2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Közös jegyzéket írt alá Észak-Rajna-Vesztfália és Magyarország

2006. október 4.
Budapesten tartotta 7. ülését az Észak-Rajna-Vesztfáliai - Magyar Gazdasági Vegyes Bizottság, amely többek között tárgyalta az oktatás és kultúra területén folyó együttműködés elmélyítésének lehetőségeit is.
Christa Thoben, Észak-Rajna-Vesztfália gazdasági és energiaügyi minisztere, valamint dr. Garamhegyi Ábel magyar gazdasági és közlekedési államtitkár elnökletével 2006. október 3-án Budapesten tartotta 7. ülését az Észak-Rajna-Vesztfáliai - Magyar Gazdasági Vegyes Bizottság. Az elfogadott Jegyzőkönyv kiemelten foglalkozik az oktatási és kulturális együttműködés lehetőségeivel is.

Az oktatási kérdések között a felsőoktatás területén a felek kihangsúlyozták a két ország egyetemei és főiskolái között már meglévő, sokoldalú kapcsolatok fontosságát . A közoktatás területén a magyar fél hangsúlyozza annak fontosságát, hogy az 1999-ben megkezdett kölcsönös tanár- és információcsere, valamint a vendégtanár program folytatódjon.

A kultúra területén három pontot érintett a nyilatkozat. Egyrészt szóba került a 2006/2007-ben a megrendezésre kerülő "Ungarischer Akzent" - Németországi Magyar Kulturális Évad, amelynek egyik súlypontja 2007-ben Észak-Rajna-Vesztfáliában lesz, és amely a meglévő intézményes kulturális együttműködésre alapozva számos új kapcsolatot is eredményezhet. Másrészt a Felek megerősítették, hogy a 2006 októberi Esseni Lichtwochen Fesztivál díszvendége Magyarország, a rendezvény védnökei Jürgen Rüttgers miniszterelnök és Hiller István oktatási és kulturális miniszter lesz. Végül kitértek Essen és Pécs együttműködésének fontosságára, mivel 2010-ben mindkét város Európa Kulturális Fővárosa lesz, így a városok szoros kapcsolata érdekében már 2007-re Essen és a Ruhr vidék, valamint Pécs és a dél-dunántúli régió együttesen megvalósítandó kulturális rendezvényeket tervez.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok