2024. április 16.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megkezdi tevékenységét a sepsiszentgyörgyi Kulturális Koordinációs Központ

2006. november 28.
Hosszú várakozási idő után végre megkezdheti tevékenységét szerdán Sepsiszentgyörgyön a Bukaresti Magyar Kulturális Központ Fiókintézete. Bogyay Katalin, a Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára indítja útjára ünnepélyesen az intézményt.
A központ létrehozásának ötlete még Medgyessy Péter volt miniszterelnök egyik erdélyi látogatásán merült fel, az ötletgazda Demeter János, a Kovászna Megyei Tanács elnöke volt. Két évvel ezelőtt Vass Lajos akkori államtitkár hivatalosan már megnyitotta a sepsiszentgyörgyi intézményt. Más kérdés, hogy a román parlament a kétoldalú egyezményt sokáig nem ratifikálta, és az intézmény nem kezdhette el működését - mondta ezzel kapcsolatban az MTI-nek Hadnagy Miklós, a Kulturális Koordinációs Központ igazgatója, aki már április óta Sepsiszentgyörgyön készíti elő az intézmény tényleges munkájának megkezdését.
"Magyar részről tehát ez már nem megnyitó lesz, hiszen az jogilag már megtörtént akkor. Szerdán tulajdonképpen a központ programsorozatának ünnepélyes elindítására kerül sor" - mondta az igazgató. Emlékeztetett, Magyarországon minisztériumi felhatalmazással írták alá az egyezményt, így azt a magyar Országgyűlésnek nem kell ratifikálnia. Romániában viszont ez a fajta megállapodás parlamenti jóváhagyáshoz kötött, a ratifikálás pedig csak az idén májusban lépett érvénybe.
Bár a sepsiszentgyörgyi intézmény hivatalosan a bukaresti Magyar Kulturális Intézet "fiókja", valójában tevékenységének jellege jelentősen különbözik a román fővárosban működőétől, s emiatt nagy önállósága van. Míg a bukaresti intézet román közegben igyekszik megismertetni a magyar kultúrát, addig a sepsiszentgyörgyi központ eleve magyar többségű környezetben végzi dolgát.
Hadnagy Miklós úgy fogalmaz: az általa vezetett intézmény sajátos feladata a "kulturális koordináció". Vagyis magyar-magyar viszonylatban, Kárpát-medencei szinten fogja összehangolni a különböző határon túli régiókról és a Magyarországról szóló ismeretek terjesztését.
Hadnagy Miklós ennek tükrében vázolta fel az MTI-nek elképzeléseit. Szeretne például úgynevezett regionális napokat szervezni. Ez azt jelenti, hogy bemutatnák az egyes határon túli régiók kultúráját, mindennapjait, társadalmi és gazdasági helyzetét. Az intézmény Magyarország vonatkozásában is túllépne a kulturális rendezvényeken. Szakpolitikai előadás-sorozatot szervezne "Történetek Magyarországról" címmel, mégpedig történészek, közgazdászok bevonásával. "Magyar elsők" lenne a címe annak a sorozatnak, amelynek keretében saját szakmájukban élen járó személyiségekkel találkozhatna a helyi közönség. A sepsiszentgyörgyi intézet az erdélyi magyar kultúra külföldi "kiközvetítésével" is foglalkozna. (MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok