2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Elkezdődött a Kodály-emlékév Londonban

2007. május 25.
Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából a londoni Magyar Kulturális Központ programsorozatot rendez, melynek első hangversenyét május 24-én este hallhatta a közönség a Szent John templomban. A London Kórus elnevezésű vegyes kart Ronald Corp vezényelte és Palúr János kísérte orgonán.
A Notting Hill-i templom pillanatok alatt megtelt érdeklődőkkel, ahogy felcsendültek Kodály dallamai. A kar Kodály szerzeményei mellett Maurice Duruflé Requiem-ét is csodálatosan adta elő. A koncert csúcspontját az jelentette, amikor az angol kórus magyarul elénekelte az Esti Dal-t.

Az 1903-ban alapított, amatőrökből álló London Kórusnak az elmúlt évszázad során lehetősége nyílt a legnagyobb karmesterekkel dolgozni a szigetországban és külföldön egyaránt. Repertoárjukban a klasszikusoktól kezdve a könnyedebb műfajokig, szinte minden megtalálható.

Ronald Corp karmester 1985-ben csatlakozott a kórushoz, majd 1994-től mint művészeti vezető vesz részt a kar tevékenységében.

Palúr János orgonaművészt először J.S. Bach születésének 300. évfordulóján hallhatta játszani a közönség, akkor még Baróti István tanítványaként. A párizsi konzervatórium orgona szakán később posztgraduális képzésen vett részt, mely idő alatt többször hallhatta játékát a Notre Dame közönsége. 1997-ben elnyerte a második Nemzetközi Orgonaverseny fődíját Párizsban, melyet követően Franciaország legnagyobb katedrálisaiba hívták zenélni. Jelenleg a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia tanáraként tevékenykedik. A Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat második koncertjét a Magyar Kulturális Központban hallhatja majd a közönség július 2-án, Baráti Eszter cselló- és Vitályos Balázs zongoraművész előadásában.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok