2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A kulturális sokszínűséget ünneplik Brüsszelben

2006. december 19.
December 19-én Brüsszelben találkoznak az EU tagállamok kultúráért felelős miniszterei, hogy megünnepeljék az UNESCO Kulturális kifejezések sokszínűségének védelméről és előmozdításáról szóló egyezmény ratifikációs okmányainak letétbe helyezésétét. Az eseményen hazánkat Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár képviseli.
2006. december 18-án az Európai Közösség hivatalosan ratifikálta az UNESCO Kulturális kifejezések sokszínűségének védelméről és előmozdításáról szóló egyezményét, 19-én pedig Brüsszelben (Belgium) találkoznak az EU tagállamok kultúráért felelős miniszterei, hogy megünnepeljék a jelentős egyezmény ratifikálását. Az eseményt Ján Figel, az oktatásért, kultúráért és a többnyelvűségért felelős biztos, valamint Tanja Saarela finn kulturális miniszter asszony nyitja meg. A nap folyamán kerekasztal-beszélgetést szerveznek a kulturális miniszterek és a kultúra jeles képviselőinek közreműködésével (a beszélgetést Bernd Neumann német kulturális miniszter nyitja meg), majd az ünnepséget José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének beszéde zárja. Az eseményen Magyarországot Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára képviseli.

A kulturális sokszínűség az UNESCO 60 évvel ezelőtti megalapítása óta a szervezet egyik legfőbb témája. A Kulturális sokszínűségről szóló egyetemes nyilatkozat 2001-es elfogadása után 2005 októberében született meg a Kulturális kifejezések sokszínűségének védelméről és előmozdításáról szóló egyezmény, mely akkor lép életbe, ha legalább 30 tagállam ratifikálja azt. Az Egyezmény születését megelőző tárgyalásokon az Európai Unió egységesen, tagállamai képviseletében lépett fel. A ratifikálásokat az Európai Közösség együttesen, a tagállamok egyenként végzik el. Magyarország várhatóan 2007 első negyedévében tudja majd ratifikálni az egyezményt.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok