2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ötvenhatos plakátok a Times Square-en

2006. október 17.
Világsztárokat és világmárkákat szorított ki a Times Square-ről az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulója - olvasható a New York-i Magyar Kulturális Intézet keddi közleményében.
A Broadway és az 50. utca sarkán két óriásplakát hirdeti a XX. századi magyar történelem legviharosabb napjait, vagyis naponta mintegy hetvenezer amerikai láthatja őket a kasszasikerre ácsingózó mozifilmek megszokott helyén.

A New York-i Magyar Kulturális Intézetnek kettős célja volt az évforduló köré szervezett akciókkal: a figyelemfelkeltésen túl az ország tengerentúli imázsát szeretné gazdagítani.

A törekvés abból a szempontból is sikeresnek bizonyult, hogy az amerikai közvéleményt leginkább befolyásoló orgánumok a New York Timestól a Reutersen át az Internatinal Herald Tribune-ig folyamatosan beszámolnak az évfordulós plakátkampányról.

A kulturális intézet hosszas ártárgyalásokat folytatott amerikai és magyar partnerekkel, míg az ötvenhatos forradalom betörhetett a Times Square-re.

Az anyagi támogatás jelentős része Magyarországról érkezett: a kulturális tárca állta a költségek oroszlánrészét, s a Főváros is hozzájárult a plakát kihelyezéséhez. A Nagy Alma kereskedelmi felületeinek értékesítésével foglalkozó Van Wagner cég végül 35 százalékot engedett a felület árából, így támogatva az intézet újszerű elképzelését a történelmi évforduló tömegreklámozásáról.

Orsós László Jakab, az intézet igazgatója elmondta: az egyik plakát szlogenje, "Our revolution was not a movie" (A forradalmunk nem film volt) arra hívja fel az amerikaiak figyelmét, hogy nem filmes reklámról van szó, hanem egy nép történelméről a maga valóságával, intimitásával és sok százezer ember szubjektív történetével.

A másik plakát az intézet által létrehozott informatív honlapra hívja fel a járókelők figyelmét. Az angol nyelvű, www.reimaginefreedom.org című webhelyen tanulmányokhoz, háttérinformációkhoz és korabeli felvételekhez juthatnak hozzá az érdeklődők. Október elején három utazó tudós járta be a keleti part egyetemeit: Charles Gáti, Békés Csaba és Szakolczai Attila történészek az ötvenhatos eseményekről tartott előadást amerikai diákoknak. Fiatal és idősebb generációnak egyaránt szól az a filmfesztivál, amelyen a forradalom óta felnőtt filmrendezők mutatkoznak be három kategóriában október 27-től november 16-ig. Emellett hét filmmel tisztelegnek Jancsó Miklós munkássága előtt, és fiatal magyar rendezők is debütálnak.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok