2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Elismerés a legjobb Erasmus koordinátoroknak

2007. december 13.
Az Erasmus program magyarországi működésének 10. évfordulója alkalmából az oktatási és kulturális miniszter díjjal ismerte el a felsőoktatási intézmények legjobb Erasmus koordinátorainak munkáját. A "Kiváló Erasmus Koordinátor" díjakat Bogyay Katalin, az OKM nemzetközi szakállamtitkára adta át.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Magyarország 1997 óta vesz részt az Európai Unió legnagyobb, és joggal mondhatjuk, legsikeresebb mobilitási programjában. Az elmúlt tanévben 49 magyar felsőoktatási intézmény mintegy 3000 hallgatója és több mint hatszáz oktatója vett részt a programban. A kezdetektől egészen napjainkig munkatársak százai dolgoztak hosszú éveken át a program sikerén. Minden érintettnek jelentős szerepe volt és van a program életében. Közülük kerültek ki a nívódíj nyertesei, akik környezetük szerint kiemelkedően teljesítették a rájuk rótt feladatokat.

Az Erasmus sikerének záloga az egyetemek, karok és tanszékek Erasmus koordinátorainak munkájában rejlik, ezért az Erasmus koordinátorok munkája elismerésének céljával az Oktatási és Kulturális Minisztérium meghirdette a "Kiváló Erasmus Koordinátor" díj 2007 pályázatot.

Jelöltek lehettek olyan volt vagy jelenlegi Erasmus koordinátorok, akik a program beindításában, megvalósításában kiemelkedő szerepet játszottak vagy játszanak intézményi / kari vagy tanszéki szinten, intézményükön belül és kívül is széleskörű elismertségnek örvendenek, munkájukat magas színvonalon, a pályázók és a partnerek megelégedésére végzik, példaként szolgálhatnak mások számára is.

A munkatársak, kollégák, hallgatók és oktatók szavazatai alapján az alábbi tíz fő kapta meg a "Kiváló Erasmus Koordinátor" díjat:

Dr. Tarr Zsuzsanna (Szent István Egyetem), Dudás Ferencné (Budapesti Műszaki Főiskola), Károlyi M. Ágnes (Pázmány Péter Katolikus Egyetem), Mészáros Márta (Széchényi István Egyetem), Adorján Anett (Modern Üzleti Tudományok Főiskolája), Dr. Számel László (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), Sándor Zsuzsa (Szent István Egyetem), Dr. Prokopp Mária (Eötvös Lóránd Tudományegyetem), Dán-Csala Judit (Budapesti Corvinus Egyetem) és Dr. Kokasné Palicska Lívia (Budapesti Műszaki Főiskola).

Fotó: Gordon Eszter

A díjkiosztó ünnepség keretében Bogyay Katalin nemzetközi szakállamtitkár miniszteri elismerő oklevelet adott át Kurucz Katalinnak, a program magyarországi menedzselését végző Tempus Közalapítvány programvezetőjének az Erasmus program magyarországi alkalmazása során végzett egy évtizedes kiemelkedő munkájáért.

Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár gratulál Kurucz Katalinnak
Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár gratulál Kurucz Katalinnak

Magyarországi Erasmus rekordok

Újra rekordot döntenek a magyar Erasmus diákok, hiszen a jelenlegi adatok szerint a 2006/2007-es tanév végéig több mint 3000 hallgató utazhatott tanulni a programban részt vevő 31 európai országba. Magyarországról 1998-ban utazhattak külföldre az első erasmus-osok, összesen 856-an, mostanra pedig az Erasmus ösztöndíjasok száma elérte a 3000 főt.
1997 óta több mint 15 ezer magyar hallgató kapott Erasmus ösztöndíjat, összesen mintegy négymilliárd forint értékben.

További növekedés várható, hiszen a 2007-től induló Egész életen át tartó tanulás program keretében az Erasmus hallgatók a szakmai gyakorlatukat is végezhetik külföldön. Ezzel a munkaerőpiacon való érvényesülésükhöz is jelentősen hozzájárul a program, hiszen a külföldön végzett szakmai gyakorlat előnyt jelent számukra a későbbi álláskeresésnél.

Magyarországon idén 7,3 millió euró jut az Erasmus program finanszírozására, ami a tavalyi évhez képest 43 százalékos növekedést jelent.

Az intézményi és kari koordinátorok feladata:
  1. Kapcsolattartás a nemzeti irodával, az intézményen belüli Erasmus koordinátorokkal
  2. Információt terjesztés az intézményen belül
  3. pályázat kiírásával és elbírálásával kapcsolatos adminisztratív feladatok ellátása
  4. Közreműködés az elnyert ösztöndíj felosztási elveinek meghatározásában
  5. Szerződéskötés a nyertesekkel
  6. Az Erasmus programban részt vevő oktatók és hallgatók tájékoztatása a programmal kapcsolatos adminisztratív és gyakorlati kérdésekről
  7. Az Erasmus programmal kapcsolatos statisztikai adatszolgáltatás, jelentések elkészítése, az eredmények terjesztése
  8. Az ösztöndíjban részesültek beszámoltatása
  9. Segítségnyújtás a beérkező külföldi hallgatóknak
  10. Kapcsolattartás a külföldi partnerekkel, új partnerek felkutatása
  11. Részvétel a kétoldalú megállapodások megkötésében, azok nyilvántartása
  12. Az Erasmus programmal kapcsolatos tájékoztató napok, rendezvények szervezésében közreműködés
  13. Szakmai gyakorlatokkal, személyi mobilitással kapcsolatos feladatok ellátása
  14. Részvétel más centralizált Erasmus pályázatokkal kapcsolatos információk terjesztésében és a tanácsadásban
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok