esseni főteret nyolc napon keresztül magyar művészek világítják meg a magyar történelem, képzőművészet és kultúra történetéből kölcsönzött, különböző méretű fénykreációs motívumokkal. A megnyitót a pécsi Bartók Kórus előadása előzte meg.

Esseni tartózkodását a magyar kulturális miniszter felhasználta arra is, hogy megbeszélést folytasson Stefan Soltesszal, az esseni operaház magyar származású intendánsával. Ennek kapcsán Hiller a magyar sajtó képviselőit arról tájékoztatta: az esseni főigazgatót - akárcsak egy nappal korábban Gérard Mortier-t, a párizsi operaház igazgatóját - felkérte arra, hogy közreműködjön a Magyar Állami Operaház szervezeti és művészeti megújulásában. Az MTI információi szerint mindketten támogatásukról biztosították a miniszternek azt a tervét, hogy a zenei világ legtekintélyesebb szakembereiből álló, nemzetközi grémiumot hozzon létre az operaház jövőjével kapcsolatos problémák megoldásának segítésére.

MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok