2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Varsói Magyar Kulturális Intézet: filmbemutatók és újabb '56-os kiállítás

2006. október 27.
Folytatódik a Varsói Magyar Kulturális Intézet nagysikerű '56-os programsorozata.
Az intézet saját mozitermét a lényegesen nagyobb Muranów moziéra cserélte fel, ahol az érdeklődők egy-egy most elkészült lengyel, illetve magyar dokumentumfilmet nézhettek meg az alkotók személyes közreműködésével. Grzegorz Lubczyk és Marek Maldys: "13 év - 13 perc" című mozija az '56-os poznani, illetve budapesti események legfiatalabb áldozatairól, Romek Strzalkowskiról és Mansfeld Péterről szól, akikről egymást keresztező utcákat neveztek el Poznanban. Novobáczky Sándor és Tomcsányi Vilmos alkotása: "Lengyel tollal a magyar őszről" címmel a nézők egyértelmű elismerését váltotta ki, amit a vetítés utáni szakmai beszélgetés is alátámasztott.

Míg vasárnap az intézet új - még el nem készült - székháza előtt nyílt meg Pauer Gyula Tüntetőtáblák című kiállítása, addig csütörtökön már az épületen belült került sor az újabb verniszázsra. Igazi unikumnak számít Varga F. János történész fotógyűjteménye, amely színes fényképeken adja vissza 1956 októberének történéseit. A kiállítást Maciej Kozminski, történész professzor, korábbi budapesti lengyel nagykövet nyitotta meg.

Az eseményt ezúttal is nagy média-érdeklődés előzte meg. A Lengyel Távirati Iroda munkatársának Gordon István, a varsói Intézet igazgatója elmondta, hogy ennél jobb helyszínt sehol sem találhattak volna a kiállításnak, mivel az új székház építése éppen abban a fázisában tart, amikor nem okozott gondot a korabeli hangulat biztosítása.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok