2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Arche Europa

2007. július 6.
Dr. Bernd Neumann német szövetségi kulturális államminiszter, valamint dr. Szili Katalin a magyar Országgyűlés elnöke a berlini Kancellári Hivatalban rendezett sajtótájékoztatón útjára bocsájtotta az "Európa Bárkát" a németországi magyar kulturális évad az "Ungarischer Akzent" keretében.
Csütörtök délelőtt Dr. Bernd Neumann német szövetségi kulturális államminiszter és dr. Szili Katalin, a magyar országgyűlés elnöke a berlini Kancellári Hivatal épületében útjára bocsájtotta az "Európa Bárkát" a magyar kulturális évad az "Ungarischer Akzent" keretében. A program fővédnökei: Dr Horst Köhler és dr. Sólyom László államelnökök.

Az "Európa Bárka - a "Mítosz és zene a Dunán" mottó alatt német és magyar művészeket, zenészeket, írókat és politikusokat hív fedélzetésre, akiket a két ország mintegy 70 fiatalja lát vendégül. A hajó 2007. július 8. és 14. között, Passautól indulva Linz, Melk, Dürnstein, Pozsony és Esztergom megállókkal Budapesten ér célba, ahol a Parlament épületében Mandur László alelnök fogadja a bárka utasait. A budapesti programrész lebonyolítója és támogatója az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

Az egy hetes hajóutat az európai gondolat jegyében szervezte meg az ötletgazda a berlini székhelyű Német Centrum a Mesekultúráért Alapítvány, valamint a Collegium Hungaricum - a berlini magyar kulturális intézet. A projektet a német szövetségi kulturális minisztérium 150.000 Euróval és a Robert Bosch Alapítvány 25.000 Euróval támogatja.


"A Duna, mint európai folyó, a Kelet és Nyugat összenövésének, az újraegyesíttet Európában való együttélésnek a szimbóluma. Amikor ma a Dunán szabadon hajózunk, olyankor azokra az időkre emlekezünk, amikor ez nem volt lehetséges; emlékezünk a megosztott, széttört Európára. Magyarországnak döntő része volt abban, hogy a kontinensünk, és azzal a mi országunk is, újraegyesüljön" - hangsúlyozta Bernd Neumann kultuszminiszter a köszöntőjében.

Szili Katalin üdvözlőbeszédében kiemelte az idei évet a német-magyar kulturális kapcsolatok szempontjából, valamint a hajó fiatal utasainak tolmácsolta a budapesti vendéglátók jókívánságait. "A most útjára indítandó "Arche Europa" nem csak mint kulturális vállalkozás jelentős, de a valódi európai gondolkodásmód megnyilvánulása is egyben. A hajó utasai az egyes nemzetek és városok épített és természeti környezetéből éppúgy ízelítőt kapnak majd, mint az ott élő emberek mentalitásából, történelméből, hétköznapjaiból. Ma már talán önmagunkra is büszkén mondhatjuk számukra, hogy Európa nemzetei nem alá- és fölérendeltségi viszonyokban érthetők meg leginkább, hanem abban az egymásmellettiségben, egymásrautaltságban és azonosságudatban, melyek az Európai Unió valódi fundamentális alapjait képezik."- összegezte a vállakozás jelentőségét az elnökasszony.

Az ünnepségen a sajtó, a szervezők, valamint a hajó leendő utasai jelenlétében fellépett Michaela May színésznő, Carola Reichenbach operaénekesnő és a Berlini Ifjúsági Kórus, az "Ad libitum".

További információk: http://www.maerchenland-ev.de/
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok