2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Jövő novemberben átadhatják a berlini Collegium Hungaricum új épületét

2006. december 8.
A jövő év novemberében, a németországi magyar kulturális évad befejezésekor átadhatják rendeltetésének a berlini Collegium Hungaricum (CH) újjáépített négyszintes székházát a német belváros szívében lévő Dorotheenstrassén.
Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára erről pénteken, azt követően beszélt az MTI-nek, hogy Berlinben megtekintette az építkezést és egyeztetést folytatott az ottani magyar kulturális intézet vezetőjével.
A szakállamtitkár beszámolója szerint már befedték az épület mélygarázsát és a raktárrészeket. Várhatóan május elején kerül sor a bokrétaavató ünnepségre, amely egyben a kulturális évad jelentős eseménye lesz Németországban - tette hozzá.
Elmondta, hogy a 2.200 négyzetméteres épület alsó részében kávézó, étterem és fogadótér kap majd helyet. Az első szinten kiállítóterem, a második szinten filmvetítések, konferenciák, előadások számára alkalmas tér jön létre, a harmadik szinten könyvtár, a negyedik szinten irodák, a tetőtérben pedig vendéglakások lesznek.
Az épület belső képzőművészeti kialakítására hamarosan pályázatot ír ki a tárca - tette hozzá.
A berlini CH új épületének alapkövét márciusban rakták le, a németországi magyar kulturális évad nyitásakor.
A kulturális intézetet nyolcvan évvel ezelőtt alapították, az épület a II. világháborúban bombatalálat következtében elpusztult, és Kelet-Berlinben, mind a mai napig ideiglenesnek tekintett helyiségekben működik. Az új épület a lebombázott helyén épül fel, az újjáépítésről, folytonosan módosított dátumokkal, 1999 óta szó van.
Schneider Márta ismertetése szerint három épület áll majd a Dorotheenstrassén elhelyezkedő telken, közülük egyik szolgálja a CH céljait, a fennmaradó két épületet pedig a befektető bérbe adja, a beruházásra fordított összeg meghatározott időn belül megtérül.(Hasonló konstrukcióban épült fel 2001-re a berlini magyar nagykövetség új épülete.)
Az intézmény befektetői tőkéből készül el, az épület megtervezésére és a befektető kiválasztására a szaktárca közbeszerzési eljárás keretében pályázatot hirdetett meg. A Collegium Hungaricum új épületét egy német cég építi.
A berlini CH olyan intézmény lesz, ahol a kultúraközvetítés, a rendezvények szervezése és lebonyolítása, ösztöndíjas kutatók, tudósok fogadása, kutatói, tudományos tevékenység egyszerre valósulhat meg.
(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok