2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A külföldi magyar kulturális intézetek programjai az '56-os forradalom évfordulóján

2006. október 11.
Összesen csaknem száz rendezvénnyel hívják fel a figyelmet az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára a külföldi magyar kulturális intézetek, amelyek mindegyikében bemutatják az 1956 - A szabadság reménye című tablókiállítást.
Az események között számos kiállítás, emlékkoncert, nemzetközi konferencia és tudományos szeminárium szerepel, néhány intézet tanulmánykötet kiadásával készül az évfordulóra. A programok a legtöbb helyszínen szeptembertől decemberig tartanak.

Az események megvalósulásához a pénzügyi alapot a Miniszterelnöki Hivatal által nyújtott 65 millió forintos központi támogatás és az önerő jelenti. A rendezvényeket számos esetben a nagykövetségekkel együttműködve, helyi civil vagy állami szervezetek bevonásával rendezik meg.

Bécsben november 25-én emlékkoncertet adnak a Pannon Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.

Berlinben szeptember 28-án nemzetközi kiállítás nyílt "Revolúció. Művészeti reflexiók a média (történelmi) szerepére" címmel a Collegium Hungaricumban, majd nemzetközi konferenciát rendeztek.

Brüsszelben október 14-én szabadtéri koncerteket tartanak (fellép a Mandel Kvartett, a Hot Jazz Band), majd december 1-jén lesz Fekete Gyula: "Te Deum ,56 Budapest" című művének ősbemutatója és Mozart Requiemjének előadása. Bukarest és Szófia közös rendezvényeként november 15-től a romániai intézetben nemzetközi tudományos konferenciát tartanak "1956 és a dél-kelet európai demokratizálási kísérletek" címmel, Delhiben pedig november 2-tól magyar-indiai történészkonferenciát rendeznek.

Helsinkiben október 20-án performansz-bemutató lesz egy korabeli szovjet tankkal, míg az intézet kiállítótermében '56 címmel installáció látható majd, amely egy 1956-os budapesti utcaképet jelenít meg.

Londonban szeptember 20-án tartották a "The Voice of Freedom" - "A szabadság hangja" elnevezésű 56-os őszi programok megnyitóját. A Barbican központban egy hónapon keresztül a Magyar Nemzeti Múzeum fotográfiai gyűjteményéből származó felvételek láthatók, míg a londoni Zsidó Kulturális Központban október 26-án az egész nap Magyarországról szól.

Moszkvában október 19-én rendezik meg "A kilátástalanság forradalma volt" című kiállítást, amely a moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ Levéltári Intézete rendezésében Budapesten és az orosz fővárosban egy időben nyílik meg. November 10-én "'56 emléke az orosz közgondolkodásban" címmel értelmiségi kerekasztal-beszélgetést tartanak, amelynek első részét október 19-én Budapesten rendezik meg.

New York a helyszíne szeptemberben-októberben a Times Square-projektnek, amelynek keretében '56-os archív óriásplakátok láthatók az 50. utca és a Broadway sarkán. A plakátokra hivatkozva Michael Bloomberg polgármester kiadott egy proklamációt, amelyben 2006. október 23-át a Magyar Forradalom Napjává nyilvánította.

Párizsban október 23-án ünnepi műsor lesz a Saint-Sulpice templomban. A templomi orgonahangversenyen Varnus Xavér orgonista és a Bolyki Brothers lép fel. Pozsonyban ugyanezen a napon szintén ünnepi hangversenyt tartanak. A koncert különlegessége abban rejlik, hogy egy szlovák zongoraművész, Marián Lapsansky együtt játszik egy neves magyar művésszel, Szokolay Balázzsal.

Prágában október 16-án történészek tartanak előadást.

Rómában november 7-én megemlékezést tartanak, amelynek fővendége a tervek szerint Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke és Franco Marini, az Olasz Köztársaság Szenátusának elnöke lesz.

Stuttgartban október 12-én tudományos konferencia lesz.

Tallinnban október 22-én és 23-án lesz Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára című operájának ünnepi előadása Meláth Andrea és Kovács István operaénekes, valamint Selmeczi György karmester-rendező közreműködésével.

Krakkóban, Katowicében és Varsóban október 17-én, 20-án, illetve 21-én tartják az "Ezeregyév" című, a magyar történelmet feldolgozó tánc-show-t, az ExperiDance Tánctársulat előadásában.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok