2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Szakértői konferencia Finnországban az EU-Oroszország együttműködés „Negyedik Közös Tér” programjáról

2006. szeptember 26.
Az EU soros elnökségét betöltő Finnország kezdeményezésére magasszintű EU-orosz szakértői konferencia zajlott le a 2006. szeptember 18-19-én a finnországi Kaajaniban, a Kalevala „szülőföldjén”. A konferencia iránti nagy szakmai érdeklődést jelzi, hogy az EU-tagországokból és Oroszországokból összesen 132 szakember érkezett (külügy-, oktatási és kulturális minisztériumi magasbeosztású vezetők, követségi tanácsosok, EU hivatali vezetők stb.); a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium képviseletében Kiss Ilona kulturális tanácsos, a moszkvai Magyar Kulturális Központ igazgatója, illetve Pap Éva a helsinki Magyar Kulturális Központ igazgatója volt jelen.
Mint ismeretes, az Európai Unió és az Oroszországi Föderáció 2005. május 10-én elfogadott "Útiterve" értelmében megkezdődött az ún. "Negyedik Közös Tér" létrehozása a tudomány és az oktatás szférájában, amely kulturális komponenst is magába foglal. Ezt követően az első tanácskozásra 2006. április 5-én került sor Moszkvában az osztrák soros elnökség kezdeményezésére A. Szokolov kulturális miniszter és az EU-kulturális tanácsok részvételével, amelynek nyomán több két- és többoldalú konzultáció volt részkérdések megvitatására. A kooperáció gyakorlati megindulásának felgyorsulása azonban a mostani konferencia után várható, amely két szempontból hozott valóban látványos eredményt: (1) az orosz kulturális kormányzat teljes egyértelműséggel fejezte ki együttműködési szándékát, és fejtette ki e téren érvényesítendő, számos részletre kiterjedő stratégiáját; (2) a kultúra és a kulturális kooperáció rangja lényesen felérékelődött az EU-orosz együttműködés rendszerében, s bár az elfogadott dokumentum szerint továbbra is a "Negyedik Közös Tér" kiegészítő komponense, tartalmában jóval nagyobb hatókörre tett szert.
 
A tanácskozáson Tanja Saarela finn kulturális miniszter (betegség miatt távollétében felolvasott) köszöntője után elsőként Alekszandr Szokolov, az Orosz Föderáció kulturális és tömegkommunikációs minisztere tartott előadást, amelynek legfőbb üzenete: a kultúra az orosz államiság alapját jelenti, az orosz gazdasági és társadalmi átalakulás jelenlegi szakaszában kulcsszerepet játszik a teljes orosz modernizációs folyamatban, az ennek előfeltételét képező személyiségfejlesztésben; ugyanakkor kulcsfontosságú tényező a világban való orosz  jelenlét erősítésében, a globális információs folyamatokhoz való csatlakozásban, az egyetemes kultúrághoz való csatlakozásban.
 
Az orosz kormányzat ehhez a megnövekedett szerephez illeszkedő helyet szándékszik biztosítani a szféra finanszírozásának, ugyanakkor megkülönböztetett figyelmet fog szentelni a jogharmonizációnak, a kulturális szférát érintő orosz törvények korrekciójának és kiegészítésének a kulturális integráció tényleges megvalósíthatósága érdekében. Paula Lehtomaaki finn külgazdasági és -fejlesztési miniszterasszony kultúra és a gazdaság, a globális piac és az európai identitás összefüggései szempontjából fejtette ki a finn elnökség álláspontját a fő prioritásnak tekintett EU-orosz együttműködésről. A négy szekcióban zajlott tanácskozás legfőbb konklúziói:
 
  1. A bilaterális és multilaterális együttműködés eddigi, modellértékű példái alapján olyan ajánlás- és javaslati listát kell összeállítani, amely alapján részletes kooperációs akcióterv dolgozható ki - szoros megfelelésben a Partnerségi és Együttműködési Egyezmény 85. cikkelyével.

  2. A meglévő hálózatok és partneri kapcsolatok továbbfejlesztésével és kiegészítésével a kulturális kooperáció az európai identitás és a kulturális sokféleség erősítését kell szolgálja.

  3. A kulturális együttműködési akcióterv megvalósítása az EU releváns külkapcsolati eszközei, a tagállamok és az orosz kormány forrásai, valamint civil és egyéb támogatások révén történik.

  4. Az ajánlások és az akcióterv vázlata egy lehetőleg már 2007-ben létrehozandó Állandó Partnerségi Tanács elé kerülnek.
 
A konferencia végén Kiss Ilona bejelentette, hogy a moszkvai Magyar Kulturális Központ egy rendezvénytermét felajánlja a "Negyedik Közös Tér" jegyében létrejövő projektek és produkciók bemutatására, amelyek keretében az első rendezvényre (EuroFriez vándorkiállítás) már 2006. október 3-án sor kerül. A kiállítás megnyitását Alekszandr Szokolov kulturális miniszter vállalta; ezen az eseményen adja át Székely Árpád nagykövet a miniszternek a "Magyar Köztársaság Középkeresztje a Csillaggal"  kitüntetést.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok