2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

2007 ősze - a magyar könyv ünnepe Moszkvában

2007. december 4.
2007 ősze igazi ünnepe lett a magyar könyvnek Oroszországban. Ezen az őszön a Magyar Kulturális Központ három nagy könyvfesztiválon is részt vett. A III. BibliObraz (KönyvKép) Könyvfesztivál és az I. Krasznojarszki Könyvkultúra Vásár után a 9. non/fiction Nemzetközi Könyvvásár zárta a sort, amelyet november 28. és december 2. között rendeztek meg a Központi Művészházban, Moszkvában.
Az utóbbi öt évben a Magyar Kulturális Központ támogatásával orosz nyelven több mint 60 különböző magyar könyv jelent meg. Ezeknek a könyveknek a sorát a Központ minden egyes könyvvásárra újabb könyvek megjelentetésével bővítette. A BibliObraz Könyvfesztiválra három "Nagy Könyvet" jelentetett meg (A Pál utcai fiúk, Az arany ember és az Egri csillagok). A krasznojarszki könyvvásárra Méray Tibor és Kornai János könyveinek frissen megjelent orosz kiadását vittük (Méray Tibor: 13 nap. Nagy Imre és 1956-os magyar forradalom, Kornai János: A gondolat erejével), a non/fiction könyvvásár újdonsága pedig Varga Domokos könyve volt (orosz címe Szem-Ja, magyarra lefordíthatatlan, ám igen szellemes szójáték). A könyvet a könyvvásár keretében nagy sikerrel mutatta be a fordító, Tatjana Voronkina az MKK-ban.

A Magyar Kulturális Központ csatlakozott a non/fiction könyvvásár által szervezett "Adj egy könyvet a városnak" akcióhoz. Az MKK által felajánlott több mint 60 különféle orosz nyelven megjelentetett magyar könyv most már a Nyekraszov Központi Közkönyvtár állományát gazdagítja. Az adomány átadására jelentős sajtónyilvánosság mellett november 28-án, az ünnepélyes megnyitón került sor. A magyar könyvek átadása egyben az adományozó akció nyitóeseménye is volt.


A non/fiction könyvvásár azt az örömteli élményt nyújtotta, hogy nincs vége a Guttenberg-galaxis-nak. Az ünnepélyes megnyitó után a közönség izgatottan szaladt fel a lépcsőkön - és ez nem költői túlzás-, hogy mielőbb megismerkedjen a különlegesen gazdag könyvkínálattal.

A magyar stand a III. BibliObraz Könyvfesztiválon már bevált, egyedi tervezésű standot használta fel újra, amely önmagában is felkeltette a látogatók figyelmét. A XVII. századi versautomata Kuhlmann-gép, a "Nagy Könyv" kisfilmjei plazmatévén, a "vitézkötés" motívumaira épülő díszítések, Ljubimov 1981-es Nemzeti Színházbeli Koldusoperájának születését bemutató fotóinak, valamint az orosz ábécé betűinek szétszóródása a falakon - mindez izgalmas és otthonos hangulattal marasztalta az érdeklődőket, akik gyakorlatilag egy percre sem hagyták magára a magyar standot.


A magyar stand lehetőséget biztosított az otthonos olvasgatásra. Ezúttal is nagyon népszerűek voltak mesekönyveink, Kányádi Sándortól Mosonyi Alizig, és a három "Nagy Könyv". Meglepően sokan ismerték Lukács György és Hamvas Béla műveit, és természetesen Kertész Imre volt a mai magyar írók közül a legismertebb. Kornai János A gondolat erejével című "rendhagyó önéletrajza" is nagy sikert aratott, hogy csak néhányat említsünk.

Újra és újra meglep minket, hogy Magyarországnak és a magyar kultúrának mennyi híve van Oroszországban. A látogatók egy része már a korábbi Magyarországgal és a magyar kultúrával kapcsolatos pozitív élménye miatt látogatott el a standra, ám sokan a magyar standdal való találkozás hatására kezdtek el érdeklődni irodalmunk és kultúránk iránt. A magyar stand látogatóinak a pontos számát nehéz megítélni, de óvatos becslés alapján is több ezerre tehető. Sokan örömmel vették, hogy Moszkvában működik Magyar Kulturális Központ.

2007 őszének könyvvásárain való részvételünk Oroszországban a magyar könyv és egyben a magyar kultúra ünnepe volt.

(Moszkvai Magyar Kulturális Központ)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok