2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

(M)ÉRTÉK Sepsiszentgyörgyön

2007. március 29.
A legnagyobb öt magyar fotográfus - Brassai, Robert Capa, André Kertész, Moholy-Nagy László és Munkácsi Márton - 250 művéből nyílt kiállítás (M)ÉRTÉK címmel a sepsiszentgyörgyi Gyárfás Jenő Képtárban.
A megnyitó népes közönsége előtt Vargha Mihály, a házigazda Székely Nemzeti Múzeum igazgatója köszöntőjében kiemelte: egy ilyen, többségében magyarlakta régiónak, mint a mienk, minél több hasonló kiállításnak kell helyet adnia.

Dr. Szabó Béla, a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulja ünnepi megnyitójában ,,elismerte", nem csak Csíkszeredában van ,,élet", hanem Sepsiszentgyörgyön is, hisz olyan tárlatot sikerült ide hozni, amely a világ bármely pontján tömegeket vonzana. Nina Tântar, a Megyei Művelődési Központ munkatársa azzal kezdte, ha egy román boncolgatná a rendezvény címét, felháborodottan tenné fel a kérdést: mi az, öt magyar adná az érték mértékét fotográfiában?! De a kiállítás láttán minden bizonnyal gyökeresen megváltozna a véleménye. Le a kalappal a művészek előtt! - mondta, majd megállapította: az a közös mindnyájukban, hogy ,,tudtak látni".


Forrás: www.mkk.ro

Hadnagy Miklós, a szervező intézmény, a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központjának igazgatója (képünkön) az ,,emberekről" beszélt, akik itt, a történelmi Magyarország területén - ketten közülük erdélyiek - tanultak meg látni, de külföldön teljesítették ki művészetüket. A kinti siker érdekében nevet változtattak, de szívet soha - hangoztatta.

Kopacz Attila, a sepsiszentgyörgyi Cova Print Kft. igazgatója, a kiállítás arculattervezője a fotográfia apostolainak nevezte az öt művészt. Az ötletgazda, Henning János, a Gyulai Ferenc Fotóművész Egyesület elnöke elmondta: azért van nálunk helye a tárlatnak, mert élő fotós mag dolgozik itt, mely tagjainak van mit látniuk, van miről beszélgetniük. Szerinte a tárlat Picasso- vagy van Gogh-kiállítással egyenrangú.
(Szekeres Attila, Háromszék információinak felhasználásával)
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok