2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

56-os kiállítás és Sinka István versei bolgárul

2007. február 13.
A bulgáriai Gorna Orjahovicában Az 1956-os magyar forradalom címmel fotókiállítás nyílik kedden este az Ifjúsági Házban - mondta el Arató György, a Szófiai Magyar Kulturális Intézet igazgatója.
A budapesti Hadtörténeti Múzeum utazó tárlata tavaly októberben a bukaresti Magyar Intézetben volt látható - tette hozzá az igazgató.

Arató György arról is beszélt, hogy Veliko Trnovoban, az egykori második bolgár cárság fővárosában február 21-én közösen mutatják be a Szveta Gora című, 488 oldalas irodalmi almanach 2006-os számát.

Irodalmi folyóiratok helyett készítik el a bolgárok az éves irodalmi összefoglalót, s ez a szám azért érdekes, mert 30 oldalon keresztül foglalkozik Marin Georgijev költő, műfordító munkásságával. A bolgár költő a magyar irodalom elkötelezett híve, 2001-ben műfordítói teljesítményét a Pro Cultura Hungarica díjjal ismerték el.

A kegyetlen csillagok alatt címmel irodalmi esten Marin Georgijev fordításában lesznek hallhatók Sinka István (1897-1969) Kossuth-díjas költő, író versei Radomirban, a Szófiától 60 kilométerre, délre fekvő városban február 28-án.

Arató György elmondta, hogy Szófiában az emberek dúskálnak a kulturális programokban, ezért a magyar intézet vidéki városokban is szervez eseményeket, nagy sikerrel.

Az igazgató megemlítette, hogy február 22-én az intézetben Edelényi János filmrendező sajtótájékoztatón ismerteti a Príma Primavera című, az első magyar-bolgár koprodukcióban készülő játékfilm előkészületeit.

A forgatás tavasszal kezdődik Bulgáriában Veszela Kazakova, a legnépszerűbb fiatal bolgár színésznő főszereplésével. A filmben szerepet kap a Magyarországon is jól ismert Dzsoko Roszics, valamint Cserhalmi György és Börcsök Enikő - tette hozzá Arató György.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok