2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Viviane Reding a közmédia helyzetéről Budapesten

2006. november 7.
Viviane Reding, az Európai Unió Információs társadalom és média ügyekért felelős biztosa november 3-án a Parlamentben a közmédia helyzetéről és a digitális televíziózásra való átállásról folytatott tárgyalásokat.
2006. november 3-án Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tárgyalást folytatott a Parlamentben Viviane Redinggel, az Európai Unió Információs társadalom és média ügyekért felelős biztosával. A tárgyaláson az Oktatási és Kulturális Minisztérium részéről Hiller István miniszter, Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár és Loboda Zoltán, az EU Kapcsolatok Főosztályának vezetője vettek részt.

A találkozón a tárgyalófelek eszmecserét folytattak a közmédia helyzetéről. Egyetértettek abban, hogy szükség van egy a pártoktól független köztelevízióra. A közmédiumokkal kapcsolatban két kérdést tartottak fontosnak: egyrészt, hogy hogyan lehet kiváló minőségű független kulturális közszolgáltatást biztosítani, másrészt, hogy hogyan lehet megkönnyíteni az átállás a digitális televíziózásra.

Az első kérdéskör esetében a felek egyetértettek, hogy a független köztelevízió hosszú távú működésének megteremtése az egész Közép-európai térség számára kihívás. Ez többek között magában foglalja a pénzügyi függetlenség megteremtését, a politikai-közéleti befolyásolhatatlanságot. Egyetértettek abban, hogy a médiafüggetlenség egyik legfontosabb előfeltétele a független értelmiség és a politikai kultúra megváltozása. Hiller István miniszter hangsúlyozta, hogy a Bizottságnak különösen fontos szerepe van a szakpolitikai véleményformálásban. Kiemelte, hogy nem ragadhatunk le a jelenlegi tradicionális vitáknál, és a digitális televíziózásra való átállás feladata jó alkalmat kínálhat az országnak média viszonyaink tisztázására.

A tárgyalás során Reding asszony méltatta Magyarország erőfeszítését, amit a Határok nélküli televíziózásról szóló irányelv közösségi vitája kapcsán kifejtett, és biztosította tárgyalópartnereit, hogy a Bizottság a rendelkezésére álló eszközeivel segíteni fogja Magyarországot.

Az Európai Unió Információs társadalom és média ügyekért felelős biztosaként Viviane Reding feladata többek között az információs és kommunikációs technológiák (IKT) kutatásán és fejlesztésén keresztül az innováció és a versenyképesség támogatása, az e-kommunikációval kapcsolatos szabályozás illetve az audiovizuális tartalmak szabályozása és támogatása (MEDIA Plus program).
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok