2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megnyílt a Konfuciusz Intézet Budapesten

2006. december 7.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter csütörtökön megnyitotta a Konfuciusz Intézetet Budapesten.
"Rendkívüli esemény, hogy Magyarországon, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, az ország első egyetemén is megnyílhatott a Konfuciusz Intézet" - mondta Hiller István, aki ősszel, Kínában tett látogatásán személyesen is meggyőződött arról, milyen fontosnak tartják ott a kapcsolatteremtést és kapcsolattartást Magyarországgal.

Kiemelte: fontos, hogy az ázsiai országban Magyarország a kultúrájával, tudományával és oktatási, elsősorban felsőoktatási rendszerével legyen jelen, hisz "mi ebben a vagyunk a legjobbak".

Hiller István a megnyitón közölte, hogy 2007-ben a minisztérium új attaséi rendszert indít el. Az attasék személyesen és helyben foglalkozhatnak Magyarország kultúrájával és oktatásügyével azokban az országokban, ahol nem működik magyar kulturális intézet.

Sanghajban a jövő év második felétől egy, kimondottan a magyar kultúra és a magyar felsőoktatásügy ápolásával megbízott szakattasé dolgozik majd. Magyar ősz Kínában címmel 2007 őszén több héten át tartó kulturális és felsőoktatási rendezvénysorozatot szerveznek az ország több városában.

Az ELTE Konfuciusz Intézet (EKI) az Eötvös Loránd Tudományegyetem és Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem együttműködésével jött létre. Az intézmény igazgatója Hamar Imre, az ELTE Bölcsészettudományi Intézetének rektora.

A megnyitón Zhu Zushou, Kína magyarországi nagykövete is üdvözölte az intézet megalapítását, amely - mint mondta - lehetőséget nyújt a magyar diákoknak, hogy megismerjék a kínai nyelvet és kultúrát, és hidat képez a két ország között. Beszédében méltatta Konfuciuszt, akit a kínai történelem nagy tanítójának nevezett.

Hao Ping, a Pekingi Idegennyelvű Egyetem rektora az eseményen Magyarország és Kína nagy múltú kapcsolatait emelte ki.

A megnyitó után Hiller István és Zhu Zushou leleplezte az intézet tábláját.

A miniszter novemberi, Kínában tett látogatása során tárgyalt az EKI megnyitásáról. A két fél abban is megegyezett, hogy az intézet indulását a kínai állam százezer dollárral, a magyar tárca pedig ötmillió forinttal támogatja.

A Konfuciusz Intézetek hálózatát a Kínai Népköztársaság a befogadó országokkal közösen hozta létre. A nonprofit intézmények célja a kínai nyelv és kultúra népszerűsítése és terjesztése a világban, a kínai nyelvoktatás támogatása és a kulturális kapcsolatok fejlesztése.

Az első hivatalos Konfuciusz Intézetet 2004. november 21-én avatták fel Szöulban. A hálózat központja Pekingben van, felettes szerve a kínai oktatási minisztérium alá tartozó Országos Kínai Nyelvoktatási Tanács.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok