2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Egyéves a sepsiszentgyörgyi magyar kulturális koordinációs iroda

2007. november 28.
Több mint száz rendezvény - kiállítás, koncert, előadás - jelzi a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központjának egy éves tevékenységét - mondta szerdán az MTI-nek Hadnagy Miklós, a Sepsiszentgyörgyön működő intézmény igazgatója, aki újabb látványos fotókiállítással szeretné hangulatossá tenni ezt a "születésnapot".
A rendezvényeket az érdeklődők Erdély több mint tizenhét településén láthatták Kolozsvártól, Brassóig, Gyergyószentmiklóstól, Nagyszebenig.

Hadnagy Miklós felidézte: a központ a magyarországi és a kárpát-medencei magyar kulturális párbeszéd felerősítésének, a kulturális kapcsolatok élénkítésének a jegyében kezdte meg munkáját a székelyföldi városban tavaly november 29-én.

Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára akkori megnyitó beszédében elmondta: azért is kellett éppen Sepsiszentgyörgyön létrehozni egy ilyen kulturális intézményt, mert Erdélyben vannak olyan művészek, akikről nem tudnak eleget Magyarországon, és sok olyan magyarországi művész van, akit nem ismernek még Székelyföldön.

"Elsődleges feladatunknak tekintjük a Kárpát-medencében élő magyarság kultúrájának bemutatását, a magyar-magyar kapcsolatok építését, erősítését" - mondta az igazgató. Visszatekintve az elmúlt esztendőre, emlékeztetett, hogy a rendezvények jelentős részét a kiállítások alkották.

Ezek közül méltán nevezhető a legsikeresebbnek a (M)érték - Világhírű Magyar Fotográfusok (Brassai, Robert Capa, André Kertész, Moholy-Nagy és Munkácsi Márton) fotóiból szervezett tárlat, amelyre az ország egész területéről érkeztek látogatók Sepsiszentgyörgyre. A kiállítás plakátjai és molinói öt erdélyi városban hívták fel az érdeklődők figyelmét a rendezvényre, amelyről 18 újságcikk jelent meg - mondta büszkén az igazgató.


Ugyancsak nagy számú közönséget vonzott a Budapest, a művészek városa, valamint a Fiatalok plakátjai címet viselő tárlat, akárcsak Kubinyi Anna és Gyulai Líviusz kiállítása.

A Nagyszebenben, Európa Kulturális Fővárosában szervezett Ars Hungarica rendezvénysorozat keretén belül nagy érdeklődés övezte Paraszkay György zsidó temetőkben készített fotóiból álló kiállítását, amely Eltűnő kövek címmel volt megtekinthető a Nagyszebeni Zsinagógában. A kiállítás megnyitóján fellépett Sebestyén Márta.

A (M)értékhez hasonló nagyságrendű rendezvény volt a Magyar Távirati Iroda 50 év képeit bemutató sajtófotó kiállítása, amelyet Vince Mátyás, az MTI elnöke nyitott meg november 7-én a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtárában. "A 2007-re meghirdetett Fotó Évét a központ egy éves születésnapjára időzített kiállítással szeretnénk zárni" - mondta Hadnagy Miklós, emlékeztetve arra is, hogy a december 18-i Kisebbségek Napja túl közel van a karácsonyi ünnepekhez. Ezért a Henning János és Rosario Ali fotóiból összeállított, Cigányok Erdélyben, romák Nyugat-Európában című kiállítással kívánják emelni az ünnep fényét.

A közel 20 zenei esemény közül kiemelkednek a Sebestyén Márta, a pécsi Szélkiáltó, Szalóki Ági, Orza Katalin és a Hobo Blues Band koncertturnéi. Sebestyén Márta öt helyszínes turnéján csaknem háromezren élvezhették az istenes és világi énekeket.

(MTI-Panoráma, Garzó Ferenc, Bukarest)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok