2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Bemutatták a velencei biennálé magyar pavilonját

2007. május 9.
Az 52. Velencei Képzőművészeti Biennálé magyar standján felállítandó, Kultúra és szabadidő című videoinstallációt szerdán bemutatták Budapesten.
Andreas Fogarasi alkotása egy háromszáz négyzetméteres, hat vetítőboxot tartalmazó videoinstalláció. A néhány személyes kis vetítőterekben hat budapesti művelődési házat bemutató, pár perces kisfilm fut majd a június 10-én nyíló biennálén.

Andreas Fogarasi, a 30 éves, bécsi születésű, magyar származású építőművész (b), Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára (b2), Petrányi Zsolt nemzeti biztos (b3) és Timár Katalin kurátor az 52. velencei biennále magyar pavilonjának makettjével. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Andreas Fogarasi, a 30 éves, bécsi születésű, magyar származású építőművész (b), Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára (b2), Petrányi Zsolt nemzeti biztos (b3) és Timár Katalin kurátor az 52. velencei biennále magyar pavilonjának makettjével. MTI Fotó: Honéczy Barnabás

Egy különleges alkotó különleges tematikájú projektjének nevezte a nemzeti stand pályázaton kiválasztott műalkotását Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) szakállamtitkára.

Hozzátette: a magyar származású osztrák művész alkotása beleillik a nemzetközi képzőművészeti élet közbeszédjébe.

"Mindenkinek mást mond majd, de ez az egyik érdeme" - mondta a politikus azokról a filmekről, amelyek a művelődési házak épületét és belső tereit minimalista eszközökkel, túlnyomórészt emberek nélkül mutatják. A filmek alatt utcazaj, háttérzaj, olykor zene vagy beszélgetésrészlet hallható, illetve néhány képkockán felirat olvasható. A pavilonban katalógus is az érdeklődők rendelkezésére áll, amelyben a művelődési házak rövid leírása, története olvasható.

Nem mindegy, hogy tekintünk ezekre a kulturális terekre, kulturális emlékeinkre, hogyan szakadnak ki ezek a terek a közéletből és az emlékezetből - összegezte a tárlat mondanivalóját a szakállamtitkár.

A filmek a budai MOM, a mátyásföldi Ikarus, a kőbányai Pataky, a VIII. kerületi Gutenberg, az óbudai, valamint a budafoki Kusza művelődési házat mutatják - ismertette Tímár Katalin, a projekt kurátora.

Elmondta: a válogatás szempontja az volt, hogy a videoinstalláció különböző korokban, illetve építészetileg és társadalmilag is különböző indíttatásból épült kultúrházakat mutasson be.

A "miniatűr mozikban" látható felvételek nem szociológiai dokumentumfilmek, hanem szubjektív eszközökkel a kultúra helyzetének, helyszíneinek, struktúrájának változását idézik.

"Nem az a cél, hogy az embereket furcsa helyzetben pellengérre állítsa, a kultúra fő áramához képest szokatlan tevékenységekben mutassa" - közölte a kurátor azzal kapcsolatban, hogy a felvételeken minimális az emberi jelenlét.

Andreas FogarasiAndreas Fogarasi, 1977-es születésű képzőművész elmondta: a kultúra "perifériára szorult színhelyeiről" van szó, olyan intézményrendszerről, amely sok országban létezik, de Ausztriában például nem.

"A filmek mesélnek arról, hogy milyen helyen, milyen fajta kultúrát élvezünk, alkotunk, látunk" - jegyezte meg, hangsúlyozva a felvételek történelmi vonatkozását, valamint azt, hogy "nagy szimpátiával, de nem nosztalgiával" tekint a művelődési házakra.

A kultúrházakat építészeti szempontból kívánta bemutatni, valamint a terekben rejlő lehetőségekre kívánta felhívni a figyelmet - mondta az alkotó azokra az újságírói kérdésekre, amelyek azt firtatták, vajon mit üzen a többnyire teljesen üres állapotban filmre vett, amúgy manapság is igen népszerű budapesti kultúrházak képe.

Az OKM az idén 48 millió forinttal támogatja a nemzeti stand létrehozását a 52. Velencei Képzőművészeti Biennálén, amely június 10. és november 21. között kap helyet a velencei Giardini di Castello területén.


MTI
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok