2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010
 
 

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Európa metamorfózisa

2007. június 25.
Átalakuláson megy keresztül Európa a keleti bővítéssel - hangsúlyozta hétfői sajtótájékoztatóján Miszlivetz Ferenc, a Kőszegi Európaház igazgatója, a XII. Savaria Nemzetközi Nyári Egyetem főszervezője; kőszegi előadásában amerikai szemmel nézve is "érdekes kísérletnek" nevezte az európai integráció folyamatát Benjamin Barber, a Maryland University professzora.
Szavai szerint a világot ma már olyan mértékig a kölcsönös összefüggések és kölcsönhatások jellemzik, hogy ez alól egyetlen ország, még a függetlenség jelképeként számon tartott Amerikai Egyesült Államok sem vonhatja ki magát.

A politológus professzor szerint az Európai Unióban zajló integrációs folyamat gazdasági, kulturális és biztonsági értelemben is nagy lehetőség, de ugyanakkor érdekes kísérlet is, hiszen közben olyan erős nemzetállamok, mint Németország vagy Franciaország, függetlenségük bizonyos fokú feladására, együttműködésre kényszerülnek.

Ugyanez az együttműködési kényszer azonban világméretekben, globálisan is érvényesül: erre figyelmeztet a globális felmelegedés, a terrorizmus vagy a világ egészét érintő járványok sorozata is - tette hozzá.

Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára angol nyelvű előadásában a magyar kultúra és az európai kultúra kölcsönhatásairól beszélt, kiemelve, hogy Magyarország uniós csatlakozásával az európai kultúra is gazdagodott, míg a magyar kultúra előtt új fejlődési távlatok nyíltak meg.

Hankiss Elemér előadásában kifejtette: Európa átmeneti korszakban él, amikor rengeteg gazdasági és kulturális hatás éri. Mindezeket a hatásokat szavai szerint Európának be kell építenie a saját jelenébe és jövőjébe. "Európa nem élhet már csak a saját hagyományaiból" - mondta.

Manchin Róbert, a Gallup Europe igazgatója előadásában azt hangsúlyozta: amikor Európáról gondolkodunk, hajlamosak vagyunk befelé fordulni, pedig szavai szerint Európát is globális összefüggésekben kell értelmezni.

Meg kell nézi például viszonyunkat Amerikához, hogy miként viszonyulunk ahhoz a sokkhoz, ami az európai kultúrát azzal érte, hogy a multikulturalizmust újra kell értelmeznie. Igazán nem gondoltuk végig azt sem, hogy mik a korlátai a további bővítésnek, hogy az emberek erről az egyes tagországokban hogyan gondolkodnak, és nem látjuk azt sem, hogy a politikusok milyen mezőben tudnak gondolkozni - folytatta.

Szavai szerint pontosan kellene értenünk azt is, hogy mit is jelent, amikor a Balkán integrálásáról vagy éppen a Törökországgal való kibővülésről beszélünk, és mindez hogyan függ össze Európa belső félelmeivel.

Mint mondta, ezek a félelmek egyébként már átalakulóban vannak, szembe kell néznünk ugyanis azzal, hogy Európa akár marginálissá is válhat.

"Hirtelen India vagy Kína válhat fontossá, és labdába sem fogunk rúgni" - jegyezte meg.


(MTI)
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok