2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar Ősz Kínában címmel kulturális programsorozatot rendeznek jövőre Kínában

2006. november 24.
Jövőre rendezik meg a Magyar Ősz Kínában című kulturális programsorozatot, amelynek elsődleges célja a magyar zeneművészet, irodalom és felsőoktatás bemutatása a távol-keleti országban - mondta el az MTI-nek pénteken a hongkongi látogatáson lévő Hiller István oktatási miniszter.
A Pekingben, Hongkongban és Sanghajban 2007 szeptember közepétől november elejéig megrendezésre kerülő hathetes rendezvénysorozatot döntő többségében a magyar kulturális költségvetésből finanszírozzák, de kínai és magyar szponzorok, illetve a kínai rendezvények szervezői is ígéretet tettek a támogatásra - mondta a miniszter.

A sanghaji helyi médiumok vezetőivel folyatott megbeszéléseken a magyar kultúra iránti kiemelt figyelem is megmutatkozott - Kertész Imre Nobel-díjas író két műve, a Sorstalanság és a Kaddis fordítója is jelen volt. A könyveket kínaira fordító Sun Csin-pej (Shun Jinpei) a művek egy-egy, az írónak dedikált példányait adták át, amelyeket Hiller Istvánnal személyesen küldenek haza Kertész Imrének.

A kínai-magyar kulturális kapcsolatok erősítésére az egyik legnagyszerűbb alkalom a jövőre kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Sanghaji Művészeti Fesztivál, amelynek igazgatója Cseng Seng-laj (Chen Shenglai) bejelentette, hogy a következő fesztiválon a díszvendég Magyarország lesz, ami a seregszemlén belül egy magyar hét megrendezését is jelenti - tájékoztatott telefonon a magyar miniszter. Ezt a megtisztelő címet legutóbb Mexikó kapta meg. A fesztivál látogatottsága évről-évre növekszik, legutóbb már meghaladta a másfél milliós számot.

Kodály Zoltán 125. születésnapja alkalmából a Nemzetközi Kodály évhez kötődően is rendeznek Sanghajban magyar hetet.

Megállapodás született a sanghaji konzervatórium és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémia között egyebek mellett közös előadóművészi koncert rendezésére, amelyet jövőre Sanghajban adnak elő. Kortárs magyar zenét, mások mellett Kurtág és Ligeti műveit is bemutatják.

Felsőoktatási megállapodást írt alá az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Hongkongi Baptista Egyetem kutatók és oktatók cseréjéről, valamint hallgatók közös doktori programjáról állapodtak meg - mondta az MTI-nek Hudecz Ferenc az ELTE rektora, aki szintén a Kínában tartózkodó delegáció tagja.

A megállapodás keretében már jövő nyáron körülbelül harminc kínai diák érkezhet Magyarországra és kezdetben mintegy tíz magyar hallgató utazhat egy vagy két szemeszterre Hongkongba. A képzésre nyelvészet, nemzetközi jog, természettudományi területről pedig kémia és biológia szakos hallgatókat várnak. A kínai nyelv ismerete nem szükséges, mert a hongkongi tradíciót követve a képzés angol nyelven zajlik - tette hozzá. A Hiller István miniszter vezette magyar delegáció magyar idő szerint szombat éjjel érkezik haza Kínából.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok