2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"A szabadság hangja" Londonban

2006. szeptember 19.
Három hónapos rendezvénysorozattal emlékeznek az 1956-os forradalom 50. évfordulójára a brit fővárosban.
November 13-án Károly herceg fővédnökségével a St. James's palotában rendez megemlékezést a Londoni Magyar Kulturális Központ Bogyay Katalin nemzetközi szakállámtitkár vezetésével, aki az új direktor kinevezéséig a londoni intézet igazgatói feladatait is ellátja. Az intézet együtt dolgozik a Barbican központtal, a Londoni Zsidó Kulturális Központtal, a Wigmore Hallal és a Londoni Egyetem Szláv és Kelet-Európai Tudományok Intézetével. Az 56-os őszi rendezvények megnyitójára szeptember 20-án szerda este kerül sor a Leighton House múzeumban.

A megnyitó egyben a Bartók Béla születésének 125. évfordulója előtt tisztelgő Inspired by Bartók fesztivál záróakkordja is, mely idén áprilisban vette kezdetét az angol fővárosban. Az ünnepélyes megnyitón Örkény István: Fohász című novelláját hallhatja a közönség Nádasi Myrtill fordításában, John Castle és John Hudson előadásában, az este második részében pedig Meláth Andrea operaénekes és Alter Katalin zongoraművész koncertjére kerül sor.

Az ünnepélyes megnyitót követően csütörtökön indul az a nemzetközi történész konferencia, amelynek elnöke Péter László professzor és Martyn Rady professzor, akik mindketten a University Collage London munkatársai. A konferencián számos külföldi és hazai professzor vesz részt, többek között Rainer János és Pók Attila Magyarországról, Robin Aizlewood Londonból, Natalia Nowakowska Oxfordból, Robert Hermann Bécsből, Paul Hollander valamint Mark Cornwall pedig az Amerikai Egyesült Államokból utazik az angol fővárosba.

A konferenciát követő hétvégén, szeptember 24-én vasárnap Kabdebó Tamás Írországban élő magyar írónk 1956-ról szóló darabja a Bloodletting (Véradás) angliai bemutatójának ad otthont a Londoni Magyar Kulturális Központ a Covent Garden szívében. Kabdebó 1934-ben született Budapesten, ahol szemtanúja volt a forradalmi eseményeknek, majd 1956 novemberében elhagyta az országot. Pályája során tizenkét regényt és hat novelláskötetet publikált, melyek közül néhány, irodalmi díjakban is részesült.

A Szabadság hangja Szabados György és az Új Dimenzió Műhely legújabb, ugyancsak az 1956-os forradalom témáját feldolgozó, "Elégia 1956" című albumának világ bemutatójával folytatódik október 4-én a Leighton House Múzeumban. A négy, világhírű zenészből álló formáció először 2003-ban mutatkozott be a közönségnek, és azóta számos fesztiválon léptek fel Magyarországon és külföldön egyaránt. 2004-ben debütáltak Londonban a nagysikerű Magyar Magic Fesztiválon, de ezen kívül zenéltek a szombathelyi Bartók Fesztiválon, a Budapesti Őszi Fesztiválon, valamint a Nemzetközi Bartók és Csajkovszkij Opera Fesztiválon Miskolcon.

Október 5-én veszi kezdetét a The voice of Freedom a londoni Barbican központban, ahol filmbemutatók és beszélgetések várják a látogatókat. Az öt napos "magyar fesztivál" kurátorának Bogyay Katalin Vivienne Menkes-Ivryt kérte fel, a filmeket Catherine Portuges amerikai filmkritikus valogatta. A brit főváros egyik legjelentősebb kulturális komplexumának falait egy hónapon keresztül a Magyar Nemzeti Múzeum fotográfiai gyűjteményéből származó felvételek díszítik majd.
A programok Mészáros Márta A temetetlen halott című filmjének bemutatójával kezdődnek október 5-én, melyre a rendező is a brit fővárosba látogat. Mészáros Márta a vetítés után Catherine Portugese beszélgetőpartnere lesz. A filmet a Barbican után Liverpoolban és Oxfordban is bemutatják.
A Barbican moziban A temetetlen halott mellett a közönség számos magyar filmalkotással ismerkedhet meg, köztük olyan klasszikusokkal, mint például Fábry Zoltán Húsz óra, Jancsó Miklós Szegénylegények, Szabó István Apa, valamint Makk Károly Szerelem című filmjei.
A játékfilmeken kívül a Barbican bemutatja Colin Keith Gray és Megan Raney Aarons kanadai rendezők Freedom's Fury című dokumentumfilmjét, mely a sporttörténelem elhíresült meccsét, az 1956-os olimpiai jétékok vizilabda döntőjét örökíti meg, melyen Magyarország Szovjetúnió elől vitte el az arany medált. A film producerei között olyan neveket találunk, mint Quentin Tarantino és a magyar származású Andrew Vajna. A vetítés egyben a film hivatalos Nagy britanniai bemutatója.
A Barbican Cinema október 10-én Bereményi Géza Eldorádó című alkotásával végződik, aki a film után John Cunningham íróval, a Hungarian Cinema: from the Coffee House to Multiplex (Magyar mozi: a kávéháztól a multiplexing) című könyv szerzőjével beszélget majd.

Viktor Sebestyén Twelve Days: Revolution 1956. How the Hungarians tried to topple their Soviet masters (Tizenkét nap: Forradalom 1956, avagy hogyan próbálták a magyarok ledönteni szovjet uraikat) című kötetét október 6-án pénteken Francis Bennett a Titkos királyság című könyv szerzője mutatja be ugyancsak a Barbicanban. Victor Sebestyén 1955-ben született Budapesten, és mindössze egy éves volt, amikor szüleivel együtt elhagyta Magyarországot. Élete mégis gyökeresen összefügg a forradalommal, hiszen családja a szovjet tankok és a megtorlás elől menekülve keresett új hazát. A kötetből a világhírű angol színművész Susanna York olvas fel részleteket, a szerző beszélgetőpartnerei pedig Sir Bryan Cartledge hazánk egykori brit nagykövete, valamint Duncan Shiels író lesznek.
A Barbican következő irodalmi eseményére október 8-án kerül sor. Az est házigazdái egytől egyik magyar származású, Angliában élő írók, mint például George Szirtes, Tibor Fisher, George Gömöry valamint Stephen Vizinczey. Az irodalmi szalonon mindegyik író egy saját maga által választott részletet olvas fel 1956-hoz kapcsolódó írásaiból.

A forradalmi megemlékezés két képzőművészeti eseménnyel folytatódik. Lugossy Mária szobrászművész alkotásait a Londoni Magyar Kulturális Központban, Szalay Lajos grafikáit pedig a Wolverhamptoni Linden House-ban csodálhatja meg a művészetkedvelő közönség.

A The voice of Freedom október közepén a Londoni Zsidó Kulturális Központban folytatodik. A beszélgető esten többek között Sir Bryan Cartledge, Peter Unwin hazánk egykori angol nagykövetei valamint George Gömöri és Robert Littell írók lesznek Melvyn Bragg moderátor vendégei.
Október 26-án az egész nap Magyarországról szól majd a Londoni Zsidó Kulturális Központban. Ekkor mutatják be Szabó István a Napfény íze című filmjét, este pedig Evi Blaikie magyar származású irónő lesz a központ vendége. A Márta lánya... című könyv szerzőjével Bogyay Katalin szakállamtitkár beszélget a színpadon, vendége lesz még Marietta Marcus aki szintén eldugott gyermekként élte át a Holocaustot. A Memoires of Budapest című beszélgető esten Székács Judit író, Tom Keve kabbalista, Norman Lebrecht újságíró, és George Szirtes költő osztják meg gondolataikat a közönséggel. Az est házigazdája David Herman újságíró, producer lesz.
A zsidó kulturális intézet November 6-án egy koncerttel zárja forradalmi programjait Goldmarktól Seiberig címmel. A hangversenyen Péchy Kornélia, Kopiás Gabriella, Alter Katalin adnak elő néhány művet magyar zsidó zeneszerzők repertoárjából.

A Londoni Zsidó Kulturális Intézet gálaestje után sem érnek még véget az '56-os események a brit fővárosban. November 29-én az erdélyi 56-os eseményekre emlékezik a Londoni Magyar Kulturális Központ, bemutatjuk Páskándi Anna Erdély 1956 című filmjét és Páskándi Géza szerepéről, beszélnek szakértők és színészek.

A londoni magyarság közös forradalmi megemlékezésére október 21-én kerül sor a Londoni Magyar Kulturális Központ, valamint a Magyarok Angliai Országos Szövetsége (MAOSZ) szervezésében. Az ünnepség díszvendége Sir Bryan Cartledge, Anglia egykori magyarországi nagykövete lesz.

A The voice of freedom (A szabadság hangja) című beszélgető sorozat 2006 januárjában indult útjára a Londoni Magyar Kulturális Központban, ahova Bogyay Katalin olyan személyiségeket hívott meg, kiknek életére az 1956-os forradalom maradandó hatást gyakorolt. A beszélgetéseket a BBC rögzítette és az interjúkból könyv készül melynek bemutatójára a St. James's palotában kerül sor a könyv résztvevőinek jelenléte mellett.

A Wigmore Hall Kurtág György 80. születésnapja és az 56-os forradalom emléke előtt tiszteleg három nagyszabású koncerttel. Szeptember 20-án a csodás hangú Valdine Anderson szoprán énekesnő lesz hallható Thomas Adés zongoraművész valamint a Keller Quartet kíséretében. A négytagú formáció önálló koncertet is ad a Kurtág fesztivál keretében szeptember 26-án. A harmadik hangversenyen, november 9-én maga a zeneszerző lép fel felesége, Kurtág Márta társaságában. Kurtág Játékok és Hipartita műveit adják elő zongorán Hiromi Kikuchi hegedűkíséretével.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok